Germania interzice panglica Sf. Gheorghe și însemnul „Z” lângă monumentele sovietice din Berlin. Rusia se plânge de discriminare
Full Article 2 minutes read

Germania interzice panglica Sf. Gheorghe și însemnul „Z” lângă monumentele sovietice din Berlin. Rusia se plânge de discriminare

În capitala Germaniei, Berlin, au fost interzise steagurile rusești, panglicile Sfântul Gheorghe, uniformele, ordinele, cântecele militare și de marș, precum și simbolurile care glorifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei în timpul festivităților dedicate încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, din perioada 8-9 mai, de lângă monumetele sovietice. Poliția a publicat un regulament în acest sens. În reacție, ambasada Rusiei în Germania a calificat decizia ca fiind „inacceptabilă”, scrie DW.

În contextul organizării evenimentelor dedicate sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial în Europa în perioada 8-9 mai, poliția din Berlin a interzis simbolurile rusești în apropierea monumentelor sovietice din oraș și din împrejurimi. În aceste zile, steagurile rusești, panglicile Sfântul Gheorghe, uniformele, ordinele, cântecele militare și de marș, precum și simbolurile care glorifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv însemnul „Z”, sunt interzise în interiorul și în jurul monumentelor comemorative din parcurile Treptow, Tiergarten și Schönholzer-Heide, conform unui regulament al poliției făcut public în seara zilei de 7 mai.

Singurele excepții sunt pentru veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, diplomați și alți reprezentanți guvernamentali. De asemenea, restricțiile nu se aplică mitingurilor desfășurate în afara monumentelor și zonelor din jurul acestora. În acest caz se aplică normele legii privind adunările.

Ambasada Rusiei la Berlin a cerut autorităților din capitala germană să ridice interdicția de a folosi damfuri și simboluri rusești în zona monumentelor sovietice. „Considerăm că această interdicție este o discriminare contrară spiritului de reconciliere istorică între popoarele Rusiei și Germaniei în perioada postbelică. Considerăm că decizia autorităților de la Berlin este inacceptabilă”, se arată într-o declarație publicate de ambasadă.

În acest an, comunitatea mondială marchează 79 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. În Germania, evenimentele au loc pe 8 mai, iar în Rusia și majoritatea celorlalte țări din fosta URSS – 9 mai. Acest lucru se întâmplă din cauza diferenței de fus orar în ceea ce privește semnarea tratatului de capitulare a Germaniei naziste.

Evenimentele comemorative au loc pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat în al treilea an. În ultimii doi ani, festivitățile au dus la conflicte între membrii diferitelor grupuri de demonstranți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: