NewsMaker

Grosu comentează vizita lui Parlicov în Rusia și negocierile cu Gazprom: „Cu populism nu te încălzești iarna” VIDEO

Președintele Parlamentului și liderul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Igor Grosu a comentat criticile în cazul vizitei ministrului Victor Parlicov în Rusia, pentru discuții cu Gazprom. „Acesta este populism iar cu populism nu te încălzești iarna”, a spus Grosu, adăugând că „nu poți să stai acasă și să spui că „nu mă interesează și că nu este momentul”. Potrivit lui Grosu, Republica Moldova trebuie să poate discuții cu Gazpromul. „Comunică și americanii, și englezii, și francezii, și ucrainenii. Da, comunică cu Federația Rusă. Și trebuie să comunice și moldovenii”, a menționat oficialul moldovean. 

La emisiunea Punctul pe AZi de la TVR Moldova, care a avut loc pe 25 noiembrie, Grosu a fost întrebat „ce face Victor Parlicov la Moscova”.

Eu am văzut și am văzut cu toții un val așa de critici „ce caută reprezentantul Guvernului sau a statului Republicii Moldova în Rusia, la Gazprom”. (…) Când spui Gazprom asta nu e o entitate economică, asta-i stat parte a sistemului acesta care se numește Kremlinul. Acum, noi trebuie să comunicăm, și dacă cineva își face impresia că nimeni în lumea asta, alte case mai mari, nu comunică vin să vă informez: comunică și americanii, și englezii, și francezii, și ucrainenii. Da, comunică cu Federația Rusă. Și trebuie să comunice și moldovenii. De ce? Pentru că avem vreo 300 de mii, dacă nu greșesc, de cetățeni pe malul stâng, avem data limită 1 ianuarie 2025, după care noi nu avem o claritate – va fi permis tranzitul gazului prin Ucraina din Federația Rusă dar care să ajungă pe malul strâng al Nistrului? Noi avem acolo 300 de mii de oameni, aceștia sunt maturi, bătrâni, copii, acestea sunt întreprinderi care se încălzesc, consumă electricitate, noi consumăm electricitatea de la întreprinderea care produce pe bază de gaze”, a comunicat Grosu.

El a mai spus că vizita ministrului Parlicov la Sankt-Petersburg, pentru discuții cu Gazprom, a fost corectă și a adăugat că „nu te încălzești iarna cu populism”.

Noi, ca oameni de stat, trebuie și corect a fost să meargă domnul Parlicov și să spună așa subiectul, spre exemplu – că acolo sunt speculații cu datoriile. Cu datoriile ne-am lămurit, a fost auditul internațional. (…) Pe tranzit, ok, spuneți-ne vă rog care sunt discuțiile cu partea ucraineană, discutăm și noi cu partea ucraineană, discută și ei evident. Dacă este o problemă cu acest traseu, care este alt traseu prin care voi, Gazprom, sunteți gata să furnizați gaze naturale pe teritoriul acesta. Deci sunt o serie de subiecte care trebuiesc discutate. Nu poți să te erijezi, să stai acasă și să spui că „nu mă interesează, iată acesta nu e momentul, rezolvăm problema transnistreană…”. Scuzați-mă că spun, dar acesta este populism iar cu populism nu te încălzești iarna”, a conchis Grosu.

Menționăm, urmare a anunțului cu privire la vizita lui Victor Parlicov în Rusia, mai mulți internauți au criticat decizia Chișinăului de a purta discuții cu Gazpromul.

***

Ministrul Energiei Victor Parlicov și președintele Gazprom Alexei Miller au avut o întrevedere pe 25 noiembrie, la Sankt-Petersburg. Părțile au vorbit despre livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană, aprobarea noii componențe a Consiliului de Administrație al Moldovagaz, dar și despre datoria Moldovagaz față de Gazprom. Cu privire la livrările de gaze, au comunicat reprezentanții Gazprom, s-a convenit asupra prelungirii discuțiilor. În cazul aprobării noii componențe a Consiliului de Administrație al Moldovagaz, a raportat Chișinăul, în viitorul apropiat va avea loc o procedură repetată de votare. Iar cu privire la soluționarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom, a precizat Chișinăul, „părțile au convenit că vor relua consultările”. Detalii AICI.

***

În octombrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract, cu o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual. Aceste volume urmau a fi distribuite pentru consumul malului drept și cel stâng al Nistrului, însă, la sfârșitul anului 2022, concernul rusesc a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.

Gazul rusesc livrat în Europa, inclusiv cel pentru regiunea transnistreană, tranzitează teritoriul ucrainean, iar contractul de tranzit dintre Federația Rusă și Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025. Kievul a declarat, în repetate rânduri, că nu intenționează să prelungească contractul respectiv, motivul fiind invazia Rusiei pe scară largă asupra Ucrainei, care a început în februarie 2022. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene au menționat anterior că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat dacă un consorțiu sau una dintre țările-membre ale Uniunii Europene va „acționa ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federația Rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: