Igor Grosu a ținut pe 12 mai un discurs la Conferința președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană. Șeful legislativului de la Chișinău a transmis că UE trebuie să se adapteze provocărilor vremurilor actuale și să rămână un loc al echilibrului și progresului. Oficialul a remarcat rolul blocului comunitar în dezvoltarea țării noastre și a punctat că, la rândul său, Republica Moldova, stat-candidat la aderarea la UE, este pregătită să-și aducă contribuția la construirea unui continent european puternic și unit.
„Lumea se schimbă. Viteza cu care circulă informația, rețelele sociale și dezvoltarea Inteligenței Artificiale transformă societățile în care ne aflăm. Uniunea Europeană trebuie să se adapteze la aceste noi realități și să rămână acel loc al păcii, bunăstării, unității și diversității. În ciuda confruntărilor cu care se confruntă, a războiului nedrept al Rusiei, care a atacat Ucraina, Europa rămâne unită și angajată să păstreze pacea pe continent și valorile care au stat la baza creării sale. Sunt sigur să acesta este viitorul Uninii – ca loc de echilibru și progres a omenirii”, a declarat Igor Grosu.
Președintele Parlamentului a mai vorbit despre rolul Uniunii Europene în dezvoltarea Republicii Moldova, subliniind că blocul comunitar ajută țara noastră să-și fortifice instituțiile, să protejeze libertatea cetățenilor și identitatea acestora – nu în izolare, ci solidaritate.
„În acest an electoral crucial pentru Moldova, alegem direcția țării. Ne confruntăm cu amenințări hibride reale – dezinformare, corupție finanțată din exterior, grupuri care vor să întoarcă Moldova din drumul său european. Rusia, împreună cu rețele oligarhice locale, investește masiv pentru a transforma țara noastră într-un coridor de influență și presiune asupra Ucrainei. Europa trebuie să fie mai unită acolo unde contează – în apărare, energie, securitate.
Drumul european nu este ușor, dar este drumul nostru. Iar noi, cetățenii Republicii Moldova, l-am ales conștient și cu încredere. Nu suntem singuri! Vă avem alături, dragi prieteni ai Moldovei. Iar împreună putem demonstra că Europa este mai mult decât un proiect politic – un angajament de solidaritate și libertate. Ca viitor stat membru, Republica Moldova este gată să pună umărul pentru a construi o Europă puternică și unită”, a conschis acesta.
Precizăm că Conferința președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană se desfășoară în perioada 11 – 12 mai, la Budapesta, fiind găzduită de legislativul Ungariei. Agenda include discuții despre viitorul Uniunii Europene, precum și despre regionalismul în Europa și protejarea identității culturale europene.