BBC

„Gruz 200”. BBC a investigat câți militari ruși au murit deja în Ucraina

Bilanțul militarilor ruși care au murit în timpul războiului din Ucraina nu a fost actualizat de Ministerul rus al Apărării de 18 zile. Bazându-se pe surse deschise, BBC Rusia a încercat să întocmească propriul bilanț. Jurnaliștii au reușit să confirme 557 de decese. 

2 martie – data când Ministerul rus al Apărării a prezentat date despre soldații uciși în timpul războiului din Ucraina. De fapt, este singurul bilanț prezentat de Moscova de la începutul „operațiunii speciale” în Ucraina. Atunci, oficialii ruși au confirmat 498 de decese. De atunci, nici Kremlinul și nici alte instituții din Rusia nu au actualizat datele.

Sute de morți

Potrivit datelor prezentate pe 21 martie, Kievul estimează pierderile armatei ruse la 15 000 de oameni. Anterior, agenția UNIAN a precizat că bilanțul include nu doar morți, dar și răniți.

Publicația americană The New York Times, care face trimitere la estimările serviciilor secrete controlate de Washington, estimează numărul soldaților ruși care au murit la 7 000.

În Rusia, zilnic, apar noi date și nume ale militarilor morți. Cel mai des, informațiile sunt publicate în presa regională sau de instituțiile de învățământ în care au studiat victimele. În unele cazuri, despre decese au anunțat rudele acestora.

Bazându-se doar pe informațiile care includ numele complet și gradul militar, jurnaliștii de la BBC au întocmit o listă de 557 de morți. În bilanț nu au fost incluse informațiile din presă, dacă acestea nu includ date complete.

BBC

Radio Svoboda („Радио Свобода”), catalogată în Rusia drept agent străin, a scris că în Ucraina au murit nu mai puțin de 130 de soldați angajați cu contracte, originari din Daghestan. BBC a reușit să confirme 51 de decese din rândul acestora.

În afară de cei 557 de morți, BBC a descoperit informații despre alte 38 de decese, însă nu a reușit să confirme datele, prin urmare, acestea nu au fost luate în considerare.

Senatoarea din Republica rusă Tuva Ludmila Narusova a declarat că în Ucraina au murit minimum 96 de recruți (срочников): „La final, dintr-un detașament din 100 de persoane, au rămas în viață 4”, a declarat Narusova în timpul dezbaterilor la legea care prevede 15 ani de închisoare pentru „informații false” despre armată.

Senatoarea a cerut Ministerului Apărării să confirme informația, însă nu a primit un răspuns.

Autoritățile ruse au susținut mult timp că în Ucraina nu au fost trimiși recruți, ca ulterior să recunoască că ar fi vorba despre „câțiva”.

Nu a trăit o zi până la 19 ani

Cel mai tânăr soldat ucis în Ucraina este Egor Melnikov. Acesta a decedat cu o zi înainte să împlinească 19 ani. El a murit în prima zi a invaziei – pe 24 februarie. Tatăl acestuia a scris pe Instagram: „Este fiul meu, Egor! Egor Eduardovici! Mă mândresc! Nu mi-e rușine!”. În prezent, postarea nu este accesibilă, însă portalul Regnum a fotografiat mesajul.

În total, armata rusă a pierdut nu mai puțin de 6 soldați în vârstă de 19 ani.

Potrivit investigației BBC, „gruz 200” (denumire generică a sicriilor cu soldați uciși. În 2007 apărut și un film cu același nume, regizat de regretatul Alexei Balabanov. Acțiunea se desfășoară în momentul culminării războiului sovieto-afgan din 1984) a ajuns în cel puțin 70 din 83 de regiuni ale Rusiei (neluând în considerare Crimeea și Sevastopol).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Grosu, despre concertul lui Usatîi cu artiști ruși, lângă expoziția despre terorile staliniste: „Au căscat gura toți”

Președintele Parlamentului și liderul partidului de guvernare, Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a criticat concertul cu artiști ruși, organizat de politicianul Renato Usatîi în Piața Marii Adunări Naționale – acolo unde are loc o expoziție dedicată victimelor represiunilor sovietice.

„La un capăt de PMAN comemorăm, deplângem pe cei care au fost deportați, duși, schilodiți, și la alt capăt de piață chefuim. Unii comemorează, alții chefuiesc. E iurea, evident că e iurea, și foarte urât s-a primit”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la N4.

Șeful Legislativului a criticat, de asemenea, atât autoritățile care au permis accesul artiștilor ruși în Republica Moldova, cât și organizatorii care au oferit scena și spațiul public pentru concert.

„Ping-pongul ăsta, că ăla a dat piața, dar cine le-a dat voie în țară. Aici trebuie să tragem linia și să spunem că, scuzați-mă, au căscat gura toți. De la cei care i-au lăsat să intre pe cântăreții ăștia faimoși, până la cei care le-au permis desfășurarea activității în Piața Marii Adunări Naționale”, a conchis Grosu.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în PMAN al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. Pe scena din Chișinău au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Concertul, organizat în imediata apropiere de expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași”, a stârnit un val de critici.

Guvernul a condamnat ferm concertul organizat de Usatîi în PMAN, la mică distanță de expoziția dedicată victimelor deportărilor staliniste, calificându-l drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a criticat Primăria Chișinău pentru că a permis desfășurarea evenimentului în proximitatea expoziției și a cerut explicații publice din partea autorităților municipale.

În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”. Ea a precizat că primăria nu autorizează evenimentele, ci doar este notificată despre organizarea acestora.

Într-o transmisiune live pe Facebook, Renato Usatîi a declarat că expoziția nu a fost afectată în niciun fel și că zona a fost menținută curată. Totodată, acesta a calificat autoritățile centrale drept „o rușine”.

Cu o reacție a venit și Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, care și-a exprimat profunda indignare față de decizia autorităților locale de a permite desfășurarea unui concert cu participarea artiștilor din Federația Rusă — unii dintre ei susținători ai războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei — chiar în vecinătatea unei expoziții comemorative.

Asociația a lansat un apel public către autorități să-și reconsidere prioritățile și să manifeste respect față de memoria victimelor regimului stalinist: „Este esențial ca suferința și sacrificiul deportaților și deținuților politici să fie onorate cu demnitate și seriozitate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: