novostink.ru/imagine simbol

Guvernul a aprobat crearea unui mecanism de procurare a energiei electrice de la cel puțin două surse

Guvernul a aprobat noi măsuri pentru sporirea siguranței în aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova și diversificarea surselor de energie electrică. În acest sens, cabinetul de miniștri a avizat pozitiv, astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la energia electrică.

Modificările propuse vor contribui la  crearea cadrului juridic necesar pentru reglementarea sectorului energiei electrice și va alinia legislația națională la directivele Uniunii Europene.

Proiectul de lege își propune introducerea unui mecanism de asigurare a achiziției de energie electrică din cel puțin două surse, ca măsură de creștere a siguranței în aprovizionarea cu energie electrică. Astfel, licitațiile de procurare a energiei electrice se vor organiza în baza unei Instrucțiuni, elaborată de către ANRE, ce va prevedea proporțiile de achiziționat de la primii doi ofertanți semnificativi, în funcție de diferența procentuală dintre prețurile ofertate de către aceștia.

Documentul mai prevede asigurarea unui mecanism de echilibrare și de plată a dezechilibrelor pe piața angro a energiei electrice prin oferirea instrumentelor necesare operatorului pieței de echilibrare Î.S. „Moldelectrica” în ceea ce privește constituirea garanțiilor pentru energia electrică de echilibrare.

În prezent, garantarea energiei de echilibrare se constituie prin depunerea unei garanții financiare care constituie contravaloarea consumului lunar de energie electrică al participanților la piață. În situația în care energia electrică de echilibrare are o pondere foarte mică în structura consumului, la nivel de 10-15%, garantarea prin contravaloarea consumului lunar este o povară financiară semnificativă asupra participanților pieței.

De asemenea, în proiectul de lege se face referință la asigurarea independenței operatorului de transport și de sistem Î.S. „Moldelectrica”, în conformitate cu modelul Independent System Operator (ISO), acesta fiind un model aplicabil în condițiile menținerii activelor operatorului sistemului de transport al energiei electrice în domeniul public al statului.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ministrul german de Externe, la Chișinău: „Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru UE”

Ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, care se află într-o vizită la Chișinău, și-a afirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Acesta a declarat că crede în viitorul european al Republicii Moldova și că țara noastră ar fi „o adevărată îmbogățire” pentru Uniunea Europeană. Oficialul a spus că Germania va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său europeană, dacă cetățenii săi vor decide să continue să meargă pe această cale, făcând aluzie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în fața Catedralei Nașterii Domnului.

Astăzi am venit în Republica Moldova pentru că, la fel ca și mulți în Europa, cred în viitorul european al Moldovei. Uniunea Europeană și-a deschis larg ușile și porțile pentru toate țările care împărtășesc valorile noastre, care doresc să vină alături de noi, care vor să devină membre ale acestei comunități puternice. Ale comunității în care sunt trăite valorile libertății de exprimare, ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale democrației parlamentare. Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru Uniunea Europeană. Este o țară interesantă din punct de vedere economic, ceea ce în mod cert înseamnă un viitor bun pentru Uniunea Europeană”, a declarat Johann Wadephul.

Șeful diplomației germane a mai menționat că UE reunește state cu culturi, religii și sisteme politice diferite, iar Republica Moldova la fel își poate găsi locul în cadrul blocului comunitar.

Doresc să subliniez acest lucru cât se poate de clar, pentru că din partea Rusiei există în mod repetat încercări de a răspândi informații false despre Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană, fiecare țară își poate păstra identitatea, obiceiurile și tradițiile. Diferite religii pot fi liber practicate. De aceea mă întâlnesc acum cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase, pentru a înțelege și a cunoaște care este situația în această țară. Pentru că în fiecare țară din Europa lucrurile stau puțin diferit și așa poate fi, așa este permis și așa trebuie să fie”, a adăugat el.

Totodată, ministrul Johann Wadephul a declarat că vrea să continue politica predecesoarei sale Annalena Baerbock cu privire la sprijinirea Republicii Moldova. El a menționat că țara intenționează să ofere și în continuare susținere inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței.

În acest moment au loc pregătiri tehnice, iar atunci când va fi momentul potrivit și când va fi necesar, vom invita cu siguranță la o nouă conferință (a Platformei de Sprijin – n. r.). Dar știu, de asemenea, că aici urmează alegeri (alegeri parlamentare din 28 septembrie – n. r.), iar alegătorii sunt suverani în toate țările guvernate democratic și ei decid cum merg lucrurile mai departe. Și de aceea cred că este corect să arătăm respect față de decizia electorală aici în Moldova și să așteptăm să vedem cum vor decide oamenii”, a spus Johan Wadephul.

El a subliniat că Germania va sprijin și de acum încolo Republica Moldova în parcursul său european, dacă cetățenii vor decide să meargă și mai departe pe această cale. „Sper din tot sufletul că oamenii din această țară vor decide să urmeze în continuare calea europeană”, a adăugat el.

Amintim că ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, întreprinde pe 1 iulie o scurtă vizită la Chișinău. Înainte de declarațiile de presă, oficialul a fost la Catedrala Nașterii Domnului. Pe agendă mai figurează discuții cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase și o cină cu președinta Maia Sandu.

Johan Wadephul a ajuns în Republica Moldova imediat după o vizită de solidaritate la Odesa, Ucraina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: