Guvernul a decis că Ziua Națională a Vinului nu va fi sărbătorită în acest an (DOC)
Full Article 2 minutes read

Guvernul a decis că Ziua Națională a Vinului nu va fi sărbătorită în acest an (DOC)

Ziua Naţională a Vinului nu va fi sărbătorită în acest an. Anunțul a fost făcut de Oficiul Național al Viei și Vinului, care a publicat, pe 14 septembrie, o scrisoare primită din partea ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu. Decizia a fost luată în contextul pandemiei de coronavirus.

„Stimaţi reprezentanţi ai sectorului vitivinicol, susţinători şi promotori ai vinului moldovenesc. Vă aducem la cunoştinţă că, în contextul pandemic, întru prevenirea răspândirii infecţiei Covid-19 (SARS-COV-2), toate evenimentele publice, festive, vor fi anulate, inclusiv Ziua Naţională a Vinului. Ziua Naţională a Vinului e mai mult decât un eveniment, şi chiar dacă nu ne întâlnim anul acesta în PMAN, vă suntem aproape, cinstind tradiţiile moldoveneşti, mândri de produsul care ne duce faima în toată lumea – vinul şi brandul de ţară Wine of Moldova”, se arată în comunicatul semnat de Cristina Frolov, director al IP „Oficiul Național al Viei și Vinului”.

Decizia a fost luată în pofida faptului că ministrul Sănătății Ala Nemerenco a declarat în ajun, în cadrul unei emisiuni televizate, că este de părere că manifestarea trebuie să se desfășoare, în cazul în care va fi bine organizată. Decizia finală urmează a fi luată, însă, de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP).

„Decizia o va lua Comisia. Deocamdată, pentru ei, sunt introduse limitări – prezentarea certificatelor. Nu cred că este necesar să ne limităm totalmente și să renunțăm la viață. Cu atât mai mult că nu este vorba despre Ziua Vinului, este vorba despre posibilitatea ca agricultorii să-și prezinte produsele, să o poată vinde”, a argumentat Ala Nemerenco.

La remarca moderatoarei Lorena Bogza că, în cazul în care evenimentul ar fi fost organizat de către fosta guvernare, decizia ar fi fost criticată, ministrul Sănătății a răspuns: „Depinde cum organizăm, dacă suntem capabili să organizăm bine, este bine să se desfășoare. Dacă nu putem să organizăm, trebuie să renunțăm. Asupra acestui eveniment se va pronunța Comisia, nu eu”.

Ziua Națională a Vinului este marcată în Republica Moldova în prima sâmbătă și duminică a lunii octombrie (2 și 3 octombrie în acest an).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: