Sprijin pentru fermieri. Comisia pentru Situații Excepționale va aloca 100 de milioane de lei
Full Article 2 minutes read

Sprijin pentru fermieri. Comisia pentru Situații Excepționale va aloca 100 de milioane de lei

Pentru a sprijini fermierii afectați de secetă, Comisia Situații Excepționale a alocat 100 de milioane de lei. Acești bani sunt din Fondul de Intervenție a Guvernului și vor fi oferiți în special producătorii de cereale care au înregistrat pierderi din cauza arșiței intense din timpul verii, a anunțat premierul Dorin Recean la începutul ședinței de Guvern.

Domnule ministru Bolea, doamnă ministru Belous, vă rog să ne asigurăm că acest ajutor este pus la dispoziția întreprinderilor corespunzătoare rapid. Noi continuăm să căutăm soluții pentru sector, soluții eficiente. Săptămâna viitoare vom avea pregătite instrumente din situații excepționale pentru fermieri, în mod special, producătorii de cereale din anumite raioane, pe modelul din România”, a declarat Recean.

Fermierii afectați de secetă și grindină s-au întâlnit în luna august de mai multe ori cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, solicitând despăgubiri și instituirea stării de urgență în agricultură. Guvernul Republicii Moldova a alocat 100 de milioane de lei pentru sprijinirea fermierilor, a anunțat ministrul Bolea. Detalii AICI.

Asociația „Forța Fermierilor” consideră însă că această sumă este „un sprijin financiar foarte mic și ineficient”. Singura soluție, susțin reprezentanții Asociației, este declararea stării de urgență în agricultură. Detalii AICI.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, până în prezent, au fost constatate pierderi – suportate de agricultori – în 2 428 de cazuri. Au fost afectate, urmare a condițiilor climaterice nefavorabile, 97 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură fiind porumbul.

Pe 13 august, fermierii din sudul țării afectați de secetă, prin intermediul Asociației „Forța Fermierilor”, au solicitat o întrevedere cu președinta Maia Sandu și cu președintele Parlamentului Igor Grosu, în decurs de zece zile, pentru a discuta despre necesitatea aplicării unui plan de acțiuni menit să salveze sectorul agricol. Detalii AICI.

Pe 14 august, Blocul „Împreună” a cerut declararea stării de urgență în agricultură, pentru a permite înghețarea datoriilor fermierilor afectați de secetă timp de un an și pentru a solicita sprijin financiar de la partenerii externi, în vederea stabilizării situației. Totodată, au solicitat demisia imediată a ministerului Agriculturii. În reacție, Ministerul Agriculturii a declarat că Vladimir Bolea nu-și va da demisia deoarece și-ar îndeplini toate atribuțiile. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: