Guvernul vine cu o reacție, după ce mai mulți reprezentanți ai Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) s-au plâns premierului Dorin Recean și speakerului Igor Grosu că ministra Sănătății, Ala Nemerenco, ar fi admis abuzuri în ceea ce îi privește. Purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, susține că instituția trecere printr-o reorganizare, inclusiv la nivel de cadre, fapt care ar putea trezi nemulțumiri în rândul angajaților CNAMUP.
„Corespondența care apare în spațiul public cu titluri de genul excluziv, șocant, scandal, nu neapărat corespunde cu realitatea la zi. Deseori, în proiectele de reorganizare și de reformă care vizează mai multe instituții există mai multe tabere, care preferă să comunice într-un fel sau altul”, a declarat Daniel Vodă.
Purtătorul de cuvânt al premierului susține că ministra Nemerenco monitorizează subiectele din spațiul public care vizează Ministerul Sănătății, precum și îngrijorările cetățenilor, care dacă se dovedesc a fi „pertinente”, sunt examinate conform cadrului legal. Vodă declară, în acest context, că transmiterea în spațiul public a unei corespondențe, fără a fi făcut public și un context general, ar fi, de fapt, o tehnică de manipulare, care poate să inducă lumea în eroare.
„Din ceea ce cunoaștem, la moment există un cadru normativ care vizează procesul de reorganizare a instituție. Toate deciziile privind reorganizarea se iau din perspectiva eficienței, sporirea calități serviciilor prestate cetățenilor și pentru a maximiza potențialul de resurse umane existent în cadrul unei instituției. (…) Revenind la subiect, probabil cea mai bună platformă este discuția cu instituția responsabilă”, a mai declarat Daniel Vodă.
Precizăm că mai multe surse media au făcut publică pe 13 iunie o scrisoare adresată premierului Dorin Recean, președintelui Parlamentului, Igor Grosu, precum și unor deputați, din partea unor reprezentanți ai CNAMUP. În scrisoare, angajații instituției se plâng că ministra Ala Nemerenco ar exercita presiuni asupra angajaților incomozi, inclusiv pentru a-și depune demisia, și că i-ar favoriza pe cei apropiați. Angajații CNAMUP spun, în acest context, că nu doresc multe – doar să fie „lăsați în pace de ministra Sănătății, Ala Nemerenco”.
De menționat că nici ministra Sănătăți, Ala Nemerenco, nici Ministerul Sănătății nu au comentat, deocamdată, acuzațiile din jurul CNAMUP.
Menționăm că CNAMUP a ajuns în atenția spațului public și după ce directorul instituției, Iurie Crasiuc, a expediat către sindicate o scrisoare prin care anunță că vrea să concedieze 40 de angajați ai instituției ajunși la vârsta de pensionare, între ei medici și șoferi de pe ambulanță. Cererea a fost respinsă de sindicate, pe motivul crizei ce vizează cadrele medicale, dar și pentru că persoanele a căror demisie a fost propusă ar avea o reputație ireproșabilă. Într-o reacție publică, CNAMUP a menționat că din cei 40 de angajați, marea majoritate ar fi, de fapt, cadre non-medicale sau persoane cu studii medicale din personalul administrativ, demisia cărora „sub nici o formă” nu va influența calitatea asistenței medicale de urgență acordate populației.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!