Ministerul de Interne

Guvernul confirmă incidentul de la frontieră, în care un locuitor al Transnistriei a fost împușcat: „Vom oferi suport, dacă vom fi solicitați”

Ucraina este responsabilă de investigarea incidentului armat de la frontiera cu regiunea transnistreană, raportat de Tiraspol la mijlocul lunii ianuarie, curent, în care, potrivit ambasadorului ucrainean Marko Șevcenko un cetățean din regiunea transnistreană a decedat, iar altul a ajuns la spital. Declarația a fost făcută pentru NM de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne (MAI), Olivia Melnic. Potrivit ei, Chișinăul este gata să ofere suport atât autorităților de la Kiev, cât și Tiraspolului, în investigarea cauzei. MAI nu a răspuns, însă, la întrebarea NM despre motivele pentru care până acum autoritățile nu au anunțat public că un om a murit în timpul incidentului.

„După cum a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, incidentul a avut loc pe teritoriul Ucrainei, astfel jurisdicția este a Ucrainei în cercetarea cauzei date. Dacă această variantă nu e împărtășită de autoritățile ilegale din stânga Nistrului, Poliția Națională este dispusă să mergem la locul faptei declarat de Tiraspol pentru a asigura cercetarea la fața locului. Totodată vom oferi suport ucrainenilor în elucidarea tuturor circumstanțelor, dacă vom fi solicitați”, a precizat Olivia Melnic pentru NM.

Amintim că Tiraspolul a declarat pe 10 ianuarie că în apropierea frontierei cu Ucraina ar fi avut loc un incident, cu utilizarea armelor de foc, în urma căruia doi cetățeni transnistreni ar fi fost răpiți și duși pe teritoriul Ucrainei.

O zi mai târziu, Ucraina a negat declarațiile Tiraspolului. Ofițerul de presă al Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, Andrei Demcenko, a declarat într-un comentariu pentru RBC-Ucraina că nu cunoaște despre nici un incident pe segmentul transnistrean al frontierei cu Moldova și a catalogat declarațiile ca fiind „de natură provocătoare”. Mai mult, contactat atunci pentru o reacție, nici Biroul politici de reintegrare nu a confirmat incidentul. Detalii – AICI.

Totuși, la începutul lunii februarie, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko a confirmat, într-un interviu, incidentul armat. Diplomatul a declarat că doi cetățeni ai regiunii transnistrene ar fi trecut granița cu țara vecină ilegal. Mai mult, potrivit ambasadorului, aceștia ar fi deschis focul spre forțele de drept ucrainene, care au răspuns cu împușcături, la rândul lor. În rezultat, a spus Marko Șevcenko, un cetățean din stânga Nistrului a decedat, iar altul a ajuns la spital. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Brian Brown, activist conservator american, lăsat să intre în R. Moldova, după ce a fost oprit la frontieră: „Au spus că au greșit”

Activistul american Brian Brown, a anunțat astăzi, 28 iulie, că i s-a permis intrarea în Republica Moldova, după ce, cu o zi înainte, fusese oprit la frontieră din motiv că urma să participe la conferința conservatorilor, „Make Europe Great Again”, un eveniment despre care SIS susține că ar avea „organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor”.

El a făcut aceste precizări într-o postare pe rețeaua X, după care a apărut în intervenții video alături de liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a catalogat acțiunile autorităților drept „intimidare”.

„Eram deja în avion și pregătit de decolare când Poliția de Frontieră a urcat la bord și m-a dat jos. Au spus că au greșit și mi-au aprobat intrarea”, a scris Brown pe rețeaua X.

Tododată, activistul a scris că mulțumește ambasadei SUA în Moldova pentru că „și-a făcut timp să-l ajute”.

Menționăm că Brian Brown este președinte al Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Organizației Internaționale pentru Familie. 

Potrivit publicației Europa Liberă Moldova, activistul american a fost un oaspete frecvent al Chișinăului în timpul când președinte era socialistul Igor Dodon, care „se orienta tot mai pronunțat spre teme social-conservatoare”, în frunte cu combaterea a ceea ce el și alți conservatori numesc „mișcarea LGBT”.

Brown a fost oaspetele cel mai important al lui Dodon la Congresul Mondial al Familiilor– o manifestare conservatoare ținută la Chișinău în 2018.

***
Mai mulți politicieni din UE și SUA nu ar fi fost lăsați să intre în R. Moldova pentru a participa la conferința „Make Europe Great Again” (MEGA), preconizată în perioada 28–29 iulie. Printre aceștia se numără europarlamentarul ceh Ondřej Dostál, care a fost declarat persona non grata și expulzat de autoritățile moldovene. Potrivit organizatorilor, motivul invocat de către autorități ar fi „amenințarea la adresa ordinii publice și a securității naționale”. 

Ulterior, și Brian Brown, activist suveranist din SUA a scris pe rețeaua X că i s-ar fi refuzat accesul în Republica Moldova.

Mai târziu, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a venit cu explicații referitor la interdicția de intrare aplicată mai multor politicieni străini. Potrivit SIS, aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor.

„În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, se menționează în comunicatul SIS.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: