Guvernul Republicii Moldova are contacte de serviciu cu compania Meta, care administrează rețeaua Facebook, iar deep fake-urile precum cel în care apare președinta țării Maia Sandu sunt semnalate la nivel instituțional. Precizarea a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, în conferința de presă din 8 noiembrie. Vodă a făcut apel la responsabilitate și a îndemnat persoanele care găsesc informații manipulatorii să le semnaleze.
„Vreau să atrag atenția publicului să fie foarte atent la materialele video, dar și audio pe care le accesează pe surse care nu sunt credibile. În spațiul public, și colegii jurnaliști, dar și specialiștii în combaterea dezinformării au analizat un deep fake – adică un video fals creat cu rea intenție – în care, de exemplu, șefa statului a transmis un mesaj care din start era fals. Acest video s-a răspândit pe mai multe platforme și rețele sociale. La etapa actuală, inteligența artificială permite crearea de conținut care nu corespunde realității prin urmarea fiți foarte atenți la mesajele pe care le vizualizați, video-urile, dar și conținutul audio care este plasat, de obicei, pe pagini obscure, pagini care au fost recent create, pagini care nu este clară originea și apartenența acestora. (…) Ajuta-ți întreaga țară să scape de aceste falsuri prin 2 modalități simple. Dacă vedeți pe rețelele de socializare, raportațile la respectiva rețea. Totadată în cazul radio sau TV, există mecanismul de sesizare a Consiliului Audiovizualului ”, a spus reprezentantul Guvernului.
Daniel Vodă a declarat că autoritățile au sesizat compania Meta în privința deep fake-ului cu președinta Sandu, publicat pe Facebook.
„Noi avem contacte de lucru, la nivel de autorități, cu responsabilii pe regiune de la Meta, cărora le semnalăm cazuri cum este cel menționat. Dar vreau să zic că nu este doar un efort pe linia autorităților. Bunăoară, în țara noastră există asociații, inclusiv non-guvernamentale, care au statutul de verificartori de informații – la fel, cooperează cu structurile menționate. Și video-ul pe care l-am menționat în briefing-ul de astăzi, de exemplu, a fost verificat ca fiind fals anume prin inclusiv efortul societății civile. Sunt colegii de la Stop Fals care au raportat anterior acest video, dar și prin contribuția, desigur, a autorităților. (…) Vom continua să luăm măsuri pentru a proteja spațiul digital, inclusiv, al țării noastre”, a spus acesta.
***
Precizăm că pe online au apărut imagini trucate cu președinta Maia Sandu. O pagină de pe Facebook a publicat pe 4 noiembrie, în ajunul alegerilor locale, imagini în care șefa statului ar îndemna cetățenii să voteze la scrutin pentru Vasile Bolea, care a candidat la funcția de primar al Chișinăului din partea partidului politic „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. În video-ul montat, persoana care ar semăna cu Maia Sandu și-a început discursul după ce a fost prezentată de o moderatoare a canalului public Moldova 1, imagini luate din arhiva televiziunii (Detalii – AICI).
Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a Președinției, Irina Gotișan-Sotnic, a declarat că administrația prezidențială s-a adresat pe canale instituționale către Meta, pentru a scoate acest video de pe Facebook și așteaptă „să se intervină cât de curând” (Detalii – AICI).
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!