Guvernul pregătește fuzionarea a încă două instituții de învățământ din Republica Moldova
Full Article 4 minutes read

Guvernul pregătește fuzionarea a încă două instituții de învățământ din Republica Moldova

Încă două instituții de învățământ din Republica Moldova ar putea fuziona. Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei din orașul Ungheni, care se află în subordinea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), ar putea fi absorbit de Academia „Ștefan cel Mare” din Chișinău. Un proiect de lege care prevede acest lucru urmează să fie examinat de Cabinetul de miniștri în data de 19 iunie. Fuzionarea celor două instituții de învățământ face parte din Programul de consolidare a încrederii siguranței societății prin formare profesională, integritate și digitalizarea sistemului afacerilor interne pentru anii 2022-2025. 

Cabinetul de miniștri urmează să examineze un proiect de modificare a Legii cu privire la Poliția de Frontieră. Documentul include o serie de inițiative, care au drept scop să îmbunătățească procesul educațional/formarea profesională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), precum și „vulnerabilitățile interpretabile” din actuala Lege cu privire la Poliția de Frontieră.

Printre altele, proiectul prevede că Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei din suboridinea IGPF va fi absorbit de Academia „Ștefan cel Mare”. Acest lucru este necesar, potrivit notei informative a proiectului, în vederea realizării acțiunilor din Programul de consolidare a încrederii siguranței societății prin formare profesională, integritate și digitalizarea sistemului afacerilor interne pentru anii 2022-2025, care prevede această fuzionare.

Conform notei informative, Academia „Ștefan cel Mare” întrunește toate condițiile prevăzute de cadrul normativ și poate asigura:

– standartizarea rapidă și îmbunătățirea continuă a curriculelor, planurilor de studii și a altor materiale didactice aferente procesului de instruire, între sistemul afacerilor interne (SAI);

– oferirea posibilităților de instruire, inclusiv cu utilizarea platformelor electronice (e-learning), registrul electronic, a tuturor bibliotecilor, a întregului fond de carte, bazei tehnico-militare care este constituită din din edificii, instalații, biblioteci și săli de lectură, complexe sportive, săli de tir, laboratoare, ateliere, poligoane, puncte medicalecantine, echipamente, mijloace de transport, utilaje și alte mijloace tehnico-materiale și/sau a altor categorii de beneficii și oportunități, absolut tuturor categoriilor de formabili;

– familiarizarea mai eficientă și mai simplă cu toate categoriile de programe de studii și formare continuă, autorizate/acreditate în modul stabilit, cu explicarea direct la sursă unică , corectă și cât mai rapidă a evoluției ascendentă la toate nivelele de instruire, în conformitate cu Clasificarea Internațională Standard a Educației (ISCED-2011) a sistemului de învățământ care este organizat în prezent în cadrul Academiei pe niveluri și cicluri, inclusiv până la programe de post doctorat, pe domeniul necesar și de interes al MAI;

– antrenarea cadrelor didactice/formatorilor, precum și persoanelor cu înaltă experiență profesională din cadrul SAI, care se vor specializa/canaliza pe domenii înguste, care sunt cunoscute, precum și le posedă cel mai bine titularul;

– creșterea capacităților instituționale, precum și a nivelului de competitivitate în scopul absorbției proiectelor de dezvoltare și științifice;

– crearea oportunităților de pregătire fizică, profesională și tactică specială în mod prioritar și uniform pentru toți formabilii și angajații SAI.

Dacă Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei va fuziona cu Academia „Ștefan cel Mare”, instituția va fi exclusă din structura organizatorică a IGPF.

Precizăm că, în decembrie 2023, Guvernul a aprobat două proiecte de lege privind absorbția Universității de Stat de Educație Fizică și Sport de către Universitatea de Stat din Moldova și absorbția Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” de către Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile.

De asemenea, în luna mai, Universitatea Tehnică din Moldova și Universitatea de Stat din Moldova și-au anunțat intenția de a fuziona.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: