Guvernul se așteaptă la un val nou de infectări cu coronavirus. Dar ia în considerare redeschiderea sălilor de concerte
Full Article 3 minutes read

Guvernul se așteaptă la un val nou de infectări cu coronavirus. Dar ia în considerare redeschiderea sălilor de concerte

Autoritățile ar putea permite redeschiderea sălilor de concerte, dacă în perioada următoare numărul de infectări cu COVID-19 nu va depăși „limita rezonabilă”. Pe de altă parte, guvernul se așteaptă la un nou val de infectări după sărbătorile de iarnă și nu exclude impunerea unor restricții mai dure. Declarația a fost făcută de către premierul interimar Aurel Coicoi, pe 15 ianuarie.

Însoțit de ministrul interimar al Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, premierul interimar Aurel Ciocoi a depus în dimineața de 15 ianuarie flori la bustul poetului Mihai Eminescu din parcul central al capitalei. Șeful guvernului a recunoscut că îi lipsesc spectacolele de teatru. Ar putea fi redeschise și sălile de concerte.

„Ne gîndim, împreună cu colegii din guvern, membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în cazul în care numărul infectărilor nu va depăși cu mult limita rezonabilă, să mergem mai departe pentru a permite și sălilor de concerte să-și reia activitatea. Pandemia persistă, bănuiesc că până la vaccinarea până la cel puțin 60% din populație nu vom scăpa de ea, însă cultura trebuie să trăiască”, a declarat Aurel Ciocoi.

Luat la întrebări de jurnaliști, despre ce înseamnă în opinia sa „limită rezonabilă”, Aurel Ciocoi a declarat că se așteaptă la creșterea numărului de îmbolnăviri în perioada următoare.

„Ne aşteptăm la un val nou de infectări cu coronavirus. A fost vacanţă, au fost sărbătorile, au venit mulţi conaţionali din afară ca să sărbătorească alături de cei dragi. Nu excludem posibilitatea ca valul de infectări să se extindă în următoarele 10-14 zile, luând în considerație perioada de incubație a virusului. Monitorizăm cu atenţie cifrele de infectare şi în cazul în care se va constata o explozie a noilor infectări vom fi nevoiţi să revenim la anumite restricţii mai dure”, a declarat prim-ministrul interimar.

Pe de altă parte, șeful interimar al executivului susține că sistemul medical va face față situației.

„În perioada vacanţei de iarnă s-a diminuat considerabil numărul de infectări zilnice. S-au făcut mai puține teste pentru că atâtea s-au solicitat. Acum atestăm o uşoară creştere. (….) Judecând după cifrele de ieri, sper să atingem un plafon de sub 1 000 de cazuri pe zi şi există o marjă de rezistenţă încă până la peste 1 000 de cazuri pe zi în care sistemul nostru de sănătate rezistă. Există rezerve, s-au eliberat mai multe locuri în spitale din ţară, ceea ce ne va permite să facem faţă unui eventual val de infectări”, a adăugat Ciocoi și s-a arătat sigur că sistemul medical va face față situației.

Premierul interimar a recunoscut că autoritățile nu știu deocamdată vaccinurile căror producători vor fi importate în Moldova.

„S-ar putea să fie Pfizer, s-ar putea să fie Moderna, suntem în discuții”, a declarat șeful interimar al guvernului.

***

Potrivit celui mai recent bilanț, în Republica Moldova au fost confirmate aproape 152 de mii de infectări cu noul coronavirus. De asemenea, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate peste 3,2 mii de decese.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: