Colaj NewsMaker

Guvernul spune una, Ceban înțelege ce vrea. Cum a interpretat primarul indicațiile privind implicarea pedagogilor în alegeri

În cadrul eventualelor întruniri cu candidații la alegerile locale din instituțiile de învățământ, cadrele didactice și nondidactice vor putea participa doar în afara programului educațional, iar conducătorii acestora trebuie să monitorizeze respectarea acestui lucru. Solicitarea se regăsește într-o dispoziție semnată pe 8 septembrie de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. Documentul, care era unul de circulație internă, a fost publicat de primarul Chișinăului Ion Ceban pe rețelele sale de socializare. Într-o reacție, edilul capitalei a declarat, în mod manipulativ, că documentul ar „obliga” profesorii să participe și să monitorizeze potențialele întâlniri electorale.

Potrivit documentului, Ministerul Educației și Cercetării atenționează asupra neadmiterii utilizării resurselor administrative și asigurarea egalității concurenților electorali.

Ministerul stabilește că instituțiile de învățământ general pot organiza întruniri cu candidații la funcții elective doar în condițiile în care acestea nu vor periclita programul educațional. De asemenea, instituțiile de învățământ trebuie să elaboreze un orar obiectiv şi nepărtinitor pentru toți concurenții electorali.

În context, Ministerul Educatici şi Cercetării a solicitat conducătorilor instituțiilor de învățământ preşcolar, primar, secundar general şi extaşcolar:

– monitorizarea participării personalului didactic şi nondidactic la activitățile cu caracter electoral desfăşurate în instituție doar în afara programului educaţional;

– asumarea responsabilităţii pentru accesul persoanelor străine în incinta instituției de învățământ pentru participarea la întâlnirile cu concurenții electorali

– neimplicarea elevilor în activități electorale desfăşurate în cadrul instituției de învățământ;

– coordonarea prealabilă cu Organele locale de specialitate în domeniul învățământului privind desfășurarea activităților cu caracter electoral.

Telegram/Ion Ceban

În contextul în care a publicat documentul, Ion Ceban a venit și cu un comentariu pe marginea acestuia. Distorsionând informația, edilul de Chișinău a declarat că ministerul Educației i-ar „obliga” pe învățători să participe și să monitorizeze potențialele întruniri.

A a fost transmisă o scrisoare de la Ministerul Educației în care profesorii sunt obligați să participe la ședințele organizate de concurenții electorali, plus la toate să mai și monitorizeze aceste întruniri. Rog cadrele didactice să nu se implice, dacă nu-și doresc acest lucru, ei nu sunt obligați să monitorizeze pe cineva.Cei de la minister și guvernare ar trebui să se îngrijească în primul rând ca profesorii să aibă salarii și condiții bune la locul de muncă. Mi-i rușine pentru această guvernare incompetentă și obraznică”, a spus acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: