Guvernul: Toate instituțiile statului sunt mobilizate pentru a gestiona situația legată de furtuna de zăpadă
Full Article 4 minutes read

Guvernul: Toate instituțiile statului sunt mobilizate pentru a gestiona situația legată de furtuna de zăpadă

Reprezentanții Guvernului au declarat că toate instituțiile statului sunt mobilizate pentru a gestiona situația legată de furtuna de zăpadă. Potrivit autorităților, se efectuează lucrări de patrulare, deszăpezire și combatere a lunecușului. Au fost folosite peste 42 de tone de material antiderapant și 37 de tone de sare tehnică. Guvernul a menționat că sectoarele periculoase sunt permanent patrulate. Iar șoferii au fost îndemnați să se abțină de la orice deplasare până la ameliorarea condițiilor meteorologice. 

Guvernul Republicii Moldova a declarat în seara zilei de 26 noiembrie că „toate instituțiile statului sunt mobilizate pentru a gestiona situația legată de furtuna de zăpadă care afectează Republica Moldova”.

Pe drumurile publice naționale se efectuează lucrări de patrulare, lucrări de deszăpezire și combatere a lunecușului. În proces sunt antrenate 76 de utilaje speciale ale întreprinderilor rutiere SA Drumuri. Au fost deja folosite peste 42 de tone de material antiderapant și 37 de tone de sare tehnică”, au menționat autoritățile.

Se precizează că „sectoarele periculoase sunt permanent patrulate şi se prelucrează cu material antiderapant”.

Cetățenii sunt îndemnați să respecte cu strictețe recomandările autorităților, pentru a evita riscurile asociate condițiilor meteo nefavorabile. Totodată, recomandăm cetățenilor să se informeze din surse oficiale pe care se publică informații actualizate despre starea drumurilor și condițiile de trafic. Autoritățile intervin în mod constant pentru a oferi sprijin cetățenilor și a asigura deplasarea conformă a mijloacelor de transport pe drumurile naționale”, au declarat reprezentanții Guvernului.

Autoritățile au venit cu un îndemn și către șoferi – „să amâne și să se abțină de la orice deplasare în aceste condiții până la ameliorarea condițiilor meteorologice”.

În cazul în care au nevoie să pornească la drum, să manifeste prudență și să se conformeze indicațiilor autorităților de reglementare a traficului. Reamintim, autovehiculele trebuie adaptate la condiții de iarnă și dotate cu pneuri corespunzătoare, iar dacă alegeți o destinație mai lungă, bateria telefonului trebuie încărcată. Vă îndemnăm să păstrați în portbagajul mașinii nisip, lopată și lanțuri. În situații de risc, apelați Serviciul 112″, au menționat reprezentanții Guvernului.

***

În Republica Moldova a fost prelungit Codul galben de vânt puternic. Intensificările vântului vor continua și luni. Avertizarea este valabilă până pe 27 noiembrie, ora 13:00. Polițiștii au anunțat pe 26 noiembrie că pe întreg teritoriul Republicii Moldova se circulă în condiții de iarnă.

Au fost anunțate restricții de circulație pentru camioane în punctul de trecere Leușeni-Albița, la intrarea în România. Partea română interzice temporar circulația acestora. Iar în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați se permite deplasarea camioanelor numai dacă mijlocul de transport este echipat corespunzător.

O ambulanță, cu o echipă de medici la bord, a derapat de pe traseu la Ceadîr-Lunga. La Comrat, la fel a derapat de pe traseu un microbuz de rută cu 10 persoane la bord. Iar la Cahul a rămas blocat un autobuz de pe ruta Giurgiulești-Chișinău. Precizările au fost făcute de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, solicitați să intervină în localitățile din țară pe 26 noiembrie.

O persoană a decedat, iar alte două se află la spital urmare a unui accident rutier produs pe un traseu, spre raionul Nisporeni. Șoferul a pierdut controlul volanului, a derapat de pe traseu și s-a tamponat într-un copac de pe marginea carosabilului. Potrivit oamenilor legii, cauciucurile din față ale mașinii erau pentru sezonul de iarnă, cele din spate – pentru sezonul de vară. Într-un alt accident rutier, la Orhei, o femeie a murit iar trei pasageri au fost transportați la spital. Șoferul a pierdut controlul volanului într-o curbă și a ajuns cu mașina într-un copac.

Mai multe trasee au fost blocate din cauza zăpezii.

Circulația pe drumurile din centrul și sudul Republicii Moldova devine din ce în ce mai complicată, a declarat în după amiaza zilei de 26 noiembrie ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Potrivit oficialului, situația se agravează cu fiecare oră.

165 de localități din 15 raioane ale țării au rămas fără energie electrică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: