„Hrușciovka” și Generația Z”, o dezbatere despre un trecut care pentru foarte mulți e încă prezent
Full Article 3 minutes read

„Hrușciovka” și Generația Z”, o dezbatere despre un trecut care pentru foarte mulți e încă prezent

Adăpostul a fost, dintotdeauna, una dintre necesitățile vitale ale omului, însemnând locul unde el se putea ascunde de frig, dar și, în timpurile mai moderne, își putea trăi intimitatea. Nu și în Uniunea Sovietică însă, unde această necesitate tot prin prisma intereselor sistemului a fost tratată. Așa au apărut apartamentele „la comun”, „stalincele” şi „hruşciovcele”… Tocmai despre acest stil arhitectonic, dar mai ales stil de viață este dezbaterea la care vă invită, astăzi, Radio Europa Liberă, în cadrul proiectului „AntiNostalgia”.

Cum au apărut apartamentele „la comun”, „stalincele” şi „hruşciovcele”? Și în ce măsură se poate vorbi despre intimitate, în condițiile în care trăiau locatarii cu pricina?.. Cum se simțeau oamenii din apartamentele sovietice strâmte și cum îi vedeau ei pe nomenclaturiștii cu apartamente spațioase? Prin ce se deosebește traiul în comun din Occident de cel din țările comuniste? De ce „hruşciovcele” au fost mutilate în anii tranziției de anexe și mansarde slute, lipsite de orice stil și concept? Și în ce măsură apariția unor castele faraonice după 1991 e o convertire a complexului de inferioritate în unul de superioritate?

Sunt doar câteva dintre întrebările la care moderatorul dezbaterii de astăzi, scriitorul Iulian Ciocan, va căuta răspunsul împreună cu invitații săi – istoricul Serrgiu Mustață de la Chișinău și istoricul de arte Cosmin Năsui de la București.

Ca de obicei, discuțiile vor fi garnisite cu mai multe produse media, ca o dovadă factologică pentru cei car fie nu au apucat acele timpuri, fie neagă existența lor. Bunăoară, un reportaj video despre cum este viața în „komunalkă” pe vreme de pandemie. Sau două filme realizate de Eugenia Crețu: primul, despre locatarii unor blocuri din mai multe orașe din Republica Moldova, care au fost nevoiți să-şi monteze sobe cu lemne în apartamente după ce sistemele centralizate de încălzire au fost distruse, odată cu destrămarea URSS; al doilea, despre celebra „Romanița” – o construcție din perioada sovietică, în formă cilindrică, din strada Nicolae Testemițanu și care, în pofida denumirii pe care i-au dat-o orășenii, se află astăzi într-o stare deloc înfloritoare. Plus mai multe interviuri la temă…

Așadar, cum a fost viața în „komunalkă-stalinkă-hrușciovkă” și ce „preț” au trebuit să plătească oamenii pentru acest „paradis al locuințelor gratuite de la stat”? Vă invităm să aflați astăzi, 3 decembrie, începând cu ora 17.00, în cadrul discuției live pe pagina de Facebook a Europei Libere. Evenimentul este parte a proiectului multimedia „AntiNostalgia – privind spre viitor”, realizat de Radio Europa Liberă cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: