Igor Grosu, despre reintegrarea regiunii transnistrene: „Să fie o misiune civilă, nu militară”

Autoritățile Republicii Moldova analizează un plan de reintegrare a regiunii transnistrene, însă implementarea acestuia necesită resurse financiare considerabile și îndeplinirea unor condiții stricte. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat în cadrul emisiunii „La 360 de gradde”, la Radio Moldova că țara nu poate suporta singură costurile acestui proiect și că sprijinul partenerilor externi este esențial.

Grosu a subliniat importanța înlocuirii actualei misiuni de pacificare din stânga Nistrului cu una civilă, coordonată de organizații internaționale precum ONU sau UE.

„Să fie o misiune civilă, nu militară pentru că nu și-a demonstrat eficiența în a apropia cele două maluri. A doua parte sunt costurile care sunt mari, dar nu am să dau cifre, suntem și noi în proces de identificare a acestor resurse, noi de unii singuri nu ni le putem asuma, mă refer la resursele bugetare ale Republicii Moldova, dar există înțelegere și deschidere din partea partenerilor externi de dezvoltare, în primul rând înțelegere pentru că e nevoie de un efort financiar ca să putem amortiza acele costuri și unul din aceste costuri este cel energetic,” a explicat acesta Igor Grosu.

Unul dintre obstacolele principale în realizarea reintegrării este dependența economică a regiunii transnistrene de resurse furnizate gratuit. „Timp de 30 de ani, malul stâng a devenit un organism dependent de resurse gratuite, ceea ce nu poate continua la nesfârșit. O reintegrare bazată pe menținerea acestor practici este nerealistă,” a adăugat Grosu.

Întrebat dacă acest plan ar putea fi implementat până la aderarea țării la Uniunea Europeană, președintele Parlamentului a precizat că cele două procese trebuie tratate distinct. „Aderarea la UE și reintegrarea sunt procese separate, fiecare având propriul ritm. Integrarea europeană trebuie să avanseze rapid și poate deveni o motivație suplimentară pentru malul stâng,” a explicat oficialul.

Reintegrarea Republicii Moldova, susțin autoritățile, va fi realizată exclusiv prin dialog diplomatic. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a menționat anterior că, deși au fost înregistrate progrese în reintegrarea socială și economică a regiunii transnistrene, sunt necesare eforturi suplimentare pentru atingerea obiectivelor stabilite.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: