„Imaginea teatrului, din nou strictă în fața colegilor din România”. Reacții la scandalul de la „Luceafărul” din Chișinău
Full Article 9 minutes read

„Imaginea teatrului, din nou strictă în fața colegilor din România”. Reacții la scandalul de la „Luceafărul” din Chișinău

Scandalul din jurul Teatrului „Luceafărul” din Chișinău, care a izbucnit după ce premiera spectacolului „Invizibil” a fost amânată, după cum susține regizorul producției teatrale David Schwartz, din cauză că ar fi displăcut partidului de guvernământ PAS, a provocat un val de reacții pe rețelele de socializare. În timp ce unii internauți acuză guvernarea de „cenzură”, alții sugerează că încetarea colaborării Teatrului „Luceafărul” cu David Schwartz ar fi corectă – din cauza poziției regizorului față de invazia rusă din Ucraina, care era reflectată inclusiv în spectacol. NM a făcut o selecție a reacțiilor. 

Managerul cultural Victoria Nagy Vajda consideră cu reacția actorilor la cazul spectacolului „Invizibil” nu ar fi sinceră. De asemenea, aceasta consideră că consiliera prezidențială în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu, care l-a sunat pe directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”, Slava Sambriș, pentru a discuta despre spectacol, ar trebui demisă.

Ieșirea publică a actorilor de la Luceafărul este cusută cu ață albă. Sambriș a dat-o în bară, iar ca să iasă el la mal își îneacă întreaga trupă. Imaginea teatrului, împreună cu calitatea omului de cultură de la Chișinău, e din nou strictă în fața colegilor din România. (…) Sunt solidară cu bunul simț și asumarea responsabilității. Angela Brașoveanu trebuie concediată pentru telefoanele pe care le dă din 2020 până-n prezent, pentru capturarea sectorului cultural și pentru lipsa de rezultate ale președintei Republicii Moldova ca ocrotitoare a artelor, așa cum am sperat că va fi când i-am oferit votul”, menționat Victoria Nagy Vajda pe Facebook.

Iar actrița din România Alice Monica Marinescu este de părere că actorii implicați în spectacolul „Invizibil” ar încerca „să manipuleze” opinia publică.

Am citit și eu ce scriu actorii și practic confirmă că scandalul e politic și că este vorba despre cenzură, dar încearcă să mute discuția și atenția cititorului în direcția relaționării regizorului cu actorii și a dimensiunii interumane.Vorbesc despre manipularea spectatorului, dar cu manipularea cititorului nu au nicio problemă, aparent. (…) Să o luăm de la bază, de la cunoștințele elementare despre artă: orice produs cultural are un mesaj, o viziune si dorește sa aibă un impact asupra spectatorului. Dacă asta se cheamă manipulare, atunci orice spectacol e o manipulare, orice film, orice produs cultural de pe piața e manipulare. (…) Paradigma asta în care nu poți fi critic și față de invazia Rusiei, dar ți față de anumite politici sau răspunsuri din Ucraina, că automat ești „putinist”, face parte dintr-o logică binară manipulatoare, care de fapt sabotează orice discuție mai nuanțată și orice poziționări pacifiste. Logica lui „ori ești cu noi, ori ești împotriva noastră” (în cazul de față „ești cu Putin”) e o logică profund pro-război”, a transmis actrița pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, ex-ministrul Muncii Marcel Spătari a declarat că pentru el, în toată situația din jurul spectacolului „Invizibil”, cel mai interesant subiect i se pare relația de putere dintre diferite părți implicate: administrația teatrului – regizor; puterea politică – administrația teatrului; regizor – actori; omul de cultură din România -omul de cultură din Moldova.

Eu nu cred că știu suficiente pentru a da verdicte de vinovăție. Dar subiectul e cu siguranță interesant și simptomatic pe multe paliere. Cel mai bun lucru care ar putea să iasă din toată această situație ar fi… un spectacol documentar despre crearea și dispariția spectacolului documentar „Invizibil”, a adăugat acesta.

Teatrul independent din Moldova „Teatru-spălătorie” a solicitat Ministerului Culturii să demareze o anchetă internă pe caz, iar persoanele care vor fi identificate ca responsabile de ingerință în activitatea Teatrului „Luceafărul” să fie demise. „Cum e posibil ca în 2024 cu 2 telefoane venite de la nu știu care consilieri să anulezi premiera unui spectacol? Cu 2 telefoane să anulezi munca de cîteva luni a unei întregi echipe! Cu 2 telefoane să închizi gura unei echipe artistice pentru că își face munca și chestionează realitățile politice în care trăim?!”, au scris reprezentanții „Teatru-spălătorie” pe Facebook.

Cu o reacție la subiect a venit și fostul ministrul al Educației Cornel Popovici. Acesta a menționat că Teatrul „Luceafărul” nu trebuie folosit în „jocuri politice” sau pentru „sporirea popularității unor regizori prin scandaluri”.

Actorii și colectivul teatrului nu trebuie să devină carne de tun în jocurile politice din acest an, iar teatrul nu trebuie să fie transformat în spațiu de manifestare a unor regizori care vor să-și sporească vizibilitatea și popularitatea prin scandaluri ieftine. Dacă aveți ceva de clarificat, clarificați-vă relațiile în instanță și lăsați teatrul în pace. Nu trebuie să permitem ca Teatrul „Luceafărul”, o instituție culturală de o importanță inestimabilă, să fie târât într-un joc murdar de interese meschine. (…) Încercarea de a implica teatrul în controverse politice este o rușine. Lăsați teatrul să își continue misiunea artistică și să strălucească așa cum a făcut-o dintotdeauna, liber de influențele și conflictele exterioare”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Totodată, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, a acuzat PAS de cenzură.

Incidentul produs la „Luceafărul” nu este despre artă și antonimele sale, ci despre cenzură și frică. Nu este nici despre preferințele politice ale unui regizor român, ci despre politica fricii. Intr-un stat democratic asemenea incidente nu pot avea loc prin definiție pentru ca nimeni nu poate îndrăzni să indice artiștilor când s-a tacă și când sa vorbească, când sa danseze și când sa-și facă bagajele. Așa cum s-a procedat în cazul regizorului David Schwartz”, a declarat politicianul pe Facebook.

Regizorul din România Bogdan Budeș a menționat că, în cazul în care Schwartz într-adevăr a făcut afirmații care prezintă Ucraina ca fiind vinovată pentru invazia rusă în timpul repetițiilor pentru spectacol, după cum declară Teatrul „Luceafărul”, atunci acest motiv este „suficient” pentru a întrerupe orice colaborare.

În conflictul iscat între Teatrul Republican „Luceafărul” din Chișinău și regizorul român David Schwartz mă interesează un singur lucru: a spus sau nu D. S. (David Schwartz – n. r.) despre războiul din Ucraina ce se afirmă în fragmentul de mai jos (luat din poziția oficială a teatrului)? Dincolo de frământările legate de draft, de ce variantă a circulat, cui i s-a trimis și cui nu etc., cine cui a telefonat, cine e verișoara cui etc., etc., etc., declarațiile de mai jos, dacă au fost formulate, expressis sau altfel, mie mi se par un motiv suficient pentru întreruperea oricărei colaborări. Ele sunt expresia clară a putinismului”, a scris regizorul pe pagina sa de Facebook.

Scandalul de la „Luceafărul”

Amintim că, în cadrul unui interviu publicat pe 19 iunie, regizorul-dramaturg din România David Schwartz s-a plâns pe „cenzură” și „autocenzură” în procesul de realizare a spectacolului său „Invizibil” pentru Teatrul „Luceafărul” de la Chișinău. Schwartz a spus că spectacolul său, care este despre fenomenul corupției din Republica Moldova, ar fi nemulțumit reprezentanții partidului de guvernământ PAS. Acesta a declarat că în timpul realizării producției teatrale, printre altele, Slava Sambriș a primit un apel telefonic de la consiliera unui organism de conducere a țării – fără a da însă nume. Potrivit lui Schwartz, aceasta care s-ar fi arătat nemulțumită de un draft de text al spectacolului fiindcă ar face „campanie împotriva PAS înainte de alegeri”. Într-un final, premiera spectacolului a fost contramandată.

În aceiași zi, Teatrul „Luceafărul” a venit cu o reacție în care a calificat declarațiile lui Schwartz ca fiind „manipulatorii”. Reprezentanții instituției au declarat că cei opt actori implicați în proiect nu au fost de acord cu faptul că în textul spectacolului erau accentuate identitatea persoanelor publice din Republica Moldova care au oferit informații sub protecția anonimatului în procesul de documentare, dar și viziunile politice, inclusiv față de invazia din Ucraina. Iar pe 21 iunie, Teatrul „Luceafărul” a publicat o declarație semnată de șapte actori implicați în spectacol. În declarație se precizează, printre altele, că în timpul unei repetiții, după ce un actor a adus în discuție pasajul spectacolului despre războiul din țara vecină, David Schwartz a făcut declarații la subiect care contravin poziției trupei de actori și teatrului. „Ucraina e de vină pentru acest război; Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei de dragul încetării războiului; dacă Rusia nu ataca Ucraina, Ucraina avea să atace Rusia; Rusia vrea doar să-și întoarcă teritoriile istorice; vorbitorii de limbă română din Republica Moldova sunt de vină pentru războiul din Transnistria (pentru că discriminează vorbitorii de limbă rusă)”, a spus regizorul, potrivit declarației.

Tot pe 21 iunie, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul”, Slava Sambriș, a venit cu o reacție pe Facebook la situația din jurul spectacolului „Invizibil”, asemănătoare cu cele difuzate de instituția în care activează. De asemenea, acesta a precizat că angajata organismului de conducere a țării care l-a sunat în contextul producției teatrale în cauză este consiliera prezidențială în domeniul culturii și relațiilor interetnice, Angela Brașoveanu. Slava Sambriș a declarat că Angela Brașoveanu l-a contactat doar ca să-l întrebe „ce s-a întâmplat”, subliniind că nu a primit nicio „amenințare” sau „indicație” din partea acesteia. El a comunicat că premiera spectacolului a fost amânată pentru că o actriță implicată în proiect s-a îmbolnăvit și a plecat în concediu medical.

Angela Brașoveanu a confirmat pentru NM, pe 22 iunie, că a discutat cu Slava Sambriș despre spectacolul „Invizibil”. Consiliera prezidențială a argumentat că face parte din atribuțiile sale de serviciu să se informeze despre „toate” evenimentele din domeniul culturii.

Și PAS a comentat declarațiile făcute de David Schwartz. Purtătoarea de cuvânt a formațiunii politice, Adriana Vlas, a declarat că PAS „nu cenzurează nici spectacole, nici altă formă de exprimare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: