Digi24

Îmbrânceli cu jandarmii la Iași. Sute de enoriași au venit să se închine la moaștele Sfintei Parascheva (VIDEO)

Sute de credincioși s-au adunat în fața Mitropoliei din Iași pentru a se închina moaștelor Sfintei Parascheva. Aceștia au scandat lozinci, iar mulți dintre ei au încercat să forțeze intrarea în curtea Catedralei, fiind nevoie de intervenția rapidă a jandarmilor, scrie observatornews.ro.

Jandarmii au păzit intrarea pe tot parcursul sărbătorii creștine, iar accesul la moaște a fost permis doar credincioșilor din Iași. Au apărut și primele incidente. Imediat după ce s-a terminat slujba, oamenii au forțat efectiv intrările, încearcând sub orice mijloace să intre la raclă. Au încercat întâi pe la porți, apoi pe scenă. Pelerinii s-au plâns că au venit degeaba de la sute de kilometri distanță şi le-au cerut jandarmilor să le arate legea care le interzice accesul în biserică.

Jandarmii au intervenit în forță și au încercat să-i oprească. Unii dintre ei nu au avut acces nici la slujbă, deoarece veniseră din alte județe. La ora 15:00, pelerinii care nu au buletin de Iași au primit voie de la jandarmi să se roage la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, relatează corespondentul Digi24.

De distanțare fizică s-a uitat, iar mulți dintre credincioși nu au purtat nici mască de protecție.

Potrivit autorităților române, în ultimele 24 de ore, au fost 4 016 cazuri noi de COVID-19, un nou record negativ al infecțiilor cu coronavirus în România, de la începutul pandemiei. Alți 66 de români au murit din cauza COVID-19, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 686 de pacienți, un nou număr record. Până astăzi, 14 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 164 477 de cazuri de infectări și peste 5,6 mii de decese.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

La un an de la tragedia de la Botanica, procurorii nu au niciun bănuit în cazul morții copilului electrocutat în parc

În luna iulie, pe 18, se împlinește un an de la tragedia din parcul „Sarmizegetusa” din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați, iar unul dintre ei a decedat la spital. Până acum au fost audiați martori și dispuse expertize. Persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit nu există. Informația a fost comunicată pentru NewsMaker de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru.

Într-un comentariu pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale a amintit că, pe 19 iulie 2024, organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Botanica a pornit urmărirea penală în baza art. 257 alin. (4) din Codul penal, pe faptul „dării în folosinţă a caselor de locuit, a obiectivelor industriale, a construcţiilor în domeniul transporturilor şi energeticii, a altor construcţii în stare necalitativă, neterminate sau necorespunzând condiţiilor proiectului de către conducătorii organizaţiilor de construcţie, conducătorii de şantier şi persoanele cu funcţie de răspundere care exercită controlul calităţii în construcţii, fapte care au cauzat decesul unei persoane”.

„Urmare a modificărilor legislative privind competența organelor de urmărire penală, la data de 07 septembrie 2024, cauza penală a fost expediată pentru examinare în continuare organului de urmărire penală al CNA sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău. Până la moment, pe caz au fost audiați martori, au fost dispuse expertizele relevante. Persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit nu sunt”, a precizat reprezentanta Procuraturii Generale.

Ea a adăugat că urmărirea penală continuă și că „urmare a concluziilor experților de profil în cadrul expertizelor dispuse, va putea fi adoptată o soluție pe caz”.

***

Amintim că pe 18 iulie 2024, doi copii – o fetiță de 11 ani și un băiețel de 6 ani au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul „Sarmizegetusa” din sectorul Botanica al Chișinăului. Minorii au fost transportați la spital. La scurt timp, fetița a decedat. Poliția a declarat că minorii ar fi atins fire care au produs un scurtcircuit. Oamenii legii declarau că a fost inițiat un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.

Primăria Chișinău declara că nu era vorba despre cabluri care atârnau.

La câteva zile după tragedie, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, preciza că polițiștii investighează dacă construcțiile din domeniul energeticii din parc au fost date în folosință corespunzător, dacă alte construcții de la fața locului sunt calitative și dacă au fost finalizate conform prevederilor proiectului. Totodată, a declarat că vinovații riscă până la 10 ani de închisoare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: