screenshot

Îmbrânceli la Curtea Constituțională. Examinarea sesizărilor privind restituirea TVA-ului de Găgăuzia – amânată

Curtea Constituțională (CC) a amânat examinarea sesizărilor împotriva modificării Codului fiscal privind restituirea TVA în Găgăuzia. În ședinței din 15 februarie, magistrații Înaltei Curți au decis să revină la examinarea cauzei în fond săptămâna viitoare, deoarece au apărut noi materiale în cadrul acesteia. Ședința a fost marcată de îmbrânceli între manifestanți veniți la sediul Curții Constituționale să protesteze împotriva modificării Codului fiscal și un contra-manifestant.

Două sesizări în privința amendamentul la Codul fiscal prin care autonomia găgăuză este obligată să restituie TVA-ul din bugetul propriu, nu din cel național, au fost depuse la Curtea Constituțională la sfârșitul anului trecut, de către Adunarea Populară a Găgăuziei și fracțiunea parlamentară Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Pe 5 februarie, Înalta Curte a început examinarea sesizării.

Autorii plângerii susțin că amendamentul adus Codului fiscal este neconstituțional pentru că, în opinia lor, modificarea nu a fost consultată suficient și nu au fost evaluate toate riscurile. Prezent la ședința Curții Constituționale, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG) Gheorghe Leiciu a declarat că după aprobarea amendamentului, autoritățile găgăuze vor fi nevoite să reducă sumele alocate pentru programele sociale, din cauza responsabilităților suplimentare impuse la buget.

De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului neagă acuzațiile și spun că, între prima și a doua lectură, Parlamentul a organizat audieri publice asupra proiectului de lege.

Sesizarea a fost examinată timp de patru ședințe, iar instanța ar fi trebuit să pronunțe o hotărâre pe 15 februarie. Cu toate acestea, un set suplimentar de documente a fost adăugat la dosar, iar instanța a revenit la examinarea cauzei în fond. Președintele Curții Constituționale Domnica Manole a mai spus că, instanța ar putea avea nevoie de expertiză suplimentară. Ea a subliniat că, dacă se va lua o astfel de decizie, examinarea va avea loc într-o perioadă scurtă de timp. „Înțelegem gravitatea problemei cu care se confruntă Găgăuzia”, a adăugat Manole.

Următoarea ședință în cadrul căreia Curtea Constituțională va examina sesizările va avea loc pe 22 februarie.

Ședința de astăzi a Curții Constituționale a avut loc pe fundalul unui protest față de amendamentul de la Codul fiscal, organizat de bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul. La un moment dat, mai mulți protestatari au încercat să intre în sediul Înaltei Curți, însă au fost impiedicați de unul dintre contra-manifestanții prezenți, care i-a numit „separatiști” și „trădători”, scrie IPN. Ulterior, între protestatari și bărbat s-au produs îmbrânceli, iar poliția a fost nevoită să intervină pentru a-i despărți.

***

Precizăm că legea care completează articolul 6 din Codul Fiscal și prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se proceda înainte, a fost adoptată de Parlament și, ulterior, promulgată de președinta Maia Sandu în octombrie 2023. Legea mai prevede că în cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Autoritățile din Găgăuzia au calificat legea ca fiind „anti-găgăuză” și „o discriminare pe criterii naționale”, adăugând că aceasta va aduce pierderi anuale de $8 milioane pentru veniturile Găgăuziei. În acest context, bașacana Evghenia Guțul, care este susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, și președintele APG Dmitrii Costantinov au expediat, în ianuarie, o scrisoare Delegației UE și ambasadelor Turciei, Rusiei, României, SUA și Bulgariei în Moldova în care le cer să acorde asistență financiară pentru a acoperi „deficitul” bugetar al Găgăuziei. Nici Guvernul, nici ambasadele străine nu au comentat adresarea conducerii Găgăuziei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: