Curtea Constituțională (CC) a amânat examinarea sesizărilor împotriva modificării Codului fiscal privind restituirea TVA în Găgăuzia. În ședinței din 15 februarie, magistrații Înaltei Curți au decis să revină la examinarea cauzei în fond săptămâna viitoare, deoarece au apărut noi materiale în cadrul acesteia. Ședința a fost marcată de îmbrânceli între manifestanți veniți la sediul Curții Constituționale să protesteze împotriva modificării Codului fiscal și un contra-manifestant.
Două sesizări în privința amendamentul la Codul fiscal prin care autonomia găgăuză este obligată să restituie TVA-ul din bugetul propriu, nu din cel național, au fost depuse la Curtea Constituțională la sfârșitul anului trecut, de către Adunarea Populară a Găgăuziei și fracțiunea parlamentară Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Pe 5 februarie, Înalta Curte a început examinarea sesizării.
Autorii plângerii susțin că amendamentul adus Codului fiscal este neconstituțional pentru că, în opinia lor, modificarea nu a fost consultată suficient și nu au fost evaluate toate riscurile. Prezent la ședința Curții Constituționale, vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG) Gheorghe Leiciu a declarat că după aprobarea amendamentului, autoritățile găgăuze vor fi nevoite să reducă sumele alocate pentru programele sociale, din cauza responsabilităților suplimentare impuse la buget.
De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului neagă acuzațiile și spun că, între prima și a doua lectură, Parlamentul a organizat audieri publice asupra proiectului de lege.
Sesizarea a fost examinată timp de patru ședințe, iar instanța ar fi trebuit să pronunțe o hotărâre pe 15 februarie. Cu toate acestea, un set suplimentar de documente a fost adăugat la dosar, iar instanța a revenit la examinarea cauzei în fond. Președintele Curții Constituționale Domnica Manole a mai spus că, instanța ar putea avea nevoie de expertiză suplimentară. Ea a subliniat că, dacă se va lua o astfel de decizie, examinarea va avea loc într-o perioadă scurtă de timp. „Înțelegem gravitatea problemei cu care se confruntă Găgăuzia”, a adăugat Manole.
Următoarea ședință în cadrul căreia Curtea Constituțională va examina sesizările va avea loc pe 22 februarie.
Ședința de astăzi a Curții Constituționale a avut loc pe fundalul unui protest față de amendamentul de la Codul fiscal, organizat de bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul. La un moment dat, mai mulți protestatari au încercat să intre în sediul Înaltei Curți, însă au fost impiedicați de unul dintre contra-manifestanții prezenți, care i-a numit „separatiști” și „trădători”, scrie IPN. Ulterior, între protestatari și bărbat s-au produs îmbrânceli, iar poliția a fost nevoită să intervină pentru a-i despărți.
***
Precizăm că legea care completează articolul 6 din Codul Fiscal și prevede că Găgăuzia trebuie să ramburseze impozitele către întreprinzători, inclusiv taxa pe valoarea adăugată (TVA), din bugetul local, în loc de bugetul național, așa cum se proceda înainte, a fost adoptată de Parlament și, ulterior, promulgată de președinta Maia Sandu în octombrie 2023. Legea mai prevede că în cazul în care suma pe care Găgăuzia trebuie să o plătească drept rambursări depășește veniturile bugetare, legea prevede că diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.
Autoritățile din Găgăuzia au calificat legea ca fiind „anti-găgăuză” și „o discriminare pe criterii naționale”, adăugând că aceasta va aduce pierderi anuale de $8 milioane pentru veniturile Găgăuziei. În acest context, bașacana Evghenia Guțul, care este susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, și președintele APG Dmitrii Costantinov au expediat, în ianuarie, o scrisoare Delegației UE și ambasadelor Turciei, Rusiei, României, SUA și Bulgariei în Moldova în care le cer să acorde asistență financiară pentru a acoperi „deficitul” bugetar al Găgăuziei. Nici Guvernul, nici ambasadele străine nu au comentat adresarea conducerii Găgăuziei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!