În 81 de școli din Republica Moldova vor funcționa laboratoare digitale EDUTech, create de UNICEF și Ministerul Educației și Cercetării. 70 dintre acestea și-au început deja activitatea, scrie Moldpres. Lansarea oficială a proiectului a avut loc pe 1 februarie la liceul „Mihail Lomonosov” din orașul Orhei, acolo unde a fost înființat un laborator EDUTech, de care vor beneficia peste 200 de elevi.
Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a declarat că rețeaua de laboratoare este o soluție inclusiv pentru asigurarea procesului de învățare la distanță pentru copiii din Ucraina.
„Noi vom continua să investim în digitalizare la nivelul întregului sistem de învățământ. Anul acesta, 235 de școli le vom dota cu clase de tip STEM, vom investi mai mult în ceea ce numim noi Rețeaua Școlilor Model, dar în egală măsură pentru toate instituțiile de învățământ din țară vom face un efort pentru a le dota cu table interactive și calculatoare”, a spus Perciun.
Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova Maha Damaj a menționat că în cadrul laboratoarelor EDUTech, copiii ucraineni se pot conecta la platformele de învățare online ale Ministerului ucrainean al Educației, în timpul orelor de școală, sub supravegherea și monitorizarea profesorilor ucraineni sau moldoveni. Potrivit oficialului, în prezent, puțin peste două mii de copii refugiați ucraineni sunt înscriși în școlile și grădinițele din Moldova
Potrivit sursei, laboratoarele EDUTech sunt dotate cu echipamente și materiale moderne. Mai mult, toți profesorii și specialiștii care activează în cadrul laboratoarelor sunt instruiți pentru a cunoaște standardele minime în domeniul protecției copilului, educației incluzive, prevenirii violenței în bază de gen. La fel, ei învăță cum să acorde primul ajutor psihosocial, să raporteze cazurile de abuz și neglijare a copiilor și beneficiază de cursuri de formare în domeniul IT și cel al învățării digitale.
Proiectul a fost inițiat cu suportul financiar al Guvernului Marii Britanii, Guvernului Italiei și al Fondului global al Națiunilor Unite pentru educație în situații de urgență și crize prelungite, în contextul răspunsului de urgență la criza refugiaților din Ucraina.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!