AP

În Azerbaidjan au fost blocate mai multe rețele de socializare. Iar în Armenia este restricționată ieșirea bărbaților până la 55 de ani

Autoritățile azere au blocat accesul utilizatorilor la rețelele de socializare și la cele de mesagerie, în contextul agravării conflictului cu Armenia. Despre acest lucru a anunțat organizația Netblocks, care monitorizează accesul la internet în toată lumea. În același timp, autoritățile armene au interzis ieșirea din țară a bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani din rezerva de mobilizare, scrie Meduza.io.

Autoritățile din Azerbaidjan au blocat accesul la Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, TikTok, precum și mesageria WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Zoom. De asemenea, a fost blocat accesul la YouTube.

Pe 27 septembrie, Ministerul transportului, comunicațiilor și înaltelor tehnologii din Azerbaidjan a anunțat că va fi restricționat accesul la internet „pentru a preveni provocări la scară largă din partea Armeniei”, fără însă a preciza ce aplicații vor fi blocate. Pe 27 septembrie, directorul ONG-ului rusesc „Comunitatea de protecție a internetului” Mihail Klimarev a declarat pentru „Novaya Gazeta” că rețelele de socializare din Azerbaidjan pot fi accesate prin VPN, însă acestea sunt mai rar întâlnite în țara respectivă. De asemenea, nu toate rețelele au fost blocate, de exemplu, „VKontakte” funcționează.

În același timp, Armenia a decis să restricționeze dreptul de ieșire din țară a tuturor bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, care fac parte din rezerva de mobilizare. Decizia a fost luată în legătură cu starea de război și mobilizarea generală, care a fost anunțată în ajun, din cauza agravării conflictului din Nagorno Karabah.

Sputnik Armenia scrie că bărbații din rezerva de mobilizare pot părăsi țara numai după ce obțin permisiunea scrisă din partea conducerii Comisariatelor teritoriale.

Amintim că în dimineața de 27 septembrie Armenia și Azerbaidjan s-au acuzat reciproc de provocări și de încălcarea liniei de demarcație din Nagorno Karabah. În legătură cu acutizarea conflictului, ambele țări au declarat stare de război și mobilizare generală.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ministrul german de Externe, la Chișinău: „Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru UE”

Ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, care se află într-o vizită la Chișinău, și-a afirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE. Acesta a declarat că crede în viitorul european al Republicii Moldova și că țara noastră ar fi „o adevărată îmbogățire” pentru Uniunea Europeană. Oficialul a spus că Germania va continua să susțină Republica Moldova în parcursul său europeană, dacă cetățenii săi vor decide să continue să meargă pe această cale, făcând aluzie la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă în fața Catedralei Nașterii Domnului.

Astăzi am venit în Republica Moldova pentru că, la fel ca și mulți în Europa, cred în viitorul european al Moldovei. Uniunea Europeană și-a deschis larg ușile și porțile pentru toate țările care împărtășesc valorile noastre, care doresc să vină alături de noi, care vor să devină membre ale acestei comunități puternice. Ale comunității în care sunt trăite valorile libertății de exprimare, ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale democrației parlamentare. Moldova ar fi o adevărată îmbogățire pentru Uniunea Europeană. Este o țară interesantă din punct de vedere economic, ceea ce în mod cert înseamnă un viitor bun pentru Uniunea Europeană”, a declarat Johann Wadephul.

Șeful diplomației germane a mai menționat că UE reunește state cu culturi, religii și sisteme politice diferite, iar Republica Moldova la fel își poate găsi locul în cadrul blocului comunitar.

Doresc să subliniez acest lucru cât se poate de clar, pentru că din partea Rusiei există în mod repetat încercări de a răspândi informații false despre Uniunea Europeană. În Uniunea Europeană, fiecare țară își poate păstra identitatea, obiceiurile și tradițiile. Diferite religii pot fi liber practicate. De aceea mă întâlnesc acum cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase, pentru a înțelege și a cunoaște care este situația în această țară. Pentru că în fiecare țară din Europa lucrurile stau puțin diferit și așa poate fi, așa este permis și așa trebuie să fie”, a adăugat el.

Totodată, ministrul Johann Wadephul a declarat că vrea să continue politica predecesoarei sale Annalena Baerbock cu privire la sprijinirea Republicii Moldova. El a menționat că țara intenționează să ofere și în continuare susținere inclusiv prin Platforma de Sprijin pentru R. Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței.

În acest moment au loc pregătiri tehnice, iar atunci când va fi momentul potrivit și când va fi necesar, vom invita cu siguranță la o nouă conferință (a Platformei de Sprijin – n. r.). Dar știu, de asemenea, că aici urmează alegeri (alegeri parlamentare din 28 septembrie – n. r.), iar alegătorii sunt suverani în toate țările guvernate democratic și ei decid cum merg lucrurile mai departe. Și de aceea cred că este corect să arătăm respect față de decizia electorală aici în Moldova și să așteptăm să vedem cum vor decide oamenii”, a spus Johan Wadephul.

El a subliniat că Germania va sprijin și de acum încolo Republica Moldova în parcursul său european, dacă cetățenii vor decide să meargă și mai departe pe această cale. „Sper din tot sufletul că oamenii din această țară vor decide să urmeze în continuare calea europeană”, a adăugat el.

Amintim că ministrul de Externe al Germaniei, Johan Wadephul, întreprinde pe 1 iulie o scurtă vizită la Chișinău. Înainte de declarațiile de presă, oficialul a fost la Catedrala Nașterii Domnului. Pe agendă mai figurează discuții cu reprezentanți ai diferitelor culte religioase și o cină cu președinta Maia Sandu.

Johan Wadephul a ajuns în Republica Moldova imediat după o vizită de solidaritate la Odesa, Ucraina.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: