Andrei Mardari / NewsMaker

În Chișinău și Bălți se recomandă munca la distanță și studiul studenților în regim online

În zonele în care a fost instituit cod roșu de alertă Covid-19, cum sunt municipiile Chișinău și Bălți, se recomandă munca la distanță și studiul studenților în regim online. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, pe 22 septembrie, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

„Dorind ca în rezultat să micșorăm numărul de călători în transport public, care este unul dintre cele mai periculoase focare de transmitere a virusului, introducem, acolo unde este posibil, cerința de muncă la distanță și trecerea universităților în regim online. De asemenea, Comisia a considerat oportun ca, pentru majoritatea activităților, certificatul Covid-19 să devină obligatoriu”, a precizat Ala Nemerenco.

În același timp, toți elevii vor continua să studieze în clase, indiferent de codul de alertă.

„Desigur, cu respectarea tuturor normelor de protecție”, a menționat Nemerenco.

Certificat Covid-19 înseamnă sau certificat de vaccinare sau un certificat care să confirme că pacientul a trecut prin boală în ultimele șase luni sau un certificat negativ la Covid-19, nu mai vechi de 72 de ore sau certificat despre prezența anticorpilor în ultimele 90 de zile.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va publica în fiecare zi de luni pragurile de alertă la nivel național, dar și pentru unitățile administrativ-teritoriale de nivel I și II. Comisiile teritoriale de sănătate publică, în termen de 48 de ore de la apariția hotărârii CNESP vor fi obligate să se întrunească și să aplice pentru fiecare localitate în parte măsurile de protecție, conform indicatorilor respectivi.

„Dacă în sat, de exemplu, sunt foarte puține cazuri de infectări și este prag de alertă verde, oamenii de acolo vor putea duce o viață economică și socială cât mai aproape de normalitate. Totodată, pentru localitățile care se află în cod galben, Comisia a încercat să ofere un cadrul flexibil pentru anumite tipuri de activități. Antreprenorii vor putea decide singuri cum doresc să se organizeze. De exemplu, organizatorii de evenimente sau vor putea cere certificatul Covid-19 de la invitați și vor putea avea la eveniment mai mulți participanți, sau vor putea oferi acces la eveniment fără certificat, însă cu un număr mai limitat de persoane”, a precizat ministrul Sănătății.

Prag de alertă roșie: incidență de 250 de cazuri sau mai mult la 100.000 de populație pentru 7 zile cumulativ

Prag de alertă portocalie: incidență de 100-249 cazuri la 100.000 populație timp de 7 zile cumulativ

Prag de alertă galbenă: incidență de 50 – 99 de cazuri la 100.000 populație timp de 7 zile cumulativ

Prag de alertă verde: incidența de cazuri sub 50 la 100.000 de populație timp de 7 zile cumulativ

În prezent, în Republica Moldova sunt 366 de localități în prag de alertă verde, 156 – galbenă, 311 – portocalie și 168 – roșie.

***

Din 10 septembrie, în Republica Moldova este stare de urgență în sănătate. Decizia este valabilă până pe 30 octombrie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ce ar însemna pentru Moldova cumpărarea acțiunilor Purcari de către grupul polonez Maspex: „Este important”

În luna mai, a devenit public faptul că grupul polonez Maspex intenționează să cumpere pachetul majoritar de acțiuni al companiei Purcari (în prezent, grupul include fabricile Purcari, Bostavan, Bardar din Moldova, două crame în România și una în Bulgaria – NM). Într-un interviu pentru NM, Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiţii private „Horizon Capital”, a explicat ce implică această tranzacție și ce impact poate avea pentru Republica Moldova.

Tofan a subliniat că Maspex este unul dintre cei mai mari jucători regionali în industria alimentară, cu venituri anuale de aproximativ 3,5 miliarde de euro, și că intrarea acestuia în acționariatul Purcari ar aduce beneficii importante. „A fost evident că un investitor strategic de talia Maspex ar aduce o altă forță în acționariat. Maspex deține branduri precum ‘Żubrówka’, cea mai vândută vodcă din Europa de Est, și Carlo Rossi, cel mai vândut vin din Polonia”, a explicat omul de afaceri.

El consideră că această tranzacție este o oportunitate majoră pentru Moldova, mai ales în ceea ce privește accesul pe piețe internaționale. „Este important pentru noi și pentru Moldova, deoarece avem un vin cu adevărat bun — poate cel mai bun din punct de vedere al raportului calitate-preț. Totuși, ne-a lipsit forța comercială necesară pentru a pătrunde în marile lanțuri de magazine — precum Tesco, Auchan, Biedronka (lanț polonez de retail) și altele. Pentru a concura cu asemenea retaileri și a ajunge pe rafturi, este nevoie de sprijin puternic”, a explicat Tofan.

În opinia sa, prezența Maspex va consolida poziția Purcari pe piața internațională și va contribui la creșterea exporturilor moldovenești: „Eu sunt convins că parteneriatul cu Maspex ne va oferi o forță comercială mult mai mare. La o cifră de afaceri de 100 de milioane de dolari a grupului Purcari și la dimensiunea Maspex, poziția noastră va fi mult mai solidă. Pentru Moldova, aceasta înseamnă o creștere semnificativă a exporturilor”.

Totodată, Tofan a menționat că Maspex are deja relații comerciale cu Moldova, prin intermediul brandului său Tymbark: „Ei deja cumpără cireșe, vișine, concentrat de mere. Cred că investițiile în această zonă se vor accelera”.

Referindu-se la detaliile tranzacției, omul de afaceri a precizat că, în prezent, nu poate oferi informații exacte despre cine va vinde acțiunile: „În prezent, o parte din acțiuni aparțin fondului Horizon Capital, o parte fondatorului companiei, Victor Bostan, iar o parte sunt tranzacționate liber la bursă și pot fi cumpărate de orice doritor. Deocamdată nu pot spune exact de la cine vor cumpăra acțiuni cei de la Maspex, pentru că, sincer, nici eu nu știu. Din informațiile publice, se știe că fondatorul Victor Bostan va păstra circa 75% din acțiunile sale — deci va vinde doar o parte și va rămâne la conducerea companiei. Restul investitorilor vor decide individual”, a subliniat Vasile Tofan.

În ceea ce privește prețul oferit de Maspex, Tofan a explicat că oferta include o primă generoasă față de cotațiile actuale: „aspex a oferit 21 RON pe acțiune, în timp ce anterior acțiunile se tranzacționau în jur de 14 RON. Este o primă de aproximativ 50% față de prețul de piață. Fiecare investitor decide singur dacă acceptă oferta. Ca să înțelegeți, avem aproximativ 70 de fonduri-investitor și circa 11.000 de investitori de retail — adică oameni simpli, care au cumpărat acțiuni”.

Întrebat de ce ar vinde cineva o companie profitabilă, omul de afaceri a explicat că astfel de decizii depind exclusiv de perspectiva fiecărui investitor: „Oferta presupune o primă de 50% față de prețul actual al pieței. Fiecare investitor își va face propria evaluare. Dacă mă întrebați personal, eu consider că este un preț bun”, a menționat partener senior al fondului de investiţii private „Horizon Capital”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: