În Chișinău și Bălți se recomandă munca la distanță și studiul studenților în regim online
Full Article 3 minutes read

În Chișinău și Bălți se recomandă munca la distanță și studiul studenților în regim online

În zonele în care a fost instituit cod roșu de alertă Covid-19, cum sunt municipiile Chișinău și Bălți, se recomandă munca la distanță și studiul studenților în regim online. Declarația a fost făcută de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, pe 22 septembrie, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP).

„Dorind ca în rezultat să micșorăm numărul de călători în transport public, care este unul dintre cele mai periculoase focare de transmitere a virusului, introducem, acolo unde este posibil, cerința de muncă la distanță și trecerea universităților în regim online. De asemenea, Comisia a considerat oportun ca, pentru majoritatea activităților, certificatul Covid-19 să devină obligatoriu”, a precizat Ala Nemerenco.

În același timp, toți elevii vor continua să studieze în clase, indiferent de codul de alertă.

„Desigur, cu respectarea tuturor normelor de protecție”, a menționat Nemerenco.

Certificat Covid-19 înseamnă sau certificat de vaccinare sau un certificat care să confirme că pacientul a trecut prin boală în ultimele șase luni sau un certificat negativ la Covid-19, nu mai vechi de 72 de ore sau certificat despre prezența anticorpilor în ultimele 90 de zile.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică va publica în fiecare zi de luni pragurile de alertă la nivel național, dar și pentru unitățile administrativ-teritoriale de nivel I și II. Comisiile teritoriale de sănătate publică, în termen de 48 de ore de la apariția hotărârii CNESP vor fi obligate să se întrunească și să aplice pentru fiecare localitate în parte măsurile de protecție, conform indicatorilor respectivi.

„Dacă în sat, de exemplu, sunt foarte puține cazuri de infectări și este prag de alertă verde, oamenii de acolo vor putea duce o viață economică și socială cât mai aproape de normalitate. Totodată, pentru localitățile care se află în cod galben, Comisia a încercat să ofere un cadrul flexibil pentru anumite tipuri de activități. Antreprenorii vor putea decide singuri cum doresc să se organizeze. De exemplu, organizatorii de evenimente sau vor putea cere certificatul Covid-19 de la invitați și vor putea avea la eveniment mai mulți participanți, sau vor putea oferi acces la eveniment fără certificat, însă cu un număr mai limitat de persoane”, a precizat ministrul Sănătății.

Prag de alertă roșie: incidență de 250 de cazuri sau mai mult la 100.000 de populație pentru 7 zile cumulativ

Prag de alertă portocalie: incidență de 100-249 cazuri la 100.000 populație timp de 7 zile cumulativ

Prag de alertă galbenă: incidență de 50 – 99 de cazuri la 100.000 populație timp de 7 zile cumulativ

Prag de alertă verde: incidența de cazuri sub 50 la 100.000 de populație timp de 7 zile cumulativ

În prezent, în Republica Moldova sunt 366 de localități în prag de alertă verde, 156 – galbenă, 311 – portocalie și 168 – roșie.

***

Din 10 septembrie, în Republica Moldova este stare de urgență în sănătate. Decizia este valabilă până pe 30 octombrie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: