În Marea Britanie începe un studiu, care va permite detectarea cancerului înainte de apariția simptomelor

Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie a anunțat inițierea celui mai mare studiu clinic la nivel global al testului de sânge Galleri, produs de compania Grail Inc. Acesta va putea fi utilizat pentru detectarea a peste 50 de tipuri de cancer înainte de apariţia simptomelor, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Testul Galleri analizează ADN-ul dintr-o probă de sânge pentru a determina dacă există urme care provin din celule canceroase. Diagnosticul timpuriu al cancerului duce la creşterea semnificativă a ratelor de supravieţuire.

NHS a anunţat că intenţionează să recruteze 140.000 de voluntari în Anglia pentru a testa eficacitatea testului ca parte dintr-un studiu clinic randomizat. Jumătate dintre participanţi vor realiza teste de sânge Galleri în cel mai scurt timp.

”Trebuie să studiem testul Galleri cu atenţie pentru a afla dacă poate reduce semnificativ numărul diagnosticelor de cancer într-un stadiu târziu”, a spus Peter Sasieni, profesor în domeniul prevenţiei cancerului la King’s College din Londra.

”Testul se poate dovedi revoluţionar pentru detecţia precoce a cancerului şi suntem încântaţi că putem conduce această cercetare importantă”, a mai spus el.

Cancerul de plămâni este pe departe cea mai frecventă cauză de deces asociată cancerului în Regatul Unit, provocând circa o cincime din totalul deceselor legate de cancer. Cancerul de plămâni, cancerul de intestin şi cancerul de sâni sunt asociate cu 45% dintre decesele provocate de cancer în Regatul Unit, potrivit NHS.

Compania americană din domeniul ştiinţelor vieţii Illumina Inc a anunţat luna trecută că a finalizat achiziţia Grail contra sumei de 7,1 miliarde de dolari. Illumina a spus că va administra Grail separat de celelalte afaceri ale sale.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Cea mai mare pictură pe apă din lume – realizată la Chișinău. O pictoriță a intrat în Cartea Recordurilor Guinness

Ludmila Cuptor, pictoriță din Republica Moldova, a stabilit un record mondial, realizând cea mai mare lucrare din lume în tehnica Ebru – pictura pe apă. Performanța sa a fost recunoscută oficial de o adjudecătoare Guinness World Records, venită din Regatul Unit pentru validarea rezultatului. Evenimentul a fost găzduit de un centru comercial din capitală, transmite IPN.

Ludmila Cuptor a menționat că acest moment marchează împlinirea unui vis. „Este rezultatul unor ani de căutări interioare, de muncă, efort, ezitări, speranțe și curaj. Este inspirată din tehnica clasică turcă – Ebru, pictura pe apă, o artă pe care am descoperit-o în 2019, în Italia. A fost dragoste la prima vedere”, a relatat artista.

Pictorița a explicat faptul că lucrarea este realizată pe apă, iar apoi este imprimată pe o pânză specială. Potrivit ei, cele șapte culori ale curcubeului care sunt utilizate în tablou simbolizează 70 de ani ai Cărții Recordului Guinness, dar și reprezintă un simbol al speranței și unității.

Autoarea lucrării a adăugat că pictura surprinde o câmpie din Moldova, plină de verdeață și flori, în toiul primăverii, care emană o senzație de liniște și aduce satisfacție sufletească.

Procesul de realizare a picturii a fost urmărit de adjudecătoarea Guinness World Records, Paulina Sapinska. În urma unei evaluări, aceasta a recunoscut oficial performanța. Paulina Sapinska a declarat că autoarea lucrării a respectat toate criteriile stabilite de Guinness World Records și aproape a dublat dimensiunea recordului anterior, care era de 20,86 metri pătrați.

Această lucrare are 39,97 metri pătrați. Așadar, este o încercare foarte impresionantă și un nou titlu Guinness World Records”, a notat adjudecătoarea Paulina Sapinska.

Angela Cutasevici, viceprimar al capitalei, afirmă că acest eveniment marchează curajul, inteligența și creativitatea. „Este foarte frumos că în fața publicului, a chișinăuienilor, se scrie istoria cu artista Ludmila Cuptor. Ceea ce văd este într-adevăr foarte frumos, inclusiv jocul de culoare, și mesajul artistic pe care îl transmite pictorița este impresionant”, a mai spus Angela Cutasevici.

Atunci când organizatorii au venit cu solicitarea de a fi parteneri ai acestui eveniment, noi, cei de la Primăria Chișinău, am spus din start că vom fi alături, fiindcă astfel de inițiative ne fac să fim mândri, atât ca oraș, cât și ca țară. Este un lucru care ne face pe noi, cei care educăm tânăra generație, să-i insuflăm mândria față de valorile cultivate aici”, a spus șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi.

La finalul evenimentului, autoarea tabloului a primit un certificat oficial care atestă noul record Guinness pentru cea mai mare pictură Ebru din lume. Tabloul va fi expus în următoarele săptămâni la Port Mall, iar ulterior va deveni o piesă muzeală.

IPN
IPN
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: