Andrei Mardari / NewsMaker

În Moldova ar putea fi introduse amenzi pentru falsuri. Comuniștii și socialiștii: „O cenzură totală”

În Moldova ar putea fi aplicate amenzi pentru difuzarea informațiilor eronate sau a datelor care dăunează securității informaționale a republicii. Mărimea amenzii – de la 20 de mii până la 75 de mii de lei. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege elaborat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Amendați, de exemplu, pot fi cei care justifică războiul sau glorifică regimurile dictatoriale. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) spune că va cere ca proiectul de lege să fie supus consultărilor și că ar fi o „cenzură totală”. 

Proiectul PAS

Un proiect de lege care vizează îmbunătățirea securității Informaționale a fost elaborat și înregistrat în Parlament, pe 5 aprilie, de deputații PAS, Igor Grosu, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Marcela Adam, Oazu Nantoi, Victor Spînu, Angela Munteanu-Pojoga, Virgiliu Pâslariuc și Lilian Carp.

Una din modificări introduce amenzi la Codul contravențional pentru răspândirea dezinformării sau a informațiilor care dăunează securității informaționale a Republicii Moldova. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, persoanele fizice pot primi o amendă de la 20 mii lei până la 22,5 mii lei, iar persoanele juridice – de la 40 mii lei până la 60 mii lei.

În cazul unei încălcări repetate, amenzile pentru persoanele fizice vor fi de la 22,5 mii lei până la 27,5 mii lei și de la 40 de ore până la 60 de ore – muncă neremunerată. Pentru persoanele juridice, amenda va fi de la 60 mii lei până la 75 mii lei cu suspendarea activităților pe o perioadă de la 6 luni până la 12 luni. Oficialii riscă amenzi de la 30 mii lei până la 45 mii.

La fel, modificările oferă SIS-ului dreptul de a combate prevenirea dezinformării.

Reacția BCS

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor spune că va cere ca proiectul de lege să fie supus consultărilor cu reprezentanții societății civile, cu experți media, jurnaliști și juriști. Totodată, opoziția parlamentară va insista ca documentul să fie expediat pentru expertizare la Comisia de la Veneția.

Despre aceasta deputatul socialist, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adela Răileanu, a anunțat pe pagina sa de Facebook. Parlamentarul a calificat acest document drept o “cenzură totală”, scopul căreia este de a “pedepsi simplii cetățeni, care exprimă un punct de vedere ce nu-i convine guvernării”.

“Sub pretextul securizării spațiului informațional, Serviciului de Informații și Securitate i se oferă dreptul de a bloca imediat orice informație, inclusiv instituție media, pe o califică “dezinformare”, care ar “amenința securitatea informațională”. Nu se va mai aștepta o decizie a instanței de judecată, ci SIS va stabili, în mod arbitrar, ce e “dezinformare” și va bloca pur și simplu sursa, iar autorii informației vor fi trași la răspundere. Ce e asta, dacă nu instituirea unei cenzuri, a unei dictaturi? Prin această lege a cenzurii totale va deveni posibilă pedepsirea nu doar a instituțiilor media, ci a oricărui cetățean care exprimă un punct de vedere ce nu-i convine guvernării, pe orice rețea de socializare. Pentru asta au inclus sintagma, extrem de generală, de “spațiu informațional public”, ce presupune orice rețea de socializare, inclusiv Facebook, Instagram, Viber, Telegram etc”, a spus Adela Răileanu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu

Absolvenții cu media 10 la BAC, premiați de Maia Sandu. Ministrul Educației: „Dați o șansă universităților noastre”

Pe 4 iulie, șefa statului, Maia Sandu, a acordat diploma președintelui Republicii Moldova absolvenților cu media 10 la examenul de bacalaureat. Președinta a subliniat că, în acest an, sunt mai mulți absolvenți cu media 10 decât anul trecut și că „investițiile în educație dau roade”. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, i-a îndemnat pe tineri să ofere o șansă universităților din Republica Moldova. „Sunt conștient că nu toată lumea va lua această decizie, cât de mult noi nu ne-am dori. Indiferent unde nu ați fi, nu uitați de unde ați pornit”, a declarat oficialul.

„Azi am acordat diploma președintelui Republicii Moldova absolvenților cu media 10 la examenul de bacalaureat și am mulțumit părinților și profesorilor care au contribuit la formarea acestor tineri. Anul acesta avem mai mulți absolvenți cu media 10 decât anul trecut, iar rata de promovare a bacalaureatului a crescut cu 3 puncte procentuale. Școala noastră merge într-o direcție bună, iar investițiile în educație dau roade. Însă meritul principal este al elevilor care știu că munca, seriozitatea și efortul susținut aduc rezultate. N-am nicio îndoială că tinerii noștri se vor descurca oriunde în lume, dar i-am îndemnat să nu uite că Moldova are nevoie de energia și inteligența lor”, a comunicat Maia Sandu.

„În acest an, avem un număr record de tineri care au reușit să obțină 10 pe linie la examenul de bacalaureat – 89 de tineri și tinere. (…) Rugămintea noastră este una simplă – să dați o șansă universităților noastre. (…) Să explorați pe bune și această opțiune. Ne dorim foarte mult să vă avem aici. (…) În același timp, eu sunt conștient că nu toată lumea va lua această decizie, cât de mult noi nu ne-am dori. S-ar putea unii dintre voi să fie acceptați la unele dintre cele mai bune universități de peste hotare și vă urăm drum bun în această experiență internațională, dar vă așteptăm acasă. Vă așteptăm acasă în stagii de practică. (…) Am făcut și eu un stagiu de practică la Ministerul Educației în 2013-2014 și așa a început această călătorie în lumea Ministerului Educației pentru mine, învățam atunci în Marea Britanie. Vă așteptăm acasă după absolvire. Eu am revenit, foarte mulți dintre colegii mei au revenit. (…) Indiferent unde nu ați fi, nu uitați de unde ați pornit. Puteți să ajutați la creșterea Republicii Moldova de unde nu ați fi”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la evenimentul de premiere.

***

La sesiunea de bacalaureat 2025 au fost admiși în total 17 971 de candidați. În rezultatul examinării contestațiilor, rata de promovare totală a crescut cu 0,32 puncte procentuale și constituie 72,68%, comparativ cu 69,68%, de la aceeași etapă, din cadrul sesiunii 2024. 89 de candidați au obținut nota medie 10, în comparație cu 57 de candidați în sesiunea 2024.

Menționăm că, în perioada 14-21 iulie 2025, va fi organizată sesiunea suplimentară a examenului național de bacalaureat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: