În Moldova ar putea fi aplicate amenzi pentru difuzarea informațiilor eronate sau a datelor care dăunează securității informaționale a republicii. Mărimea amenzii – de la 20 de mii până la 75 de mii de lei. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege elaborat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Amendați, de exemplu, pot fi cei care justifică războiul sau glorifică regimurile dictatoriale. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) spune că va cere ca proiectul de lege să fie supus consultărilor și că ar fi o „cenzură totală”.
Proiectul PAS
Un proiect de lege care vizează îmbunătățirea securității Informaționale a fost elaborat și înregistrat în Parlament, pe 5 aprilie, de deputații PAS, Igor Grosu, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Marcela Adam, Oazu Nantoi, Victor Spînu, Angela Munteanu-Pojoga, Virgiliu Pâslariuc și Lilian Carp.
Una din modificări introduce amenzi la Codul contravențional pentru răspândirea dezinformării sau a informațiilor care dăunează securității informaționale a Republicii Moldova. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, persoanele fizice pot primi o amendă de la 20 mii lei până la 22,5 mii lei, iar persoanele juridice – de la 40 mii lei până la 60 mii lei.
În cazul unei încălcări repetate, amenzile pentru persoanele fizice vor fi de la 22,5 mii lei până la 27,5 mii lei și de la 40 de ore până la 60 de ore – muncă neremunerată. Pentru persoanele juridice, amenda va fi de la 60 mii lei până la 75 mii lei cu suspendarea activităților pe o perioadă de la 6 luni până la 12 luni. Oficialii riscă amenzi de la 30 mii lei până la 45 mii.
La fel, modificările oferă SIS-ului dreptul de a combate prevenirea dezinformării.
Reacția BCS
Blocul Comuniștilor și Socialiștilor spune că va cere ca proiectul de lege să fie supus consultărilor cu reprezentanții societății civile, cu experți media, jurnaliști și juriști. Totodată, opoziția parlamentară va insista ca documentul să fie expediat pentru expertizare la Comisia de la Veneția.
Despre aceasta deputatul socialist, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Adela Răileanu, a anunțat pe pagina sa de Facebook. Parlamentarul a calificat acest document drept o “cenzură totală”, scopul căreia este de a “pedepsi simplii cetățeni, care exprimă un punct de vedere ce nu-i convine guvernării”.
“Sub pretextul securizării spațiului informațional, Serviciului de Informații și Securitate i se oferă dreptul de a bloca imediat orice informație, inclusiv instituție media, pe o califică “dezinformare”, care ar “amenința securitatea informațională”. Nu se va mai aștepta o decizie a instanței de judecată, ci SIS va stabili, în mod arbitrar, ce e “dezinformare” și va bloca pur și simplu sursa, iar autorii informației vor fi trași la răspundere. Ce e asta, dacă nu instituirea unei cenzuri, a unei dictaturi? Prin această lege a cenzurii totale va deveni posibilă pedepsirea nu doar a instituțiilor media, ci a oricărui cetățean care exprimă un punct de vedere ce nu-i convine guvernării, pe orice rețea de socializare. Pentru asta au inclus sintagma, extrem de generală, de “spațiu informațional public”, ce presupune orice rețea de socializare, inclusiv Facebook, Instagram, Viber, Telegram etc”, a spus Adela Răileanu.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.