În pofida secetei din acest an, Institutul „Selecția” din Bălți a obținut recoltă-record la unele soiuri de grâu
Full Article 2 minutes read

În pofida secetei din acest an, Institutul „Selecția” din Bălți a obținut recoltă-record la unele soiuri de grâu

Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp (IIIC) „Selecția” din Bălți a obținut în acest an recolte de peste 9 tone de grâu la hectar în cadrul unei cercetări efectuate pe loturile experimentale împreună cu Universitatea Tehnică din München (Germania).

Studiul a inclus 7 soiuri și un hibrid și au fost amplasate într-un asolament cu 6 câmpuri cu aplicarea îngrășămintelor minerale și organice. Totodată, a fost efectuată irigarea prin aspersiune în două reprize: imediat după semănat și în faza vegetației de primăvară cu norma de irigare de 600 m3/ha în ambele cazuri.

Cea mai mare productivitate, de 9,09 t/ha, a înregistrat soiul Meleag, creat de ICCC „Selecția”. Acesta a fost urmat de Kuialnik și Pisanca, care au avut un randament de 8,71 și, respectiv, 8,44 t/ha. Recoltele obținute de la celelalte soiuri incluse în cercetare au fost: Ursita – 7,94, Kometus – 7,76, Talisman – 7,58 și Akteur – 6,88 t/ha. Producția hibridului de origine germană „Hybery F1” în condițiile din stepa Bălți a constituit 7,98 t/ha.

Scopul cercetării a fost de a evalua comportamentul și productivitatea diferitor soiuri și hibrizi de grâu de toamnă de origine autohtonă, din Germania, România și Ucraina, cultivate în corespundere cu recomandările tehnologice și cu folosirea irigării.

Cercetarea a urmărit și evidențierea avantajelor și dezavantajelor soiurilor și hibrizilor testați pentru a fi aduse la cunoștința producătorilor și luate în considerație la producere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: