În prezent persistă un risc înalt de izbucnire a unui război în Europa, anunță OSCE
Full Article 2 minutes read

În prezent persistă un risc înalt de izbucnire a unui război în Europa, anunță OSCE

Riscul izbucnirii unui război în Europa este cel mai ridicat din ultimii 30 de ani, a declarat noul președinte al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministrul polonez de externe Zbigniew Rau. La reuniunea OSCE din 13 ianuarie, Polonia și-a asumat președinția OSCE, iar Zbigniew Rau a spus că organizația sub conducerea sa se va concentra pe soluționarea pașnică a conflictelor.

„Este clar că riscul de război în zona OSCE este mult mai mare astăzi decât oricând în ultimii 30 de ani”, a spus Rau. El a subliniat că conflictele prelungite, confruntarea militară, radicalizarea, terorismul și consecințele pandemiei de COVID-19 duc la creșterea incertitudinii și a fricii în societăți.

Rau a remarcat că este extrem de important să se păstreze principiile fundamentale și angajamentele OSCE, consacrate în Actul final de la Helsinki și documentele ulterioare. „Dialogul autentic între statele participante [OSCE] trebuie să se bazeze pe principiile dreptului internațional și pe un angajament ferm față de mecanismele OSCE existente”, a spus Rau.

Menționăm că pe 12 ianuarie la Bruxelles a avut loc şedinţa Consiliului Rusia-NATO. După încheierea şedinţei, Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că statele Alianţei au refuzat să satisfacă cerinţele înaintate de Rusia, care prevedeau renunţarea la extinderea NATO şi la prezenţa trupelor blocului în flancul lui de est.

Pe 10 ianuarie, la Geneva au avut loc discuții între Rusia și Statele Unite privind garanțiile de securitate.

Discuțiile de la Geneva au avut rolul de a găsi o cale diplomatică pentru atenuarea tensiunilor, pe măsură ce Rusia amenință cu acțiuni militare în Ucraina. Întâlnirea a durat mai mult de șapte ore, potrivit misiunii ruse de la Geneva. În cadrul unei conferințe de presă, discuțiile privind stabilitatea strategică au fost dificile, dar specifice, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov.

Ryabkov a mai spus că problema neaderării Ucrainei și Georgiei la NATO este o chestiune de securitate națională pentru Rusia.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: