În regiunea Circului ar putea apărea un centru de business. Terenurile, din nou de vânzare
Full Article 3 minutes read

În regiunea Circului ar putea apărea un centru de business. Terenurile, din nou de vânzare

Pe agenda Consiliului Municipal Chișinău (CMC) au fost introduse două puncte cu privire la privatizarea a două terenuri aferente construcției de pe strada Circului. Beneficiarul proiectului ar putea fi Urbanconstruct, care la începutul anului 2021 planifica edificarea unui complex din patru blocuri de locuit și un business centru de 21 de etaje. Atunci, primarul Ion Ceban a promis că nu va permite construcția proiectului. 

Consilierii municipali urmează astăzi, 23 decembrie, să ia o decizie cu privire la privatizarea terenurilor aferente construcției de pe strada Circului 9 și strada Circului 21. De menționat că proiectul urmează a fi implementat între clădirea Circului și Biserica „Constantin și Elena”.

În regiunea Circului ar putea apărea un centru de business. Terenurile, din nou de vânzare
chisinau.md

Fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda, a comentat pe facebook decizia Primăriei cu privire la privatizarea terenurilor.

„Și nu este ilegală privatizarea terenurilor aferente construcțiilor, la preț normativ. Legea permite persoanelor fizice să își privatizeze la preț normativ terenurile de pe lângă case (păcat că legea permite asta și persoanelor juridice). Straniu este cum au ajuns aceste proiecte pe ordinea de zi a CMC, în timp ce există zeci de persoane juridice cu proiecte de decizie de acest gen, care își așteaptă rândul de ani de zile. Iar consilierul PSRM și președintele comisiei funciare Vasile Chirtoca oarecum dă de înțeles cum se întâmplă asta”, a declarat Chironda.

Serviciul de presă al lui Ion Ceban pentru NM a spus: „Domnul Ion Ceban a declarat că nu va fi nici o construcție. Despre ce altceva putem vorbi?”.

***

Amintim că în data de 29 ianuarie 2021 s-a desfășurat ședința Consiliului Național al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Este vorba despre instituția care dă undă verde proiectelor de construcție în zona istorică a Chișinăului și în zonele protejate drept monumente arhitecturale. Aceasta a aprobat proiectul care prevede construcția a patru blocuri de locuit: două a câte 14 etaje și, respectiv, alte două, a câte 17 etaje. Pe lângă acestea, în regiune va fi construit și un centru de business care va cuprinde 21 de etaje.

Beneficiarul proiectului fiind compania de construcții Urbanconstruct TT. Drept arhitect figurează biroul Altamira.

A doua zi, primarul Ion Ceban a cerut demisia consilierului său Iurie Povar cu privire la decizia scandaloasă de a construi complexul. Povar se afla la conducerea Consiliului Național al Monumentelor Istorice

„Cel puțin cât timp sunt eu primar al acestui oraș, decizia care ieri a luat-o Consiliul nu va fi pusă în aplicare sub nici o formă. Această decizie este consultativă, iar primăria Chișinăului nu este obligată să o îndeplinească și nici nu o va îndeplini”, spunea Ceban.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: