Poliția de Frontieră

În România, fără carantină obligatorie. Anunțul ambasadei României în Republica Moldova

Ambasada României în Republica Moldova informează că măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar, începând cu data de 2 iulie 2020, pentru toate persoanele care intră în România. Informația a fost publicată de reprezentanții misiunii diplomatice, în seara de 4 iulie.

Măsura este valabilă inclusiv pentru persoanele pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 2 iulie 2020.

Pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat de COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în țară dintr-o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, cu respectarea următoarelor măsuri:

– Purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
– Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
– Păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;
– Curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
– În cazul apariției simpotomatoligiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;
– Consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislativ privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Precizăm că, toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 riscă să intre sub incidența legii conform art. 352 din Noul Cod Penal al României (Infracțiuni contra sănătății publice –Zădărnicirea combaterii bolilor).

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: