Depozitele de gaz din România s-au golit rapid în ultima perioadă, însă autoritățile dau asigurări că nu există riscuri în ceea ce privește aprovizionarea populației. Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, a anunțat că a trimis corpul de control pentru a verifica respectarea programului de extracție a gazelor din rezervele naționale, transmite TVR Moldova.
Potrivit datelor oficiale, gradul de umplere a depozitelor a scăzut la 42%, ceea ce înseamnă că mai sunt stocate 1,35 miliarde de metri cubi de gaz. Comparativ, în noiembrie anul trecut, rezervele erau la capacitate maximă. Ministrul Burduja a declarat că se analizează dacă extracțiile s-au realizat în limitele stabilite cu furnizorii, menționând că luna noiembrie a înregistrat volume mari extrase pe fondul temperaturilor mai scăzute.
Conform Transgaz, vineri s-au consumat 24 de milioane de metri cubi din producția internă și 19,8 milioane de metri cubi din depozite. Totodată, România a importat 12 milioane de metri cubi de gaz din Bulgaria și a exportat 9,4 milioane de metri cubi, din care 7,7 milioane au fost livrate Republicii Moldova și 1,7 milioane Ungariei.
Experții în energie explică scăderea rezervelor printr-un consum crescut al populației și sprijinul oferit Republicii Moldova. Analistul Eugenia Gusilov subliniază că românii nu mai economisesc gazul la fel ca în anii anteriori, iar această tendință, combinată cu exporturile, a contribuit la reducerea stocurilor.
Un alt factor care influențează piața gazelor este creșterea prețurilor pe Bursa Română de Mărfuri, accentuată de închiderea rutei de tranzit prin Ucraina. În plus, piețele europene resimt efectele disputei comerciale dintre Statele Unite și partenerii săi, iar anunțurile privind posibile tarife punitive au generat incertitudine economică.
Pe plan intern, schema de plafonare a prețurilor la energie și gaze este valabilă până în aprilie, însă guvernul român ia în calcul prelungirea acesteia. Autoritățile analizează o modificare a criteriilor de acordare, astfel încât măsura să fie aplicată unui număr mai redus de consumatori.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.