În SUA a fost emis primul pașaport în care genul deținătorului este indicat drept „X”
Full Article 2 minutes read

În SUA a fost emis primul pașaport în care genul deținătorului este indicat drept „X”

În Statele Unite ale Americii a fost emis primul pașaport în care nu este definit genul deținătorului. Anunțul a fost făcut de către Departamentul american de Stat, citat de AP pe 27 octombrie.

În loc de obișnuitul „feminin” sau „masculin”, în dreptul genului este indicată litera „X”. Jessica Stern, reprezentanta specială pentru drepturile LGBTQ, a calificat decizia drept „istorică” și a menționat că, în acest mod, actele oficiale sunt adaptate la realitatea vieții de zi cu zi, întrucât există un spectru mai larg de caracteristici ale sexualității umane, decât doar masculin și feminin.

„Atunci când o persoană obține acte de identitate în care i se reflectă adevăratul eu, aceasta își trăiește viața cu demnitate și respect”, a menționat Stern.

Oficialii americani nu au precizat cui îi aparține documentul și au refuzat să precizeze cel puțin dacă este vorba despre Dana Zzyym, un rezident intersex din Colorado, care se află în proces de judecată cu statul american din 2015. Acestuia i s-a refuzat eliberarea unui pașaport, întrucât nu a bifat sexul „M” sau „F” din aplicație și a solicitat marcare cu „X”. Zzyym s-a născut cu caracteristici fizice ambigue, fiind crescut ca băiat. De-a lungul anilor, acesta a suferit mai multe intervenții chirurgicale pentru a arăta ca un bărbat, însă după ce s-a înscris la Universitatea din Colorado, a început să se identifice drept „intersex”. Din cauza faptului că nu i-a fost eliberat pașaportul, acesta nu a reușit să călătorească în Mexico, la o întâlnire a Organizației Internaționale pentru persoane Intersex, se mai arată în dosar.

SUA se alătură astfel altor țări, precum Australia, Noua Zeelandă, Nepal și Canada, care le permit cetățenilor să indice alt sex în actele oficiale, în afară de „masculin” și „feminin”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: