Andrei Mardari / NewsMaker

„În zilele următoare vom prezenta un program de compensații”. Alaiba, despre cererea lui Recean care vizează companiile din Moldova

Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a anunțat că în zilele următoare va fi prezentat un program de compensații „pentru menținerea competitivității companiilor și reducerea riscurilor de creștere a inflației”. Anunțul a fost făcut urmare a solicitării premierului Dorin Recean de a identifica companiile „care produc produse alimentare și competivitatea cărora poate să fie afectată în rezultatul creșterii tarifelor la energia electrică”. Alaiba a adăugat că responsabilii sunt deja în proces de identificare a companiilor. „Ne concentrăm, în primul rând, pe susținerea companiilor care produc produse alimentare și mărfuri de primă necesitate pentru populație”, a precizat oficialul. 

Suntem mereu alături de antreprenori, dar acum, în această perioadă dificilă, sprijinul nostru trebuie să fie cu atât mai important. Așa cum a precizat și prim-ministrul, Dorin Recean, în zilele următoare vom prezenta un program de compensații pentru menținerea competitivității companiilor și reducerea riscurilor de creștere a inflației. Suntem deja în proces de identificare a companiilor care au cea mai mare nevoie de sprijin, asigurându-ne că nu vor fi împovărate de costuri exagerate. Ne concentrăm, în primul rând, pe susținerea companiilor care produc produse alimentare și mărfuri de primă necesitate pentru populație”, a scris Alaiba pe o rețea de socializare.

Pe 30 decembrie, Recean a cerut ministrului Muncii și Protecției Sociale să vină cu măsuri suplimentare de susținere a populației „imediat ce ANRE va decide asupra noilor tarife”. Totodată a solicitat Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării să identifice companiile „care produc produse alimentare și companiile competivitatea cărora poate să fie afectată în rezultatul creșterii tarifelor la energia electrică”. Ultimele, a comunicat Recean, vor fi susținute în două moduri. În reacție la solicitarea lui Recean, ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat că în luna următoare va fi comunicat modul în care compensațiile pentru luna ianuarie „vor reflecta creșterile de tarif atât la energia termică și eventuale creșteri de tarif pentru energia electrică”. Detalii AICI.

Înainte de aceasta, pe 26 decembrie, Recean a anunțat că a avut o discuție cu principalele companii și asociații de business din Republica Moldova. Discuția a vizat „situația actuală în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică a țării”. În context, premierul a declarat că „Guvernul va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații pentru a menține competitivitatea companiilor moldovenești, dar și pentru a reduce din potențialul inflaționist”.

***

Pe 26 decembrie, Termoelectrica și CET Nord au solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifelor pentru energia termică livrată consumatorilor. Conform cererilor depuse, Termoelectrica a propus o majorare de 740 de lei, ridicând prețul unei gigacalorii (Gcal) la 2.564 lei (fără TVA). CET Nord a cerut o creștere de 793 de lei, ceea ce ar însemna un tarif de 2.612 lei/Gcal (fără TVA) pentru locuitorii municipiului Bălți. Motivul invocat de cele două companii pentru aceste solicitări este creșterea costurilor la gazele naturale, care au impact direct asupra prețului final al energiei termice. Solicitările vor fi examinate de ANRE, care urmează să elaboreze un proiect de hotărâre în acest sens. Detalii AICI.

Amintim, înainte de aceasta – pe 29 noiembrie, ANRE a aprobat tarife noi pentru gaz. Potrivit deciziei, începând cu 1 decembrie, consumatorii achită 16 lei și 74 de bani (cu TVA) pentru un metru cub de gaz – cu 27,5% sau cu 3 lei și 62 de bani mai mult. Detalii AICI. Urmare a deciziei ANRE, autoritățile au anunțat că începând cu luna decembrie, consumatorii casnici vor avea compensații pentru gaze naturale mai mari. Detalii AICI și AICI.

Pe 18 decembrie, premierul Dorin Recean a declarat că, în cazul în care Rusia nu va livra gaze naturale în stânga Nistrului, tarifele la energia electrică vor fi majorate. În acest sens, a adăugat oficialul, statul va acorda compensații suplimentare. Detalii AICI. Precizăm în context că între timp, pe 28 decembrie, Gazprom a expediat către Moldovagaz – companie fiică pe care o controlează – o notificare în care a informat că nu va mai livra gaze naturale în Republica Moldova, care sunt direcționate în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Creditele de la Victoriabank — 100% online, pentru persoane fizice și IMM-uri

Victoriabank lansează o platformă digitală integrată pentru accesarea creditelor, dedicată atât clienților persoane fizice, cât și întreprinderilor mici și mijlocii — Cabinetul de Credit. Această soluție modernă permite obținerea online a mai multor tipuri de finanțare, eliminând drumurile la bancă și birocrația inutilă. Inițiativa face parte din strategia băncii de digitalizare a serviciilor bancare și răspunde cererii tot mai mari pentru produse financiare rapide, accesibile și ușor de utilizat. 

Clienții persoane fizice pot aplica acum, în doar câțiva pași simpli, pentru Credit Express Online sau cardurile de credit STAR Card și STAR Card Platinum. Procesul de completare a cererii este complet digital, iar contractul de credit poate fi semnat direct în Cabinetul de Credite sau la cea mai apropiată sucursală Victoriabank. Totul se desfășoară în condiții de maximă siguranță și cu pachet minim de documente. 

Pentru segmentul de business, în Cabinetul de Credit, Victoriabank oferă credite pentru capital circulant, investiții, linii de credit, overdrafturi sau garanții bancare. Întregul proces este gândit pentru eficiență maximă: utilizatorii își creează un cont securizat, completează cererea, încarcă documentele necesare și primesc rapid un răspuns din partea băncii. Semnătura digitală finalizează procesul, iar fondurile ajung direct în contul companiei. 

Platforma reduce semnificativ timpul de obținere a unui împrumut și oferă o experiență intuitivă, ghidată pas cu pas, în care transparența și securitatea datelor sunt prioritare. 

„Pentru clienții noștri, rapiditatea, simplitatea și accesul online la servicii bancare au devenit esențiale. Cu ajutorul acestei platforme digitale, le oferim o soluție completă prin care pot obține un credit rapid, fără drumuri la bancă și fără dosare voluminoase. Este un pas firesc către o bancă mai bine adaptată ritmului vieții moderne”, a declarat Oleg Romanciuc, Director Direcția Vânzări Online, Victoriabank. 

Prin lansarea Cabinetului de Credit, Victoriabank își consolidează poziția printre instituțiile financiare care oferă o experiență bancară modernă, adaptată nevoilor reale ale clienților. Accesul la finanțare devine astfel mai simplu și mai rapid ca niciodată — un avantaj esențial pentru cei care vor să ia decizii în cunoștință de cauză și în timp util. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: