Air Moldova a salutat decizia de trimitere în instanța de judecată a cauzei penale privind depășirea atribuțiilor de serviciu de către ex-directorul general și ex-vicedirectorul companiei. Air Moldova a declarat că a informat, în repetate rânduri, despre gestionarea păguboasă a întreprinderii.
„Anterior, am menționat de nenumărate ori despre proasta gestionare a companiei de stat Air Moldova pânã la privatizare care poate fi caracterizată prin abuz de putere, spălare de bani și management defectuos în defavoarea companiei. Responsabili de devalizarea companiei de stat Air Moldova se fac: lulian Scorpan și Victor Sula. În toată aceastã perioadă cei doi acuzați au fondat și gestionează o altă companie aerianã locală. Cu toate acestea, datorită informației despre activitatea acestora și atitudinea luată de către organele competente, încă mai credem în justiția Republicii Moldova”, se arată în comunicatul difuzat de companie.
Operatorul aerian a declarat că „actuala conducere a companiei continuă să parcurgă etapele procesului de restructurare și întreprinde toate măsurile posibile pentru a nu permite falimentul companiei Air Moldova”.
***
Amintim că, pe 29 mai, Procuratura Anticorupție a anunțat că a trimis în instanța de judecată cauza penală de învinuire a fostului director general și ex-vicedirectorului Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, care este învinuit de depășire a atribuțiilor de serviciu.
În context, amintim că în ultimile luni Air Moldova și-a anulat toate zborurile din cauza situației financiare precare din interiorul companiei. În prezent, toate cursele avia ale operatorului aerian sunt sistate până pe 16 iunie.
Problemele cu care se confruntă Air Moldova au ajuns în vizorul autorităților, dar și a societății civilie, după ce compania a început să își anuleze masiv zborurile, din aprilie, curent. Mai târziu, pe rețelele de socializare a apărut o petiție în care angajații Air Moldova i-au cerut Maiei Sandu să intervină și să prevină falimentul companiei aeriene. Angajații Air Moldova au mai susținut că nu și-au mai primit salariile de câteva luni. Air Moldova a declarat atunci că a ajuns în această situație din cauza unei condiționări a băncii de a majora suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate.
În răspuns, șefa statului a declarat că cererea nu intră în prerogativele Președinției și că „resursele financiare sunt la bugetul de stat”, însă datoriile acumulate de Air Moldova trebuie să le întoarcă „cei care le-au făcut”. În același timp, președinta a menționat că autoritățile așteaptă „noutăți de la Procuratură despre modul în care a fost falimentată această companie atunci când era în proprietatea statului, după care privatizată”.
Situația din jurul companiei aeriene a fost comentată și de președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și premierul Dorin Recean. Oficialii au declarat că Air Moldova ar fi fost fraudată și furată deliberat de politicianul fugar Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul „frauda bancară”. Mai târziu, compania a negat implicarea lui Șor în activitatea Air Moldova și a respins acuzațiile primelor persoane în stat.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!