Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești, aderă la Mitropolia Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române. Decizia a fost luată de enoriașii din localitate, care nu sunt de acord cu susținerea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei de către Biserica Ortodoxă Rusă. Anterior, lăcașul din Răuțel a făcut parte din Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, care și-a declarat în repetate rânduri sprijinul pentru invazia din țara vecină.
Pe 15 martie, într-o declarație pe Facebook, Primăria Răuțel a anunțat că Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a aderat la Mitropolia Basarabiei.
„Venim cu un mesaj important pentru toți credincioșii creștini-ortodocși din satul Răuțel. Să nu uităm că strămoșii noștri au venit din regiunea Cernăuți, Ucraina, țară care este invadată de trupele rusești, care ucid, violează, jefuiesc și distrug averea agonisită de oameni prin muncă onestă de ani de zile. Oribil este că încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Biserica Ortodoxă Rusă sprijină deschis și ferm războiul. Astăzi, putem spune că Biserica Ortodoxă Rusă este direct implicată în războiul din Ucraina, își înființează propria armată de mercenari pe care îi antrenează în biserici cu instructori din trupele speciale pentru a-i trimite apoi să lupte în Ucraina. (…) Nedorind să fie parte a bisericii care susține deschis războiul în țara vecină, enoriașii Comunității Religioase Parohia cu Hramul ”Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova cu sediul în satul Răuțel, Fălești au decis să se alăture Mitropoliei Basarabiei”, se arată în declarație.
Precizăm că evenimentul are loc în contextul în care preoții continuă să părăsească Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei. NewsMaker a povestit anterior despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor.
La începutul lunii martie, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, i-a trimit o scrisoare patriarhului României, Daniel, chemându-l să mijlocească dialogul cu Mitropolia Basarabiei, dar, în același timp, acuzându-l că-i corupe clericii, relatează Radio Europa Liberă.
Iar pe 12 martie, pe site-ul Mitropoliei Moldovei a fost publicată o analiză despre istoria existenței acesteia și legăturile cu biserica rusă. Tratatul este denumit drept „analiză juridică” și este semnat de „biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni”. Documentarea începe cu secolul XIX și încearcă să demonstreze că Mitropolia Moldovei ar fi „Biserica Ortodoxă din spațiul Republicii Moldova”, iar Mitropolia Basarabiei – o structură religioasă „necanonică”, cu „acțiune prozelită, de tip sectar” și că nu există motive canonice pentru ca pe teritoriul Moldovei să existe două Biserici Ortodoxe.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!