captură foto/Facebook

Încă un membru PACE a fost recunoscut bănuit în dosarul privind agresarea vicepreședintelui raionului Sângerei

Încă un membru al Partidului Acasă Construim Europa (PACE) a fost recunoscut drept bănuit în dosarul în care este investigată afresiunea asupra vicepreședintelui raionului Sângerei. În același timp, potrivit Procuraturii Generale, doi membri ai formațiunii care au fost citați, nu s-au prezentat la audieri, unul îmbolnăvindu-se subit și fiind internat în spital.

Cazul vicepreședintelui raionului Sângerei, care în seara zilei de 6 aprilie a fost stropit cu verde de briliant de către membrii partidului PACE continuă să fie investigat de procurori.

După ce, ieri, Procuratura raionului Sângerei l-a reținut pe președintele organizației teritoriale a formațiunii politice PACE, Tudor Balan, care ar fi stropit victima cu soluție, astăzi, procurorii l-au recunoscut și audiat în calitate de bănuit pe un alt membru PACE. Alți doi colegi ai acestora, care au fost citați pentru azi la Procuratură pe acest caz, nu s-au prezentat, unul îmbolnăvindu-se subit și fiind internat în spital.

Astăzi, președintele organizației teritoriale Sângerei a formațiunii politice PACE a fost pus sub învinuire, iar procurorii au depus demers de arestare preventivă a acestuia pentru 30 de zile.

Amintim că, incidentul este cercetat penal de Procuratura raionului Sângerei sub aspectul comiterii ”huliganismului de două sau mai multe persoane” și ”chemării la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”.

Victima se află internată la spitalul raional, având arsuri de gradul I și II la ambii ochi. Potrivit medicilor, în prezent, starea acestuia este stabilă. Pentru aceste acțiuni, legislația prevede amendă sau închisoare maximă de până la 5 ani.

Într-o conferință de presă, președintele PACE Gheorghe Cavcaliuc a declarat că dosarul penal în care este vizat colegul său de partid a fost pornit ilegal și la comandă politică. Acesta a solicitat Procuraturii Generale să ceară ridicarea imunității parlamentare a deputatei Arina Spătaru, pe care a acuzat-o de trafic de influență, abuz de serviciu și exces de serviciu. De cealaltă parte, parlamentara a respins toate acuzațiile.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Platon, reacție după ce a fost condamnat la 24 de ani de închisoare în Rusia: „Niciun sens”

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a reacționat după ce o judecătorie din Moscova l-a condamnat, în lipsă, la 24 de ani de închisoare pentru spălare de bani. Într-o postare publicată pe canalul său de Telegram, Platon a ironizat pedeapsa, susținând că aceasta nu are „niciun sens”.

„La pedeapsa anterioară de 20 de ani s-au mai adăugat încă 4. Niciun sens, doar un motiv în plus să se facă zgomot. Parcă ar fi oameni maturi, dar se ocupă cu prostii”, a scris Platon.

Precizăm că Veaceslav Platon a fost condamnat de către o judecătorie din Moscova la 24 de ani de închisoare, în lipsă, pentru implicarea într-un sistem de spălare de bani prin care ar fi fost transferate ilegal peste 48 de miliarde de ruble (aproximativ 500 milioane de euro) din Rusia în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale din Moscova, Platon ar fi organizat între 2013 și 2014, împreună cu alți complici, un grup criminal care a efectuat transferuri valutare fictive din băncile rusești către conturile Moldindconbank, folosind documente false.

***

Amintim că în 2023, Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble, chivalentul a circa 28 mii dolari. La fel, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Conform datelor, Platon împreună cu fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin au creat o comunitate criminală pentru a retrage bani din Rusia. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble rusești.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”.

În R. Moldova, Platon este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane.

O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: