Минобороны России

„Încărcăm la maximum”. Ministerul rus al Apărării a comentat printr-o fotografie atacul masiv de sâmbătă asupra Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a publicat o fotografie cu o rachetă în loc de comentariu cu privire la atacul masiv asupra Ucrainei din 14 ianuarie, soldat cu circa 20 de morți.

Moscova nu a comenta oficial deocamdată atacul cu rachete asupra Ucrainei și în special cel din orașul Dnipro, unde a nimerit un bloc de locuit, provocând conform celui mai recent bilanț 18 morți.

În locul unui comentariu, duminică dimineața, în canalul oficial de Telegram a fost publicată fotografia unei rachete cu textul „Încărcăm la maximum”.

Este pentru a doua oară când Ministerul rus al Apărării reacționează în acest mod. Pe 29 decembrie, atunci când Rusia a lansat mai mult atacuri asupra Ucrainei, instituția a publicat o imagine cu textul „Rachetele Kalibr nu se vor termina niciodată” (Kalibr sunt rachete deseori utilizate de arma rusă pentru a ținti locații din Ucraina).

Telegram/Минобороны России

Amintim că, potrivit Kievului, Rusia a lansat pe 14 ianuarie 38 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei. 25 dintre aceste au fost nimicite. Una dintre acestea a nimerit un bloc de locuit din orașul Dnepr. Potrivit celui mai recent bilanț, au murit 18 oameni. În urma bombardamentului masiv, în a doua parte a zilei de 14 ianuarie, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că o patrulă a Poliției de Frontieră a descoperit în zona sectorului de frontieră Larga (raionul Briceni) resturile unei rachete, provenită din atacurile aeriene ale Rusiei.

În dimineața de 15 ianuarie, Ministerul de Interne a anunțat că a fost depistat focosul cu explozibil în resturile de rachetă, prăbușite în ajun în apropierea localității Larga, raionul Briceni. Acesta conține circa 80 kg de explozibil și urmează a fi detonat. Cetățenii sunt îndemnați să păstreze distanța.

MAI

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a condamnat atacul și a menționat că războiul declanșat de Rusia în Ucraina are consecințe și asupra Moldovei.

Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei are din nou un impact direct asupra Moldovei. Poliția de Frontieră a găsit fragmente dintr-o rachetă lângă satul Lauda din nordul Moldovei. Condamnăm ferm atacurile Rusiei care s-au intensificat astăzi și suntem alături de cei care au pierdut persoane dragi în Dnipro și întreaga Ucraina. Pacea trebuie să prevaleze”, a scris șefa statului pe Twitter.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: