Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a îndemnat Comisia Electorală Centrală (CEC) să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, privind deschidere a doar 139 de secții de votare pentru diasporă. Ciocoi s-a arătat nedumerit de faptul că nu au fost luate în considerație recomandările Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).
„În scopul asigurării desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent, guvernul va face tot posibilul pentru acoperirea financiară a bunei organizări a scrutinului electoral atât în țară, cât și peste hotare. Mai mult, guvernul nu a dat niciun indiciu că nu ar avea capacitatea să acopere cheltuielile pentru deschiderea secțiilor de votare din străinătate, în cazul în care numărul acestora ar fi fost mai mare”, a spus Ciocoi.
De asemenea, Ciocoi regretă că „nu s-a ținut cont de faptul că deschiderea mai multor secții de votare ar fi permis o asigurare mult mai eficientă a măsurilor de protecție și distanțare socială”.
„Pornind de la faptul că CEC are competențele depline de a decide autonom asupra secțiilor de votare din străinătate, încurajăm CEC să-și revadă decizia din 5 iunie 2021, având în vedere recomandările formulate de colegii noștri din cadrul MAEIE, în mod special în cazul țărilor unde s-au format cozi și s-au consumat toate cele 5000 de buletine de vot, chiar și înaintea orei închiderii secților de vot”, a mai spus Ciocoi.
Precizăm că pe 5 iunie, CEC a stabilit organizarea a 139 de secții de votare pentru diasporă. Deși proiectul prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi a propus micșorarea numărului acestora.
În aceeași zi, șefa statului, Maia Sandu, a somat CEC să-ți revadă decizia.
Astăzi, 7 iunie, mai multe partide politice, dar și susținători ai acestora, participă la un protest în fața CEC. Manifestanții solicită conducerii CEC să anuleze hotărârea privind deschiderea unui număr de 139 de secții de votare în diaspora, și nu 190, așa cum a propus Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.