transparency.org

Indicele Percepției Corupției 2020: R. Moldova pe locul 115 din 180 de țări

În 2020, Moldova a urcat cinci poziții în Indicele Percepției Corupției pregătit de Transparency International, ocupând locul 115 din 180, dar a rămas pe lista țărilor cu un nivel destul de ridicat de corupție.

După cum sa menționat în studiu, Moldova a obținut 34 de puncte – acest indice reflectă evaluarea nivelului de percepție a corupției în țări pe o scară de 100 de puncte, în care 0 este nivelul maxim de corupție, iar 100 de puncte este absența sa completă. Pentru comparație, Ucraina a ocupat locul 117 cu 33 de puncte, România – locul 69 (44 de puncte), iar Rusia – locul 129 (30 de puncte).

Studiul nu a identificat țările care au obținut maximum 100 sau chiar 90 de puncte. Cele mai bune rezultate au fost arătate în mod tradițional de Noua Zeelandă, Danemarca (88 de puncte), Finlanda, Elveția, Singapore și Suedia (85). Cea mai gravă situație de corupție se află în Somalia, Sudanul de Sud (12 puncte) și Siria (14).

Amintim că în 2019 Moldova a ocupat locul 120 în clasamentul Transparency International.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: