Inegalitate electrică. De ce lumina de la Ocnița și Bălți este mai costisitoare decât la Chișinău și Comrat și ce-i de făcut în acest caz? #NMSolution

Locuitorii din nordul Moldovei plătesc de mai mult timp pentru energia electrică mai scump decât locuitorii din centru și din sud. După ce tarifele la energia electrică s-au redus la 1 februarie, această diferență constituie 35%. Astfel, dacă un locuitor din Chișinău, de exemplu, plătește 150 de lei pentru lumină, un locuitor din Bălți plătește 200 de lei. NM a analizat, de ce regiunile din aceeași țară au ajuns în condiții atât de inegale și cum ar putea fi egalate facturile.

Ce s-a întâmplat

La 1 februarie, în Moldova au intrat în vigoare noile tarife la energia electrică. Acestea s-au redus, în medie, cu 10%. Însă nu toți locuitorii țării plătesc la fel pentru electricitate.

Astfel, consumatorii casnici care trăiesc la nordul Moldovei și sunt racordați la rețelele întreprinderii de stat RED Nord vor plăti cu 35% mai mult – câte 2,04 lei pentru un kWh. Acest tarif s-a micșorat cu 10,5 bani.

Cei care trăiesc în sudul și în centrul țării, inclusiv în Chișinău, vor plăti 1,51 lei pentru 1 kWh. Aceasta înseamnă cu 16,6 bani mai puțin decât tariful precedent pentru consumatorii casnici care sunt conectați la operatorul privat Premier Energy (aparține unui investitor ceh prin intermediul fondului de investiții Duet Private Equity).

Până la reducerea tarifelor pe care Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică le-a aprobat la 26 ianuarie, diferența dintre tariful pentru consumatorii RED Nord și consumatorii Premier Energy constituia 26%.

Ce-i drept, prețul energiei electrice pentru cei din nord s-a deosebit întotdeauna de prețul pentru cei din centru și din sud.
Tariful pentru rețelele de la nord a fost mai mare cu cel puțin 10-15%. După ultimele câteva modificări, această diferență a crescut de la 17% până la 35%.

Pe rețelele sociale au apărut din nou postări și comentarii ale internauților indignați de condițiile inegale. Încă în vara anului trecut, după prima reducere a tarifelor din luna iulie 2020, internautul Tatiana Gherasimenco și-a exprimat nedumerirea, de ce locuitorii aceleiași țări trebuie să plătească în mod diferit pentru aceeași electricitate.

În comentariile la această întrebare, internauții au expus diferite versiuni – de la „șiretlicurile” Partidului Socialiștilor, „uneltirile lui Filat și ale lui Plahotniuc” până la necesitatea de a plăti pentru livrarea energiei electrice la nordul Moldovei.

Care-i diferența

Pentru a înțelege diferența dintre tarife, să vedem cifrele. Potrivit afirmațiilor lui Victor Parlicov, ex-președintele ANRE, sunt importante trei dintre acestea:

1. Lungimea rețelelor electrice.

Compania RED Nord este responsabilă de 21,9 km de rețele, care acoperă 30% din teritoriul Moldovei. Premier Energy – de 35,5 km, care acoperă 70% din teritoriul țării.

2. Volumul energiei electrice consumate.

Timp de un an, RED Nord livrează 910 milioane kilowați-oră. Premier Energy – de 2,5 ori mai mult – peste 2,5 miliarde kilowați-oră.

3. Cheltuielile pentru distribuția energiei electrice către consumatori.

În cazul companiilor, aceste cheltuieli se deosebesc de două ori: la cea de stat constituie 561,9 milioane de lei sau 62 de bani în tarif, iar la cea privată – 807 milioane de lei sau 32 de bani în tarif.

„Deoarece consumul specific de energie electrică la 1 km de rețea în cazul Premier Energy este de 2,5 ori mai mare, deservirea acestor rețele este mai ieftină pentru companie”, precizează Parlicov.

Potrivit afirmațiilor expertului, circa 20-25% din diferența de tarif au motive absolut obiective. „Premier Energy are Chișinăul, unde este concentrat consumul principal de energie electrică, iar la nord predomină satele și e clar că acolo, consumul e mai mic”, a adăugat Parlicov.

Expertul argumentează al doilea, principalul motiv al diferenței dintre tarife prin managementul ineficient prin care, în mod tradițional, greșesc companiile publice, dar și prin cultura corporativă scăzută.

„Cândva, Premier Energy optimiza foarte mult cheltuielile. Cei mai mulți angajați au fost excluși din statele de personal, multe servicii fiind transferate în regim de outsourcing. Acest lucru a permis reducerea cheltuielilor pentru salarii, care erau incluse în tarif. Totodată, RED Nord îndeplinește totul cu forțele proprii, în companie lucrează peste 2000 de persoane, iar aceasta înseamnă o povară considerabilă asupra cheltuielilor”, a menționat Parlicov.

Dacă e să analizăm cheltuielile ambelor companii pentru personal, acestea sunt aproximativ asemănătoare – 22 milioane de lei la RED Nord și 25 milioane de lei la Premier Energy. Însă în primul caz, aceasta înseamnă 2,4 bani în tarif, iar în al doilea – mai puțin de un ban.

De menționat că în comunicatul de presă despre reducerea tarifelor, ANRE a mai atras atenția RED Nord asupra necesității de a reduce cheltuielile de bază, de a îmbunătăți eficiența livrărilor și a distribuției de energie electrică, pentru ca tariful să poată fi micșorat proporțional.

În acest context, Octavian Calmâc, unul dintre directorii ANRE, a subliniat pentru NM că în cadrul întreprinderii private lucrează circa 600 de persoane și încă 600 în autsorsing, dar acestea reușesc să deservească de două ori mai multe rețele decât compania publică, dar cu bani mai puțini.

Există o soluție?

În opinia lui Parlicov, ar trebui să fie diminuată inegalitatea dintre regiuni în ce privește costurile energiei electrice. Acest lucru va permite atragerea investitorilor, mai ales a celor care au afaceri consumatoare de energie. „Dacă la sud tariful este mai mic, investitorul va veni desigur și va crea acolo locuri de muncă, consumul va crește, ceea ce va permite o reducere și mai mare a tarifelor. Iar nordul așa și va continua să consume lumină la tarife majorate, iar locuitorii de acolo vor deveni relativ mai săraci”, a menționat ex-președintele ANRE.

Expertul a propus să se preia exemplul Italiei, unde funcționează un tarif unic care, ulterior, este distribuit companiilor în funcție de cheltuielile fiecăreia din acestea, în schimb, consumatorii plătesc la fel.

Ce-i drept, cei de la ANRE au declarat că vor merge deocamdată pe altă cale – vor cere de la RED Nord să lucreze mai eficient.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: