Grupul de Acțiune Locală Serpantina Nistrului

Înhumarea celor 65 mii de porci din raionul Anenii Noi. Locuitorii unui sat adresează o scrisoare deschisă Guvernului

Locuitorii din Gura Bîcului au adresat pe 24 martie o scrisoare deschisă Guvernul cu privire la decizia de a înhuma circa 65 000 de porci sacrificați, din cauza infectării cu pestă porcină africană, în apropierea satelor Roșcani și Calfa-Nouă. Aceștia și-au manifestat solidaritatea cu cetățenii din cele două localități, care sunt nemulțumiți de procesul de înhumare. Ei au cerut autorităților transparență, respectarea normelor legale și consultarea comunității.

În urma gestionării deficitare a focarului de pestă porcină africană la ferma „Golden Piglet” SRL și a deciziei de a înhuma 65 000 mii de porci în apropierea satului Calfa-Nouă și satul Roșcani, noi locuitorii satului Gura Bîcului, raionul Anenii Noi, ne exprimăm solidaritatea cu comunitățile din satele vecine Calfa, Calfa-Nouă și Roșcani și solicităm autorităților măsuri urgente și transparente”, se arată în scrisoarea deschisă.

Locuitorii din Gura Bîcului au invocat și nereguli privind procesul de înhumare a animalelor. Pintre altele se menționează că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu ar fi prezentat documente care să stipuleze ce autoritate este responsabilă de decizia respectivă și acte privind conformitatea solului cu normele legale înhumarea unui număr atât de mare de animale infectate, precum și nerespectarea normelor legale.

Cetățenii din localitate au înaintat următoarele solicitări:

  • transparență totală: publicarea imediată a documentelor oficiale care să clarifice procedurile și deciziile luate în gestionarea acestui focar;
  • respectarea normelor legale: asigurarea că toate măsurile luate sunt în conformitate cu legislația națională și standardele internaționale privind sănătatea publică și protecția mediului;
  • consultarea comunității: implicarea activă a autorităților locale și a cetățenilor în procesul decizional pentru a asigura măsuri adecvate și acceptate de comunitate.

Cerem autorităților competente să acționeze prompt și responsabil pentru a proteja sănătatea publică, mediul și drepturile cetățenilor”, au conchis ei.

Amintim că, pe 16 martie, la o fermă de mari dimensiuni din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, a fost confirmat un focar de peste porcină africană. Primarul localității a anunțat că s-a instituit carantină asupra complexului afectat și zonei din jur. De asemenea, s-a decis suspendarea circulației rutiere pe drumul local care duce spre fermă, precum și dezinfectarea tuturor vehiculelor și echipamentelor utilizate de aceasta.

Ferma are circa 65 000 de porci. Autoritățile au hotărât că toate animalele din cadrul exploatației vor fi nimicite și înhumate în apropierea satelor Roșcani și Calfa-Nouă.

Decizia privind înhumarea a provocat nemulțumire din partea locuitorilor celor două sate, care au organizat mai multe proteste. O manifestație a avut loc inclusiv pe 24 martie. Participanții spun că înhumarea cadavrelor va provoca o catastrodă ecologică, potrivit Agro TV.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: