Premierul Dorin Recean și șeful SIS, Alexandru Musteață, au avut o întrevedere cu ușile închise cu deputații Adunării Populare a UTA Găgăuzia. Unii participanți la această întrunire au spus pentru NM că deputații au fost îndemnați să nu se grăbească să aprobe comitetul executiv propus de bașcanul din partea partidului deja lichidat „ȘOR”, Evghenia Guțul. În același timp, participanților li s-a cerut să păstreze „ în secret această întâlnire”.
Despre ședința cu ușile închise ne-au informat câțiva participanți concomitent. Aceștia au precizat pentru NM că, pe lângă premierul Dorin Recean și șeful SIS, Alexandru Musteață, la întrevedere au asistat reprezentanți ai Procuraturii Generale și ai Procuraturii Anticorupție, dar și fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, directorul IPIS Vladislav Kulminski.
Unul dintre participanții la întâlnire, care a insistat să-i fie păstrat anonimatul, a declarat pentru NM că reprezentanții autorităților centrale au încercat să-i convingă pe deputații găgăuzi să nu se grăbească să aprobe comitetul executiv propus de bașcanul Evghenia Guțul. Interlocutorul NM a remarcat că la întâlnire au fost nouă din cei 35 de deputați ai Adunării Populare cărora li s-ar fi cerut să păstreze „în secret această ședință”.
Câțiva deputați care se presupune că ar fi fost la întâlnire au refuzat să comenteze situația pentru NM.
Vicepreședintele Adunării Populare, Gheorghe Leiciu, a recunoscut într-o discuție cu NM că întrunirea a avut loc. Potrivit lui Leiciu, aceasta a fost o ședință de lucru, în cadrul căreia s-a discutat despre situația actuală din Găgăuzia. „Întâlnirea a fost una de lucru. Am vorbit despre o modificare din Codul Fiscal, care prevede rambursarea TVA agenților economici din bugetul autonomiei. Am discutat și alte subiecte”, a menționat Leiciu.
Potrivit acestuia, subiectul aprobării comitetului executiv la fel a fost abordat, dar că nu au existat niciun fel de presiuni sau amenințări din partea autorităților centrale.
Reprezentanții SIS au refuzat să ne comenteze această întâlnire. Dar ne-au asigurat că „acţionează în interesul Moldovei”. Vladislav Kulminski nu a răspuns la solicitarea NM de a comenta prezența sa la întâlnire.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a confirmat pentru NM că această întâlnire a avut loc. Potrivit acestuia, la întâlnire s-a discutat „agenda comună menită să promoveze bunăstarea regiunii”. Vodă a adăugat că premierul și deputații „au remarcat importanța respectării legii și au subliniat că integritatea aleșilor locali stă la baza unei guvernări transparente”.
UPDATE Daniel Vodă a comentat informația despre întrevederea premierului cu legislatorii de la Comrat și la conferința de presă din 20 septembrie.
„A fost o întâlnire recentă a premierului Dorin Recean cu 9 reprezentanți a Adunării Populare din UTA Găgăuzia în care s-a vorbit despre sincronizarea unei agende comune vizând promovarea bunăstării comunității în regiune, dar și într-o demonstrație unanimă față de principiile democrației, premierul Recean și deputații Adunării Populare au conchis că respectarea legii este fundamentală și că integritatea aleșilor locali se află în centrul unei guvernări transparente și responsabile”, a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
***
Amintim că în data de 27 iulie, oligarhul fugar, liderul partidului neconstituțional „ȘOR”, Ilan Șor, a prezentat componența noului comitet executiv al Găgăuziei, care jumătate era format din membri ai echipei lui Șor. Această componență nu a fost aprobată de Adunarea Populară. După aceasta, bașcanul ales, Evghenia Guțul, a prezentat de două ori o nouă componență, dar niciuna nu a fost aprobată de Adunarea Populară.
În data de 25 august, deputații găgăuzi au aprobat structura comitetului executiv, dar nu și componența acestuia. Din acel moment, aleșii au la dispoziție 45 de zile pentru a aproba componența. O nouă tentativă de aprobare a componenței comitetului executiv este programată pentru miercuri, 20 septembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare a Adunării Populare.
Menționăm că însuși Evghenia Guțul este acuzată în dosarul de mituire a alegătorilor și finanțare ilegală a unui partid politic de către un grup infracțional.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!