Imagine simbol

Interese ascunse la cumpărarea brățărilor electronice de monitorizare? Cinci licitații au fost câștigate de aceeași companie

Sutele de brățări electronice, prin care sunt monitorizați suspecții, ar fi fost procurate prin licitații nu tocmai legale. Este principala constatare a monitorilor de la Agenția pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, care au analizat toate achizițiile organizate în perioada anilor 2019-2021, de către Inspectoratul Național de Probațiune. Analiza scoate la suprafață faptul că pachetul de documente a fost elaborat în așa fel încât să câștige o singură companie. Raportul a fost livrat Ministerului Justiției, care a sesizat organele de anchetă, scrie TV8

Imaginile cu Mihail Șaran care-și scoate brățara de monitorizare de la picior, o aruncă și apoi dă bir cu fugiții au provocat o mulțime de dileme în spațiul public. Cei mai mulți s-au întrebat cât de sigure și calitative sunt aceste dispozitive electronice, dacă omul de afaceri a înlăturat-o aparent fără mare efort. Instituțiile de drept s-au acuzat reciproc pentru breșele admise. S-au expus atunci și cei mai mari șefi de la procuratură.

Cazul lui Șaran, dar și altele similare au determinat monitorii de la Agenția pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – este vorba de o organizație non-guvernamentală – să verifice modul în care a fost achiziționat și aplicat sistemul de monitorizare electronică a suspecților, în special în perioada anilor 2019-2021.

Pentru modernizarea sistemului de monitorizare electronică, autoritățile din Republica Moldova au fost asistate de experți externi care au contribuit și la întocmirea setului de documente, necesare pentru a putea lansa achizițiile publice. Însă, constată monitorii, o bună parte din recomandările experților au dispărut din caietul de sarcini.

În total, începând cu anul 2019 și până în 2021, Inspectoratul Național de Probațiune, în gestiunea căruia se află acest sistem, a desfășurat cinci achiziții de echipamente și de soft. Curios este faptul că toate cinci tendere au fost câștigate, rând pe rând, de o singură companie – Infoexpres.

În aceste condiții, raportul agenției sugerează că licitațiile ar fi fost trucate, fiind favorizată o companie anume, deși la unele tendere au participat și alți agenți economici. Din varii motive, au fost scoși din joc.

Jurnaliștii TV8 au reușit să vorbească despre colaborarea cu Inspectoratul Național de Probațiune cu directorul adjunct al companiei, Igori Iaschevici. Acesta a declarat pentru sursa citată că achizițiile nu au fost aranjate și că Infoexpres nu a fost privilegiată în tot acest proces. Contactat, fostul șef al Inspectoratului Național de Probațiune, care se afla în acea perioadă în fruntea instituției, Andrei Iavorschi, avea telefonul deconectat.

„Am elaborat o variantă de probă, care a corespuns cu parametrii formulați de cei de la Justiție. Am fost de acord să participăm la licitație. Apoi am fost anunțați că am câștigat, respectiv am încheiat contractul. Înțelegeri pe sub masă noi nu avem. Totul se face în bază de contract, ținem evidența contabilă”, a declarat Igori Iaschevici pentru TV8.

Potrivit site-ului Agenției Achiziții Publice, cele cinci licitații au umplut conturile companiei cu circa 4,5 milioane de lei.

În perioada 2019- 2021, la balanța Inspectoratului Național de Probațiune se aflau circa 900 de dispozitive de monitorizare electronică. Dintre acestea, peste 160 au fost distruse de persoanele care le purtau. În stoc, gata oricând să fie aplicate se află 155 de dispozitive.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: