Interviu cu Vlad Musteață: Ce lasă în urmă COVID-19. Piața imobiliară la un an de la începtul pandemiei

Pandemia și criza economică au cauzat o creștere a cererii pe piața imobiliară din Republica Moldova. Îngrijorați de instabilitate, o mare parte din oameni au decis să-și investească banii în imobile. Piața reacționat, prin urmare prețurile au crescut cu 8% anul trecut și cu 7% anul acesta. Pe primul loc în vânzări sunt casele.

L-am rugat pe Vlad Musteață, directorul celei mai puternice companii imobiliare din Moldova — Proimobil.md să aducă puțină claritate în această statistică.

Cum arată la un an distanță piața imobiliară din Republica Moldova?

Vlad Musteață: Bineînțeles că nu mai putem vorbi despre aceeași piață imobiliară care era înainte de pandemie. Și asta pentru că în ultimul an s-a reorientat mult.

În perioada în care lumea a fost obligată să-și limiteze ieșirile și a stat mai mult în izolare, pe site-ul www.proimobil.md am înregistrat intrări record, fenomen pe care nu l-am mai întâlnit până atunci.

Majoritatea celor care locuiesc în blocuri vechi, au început să caute case noi. Cei care locuiau în apartamente cu suprafață mică, și-au dat seama că trebuie să se mute în unele mai încăpătoare. S-a observat o reorientare a pieței spre case sau townhouse-uri. Sincer, la un moment dat nici nu aveam atâtea oferte pentru a acoperi toate cererile.

Ați declarat anterior pentru PRO-TV Chișinău că se așteaptă o majorare de preț pentru locuințele noi cu până la 15% și iată că s-a și întâmplat. Ce a cauzat creșterea prețurilor?

Vlad Musteață: În perioada pandemiei prețurile la apartamente, dar și la case, au crescut cu aproximativ 10%. A fost un cumul de evenimente care au dus la asta, principalul motiv fiind totuși creșterea cererii. Din cauza instabilității economice, moldovenii au decis să nu mai țină banii la saltea și nici în bănci, ci să-i investească în sectorul imobiliar, unul dintre cele mai sigure sectoare din lume. În același timp oferta a scăzut, numărul mic de autorizații acordate în 2019–2020 a format un deficit de locuințe noi.

În ce categorii de imobile s-a resimțit această creștere de preț?

Vlad Musteață: Dacă într-un interviu acordat la început de pandemie declaram că prețurile au crescut doar la case, acum putem vorbi despre prețuri majorate și la apartamentele din blocurile noi.

Care este poziția băncilor față de piața imobiliară în acest an pandemic? Se mai acordă credite imobiliare?

Vlad Musteață: În fond, băncile au fost cele mai sceptice în privința pieței imobiliare. Acum însă acestea au simplificat din nou procedurile de obținere a creditelor, recăpătându-și astfel încrederea în piața imobiliară și încurajând clienții să-și procure locuințe. Programul Guvernamental «Prima Casă” de asemenea și-a schimbat termenii și a devenit mult mai accesibil pentru clienți. În acest moment cea mai mare parte din tranzacții se efectuează prin ipotecă.

Potrivit celor mai recente date ale Biroului Național de Statistică, în ianuarie-septembrie 2020 au fost date în exploatare 5008 locuințe, cu 1585 locuințe (sau cu 24,0%) mai puțin față de ianuarie-septembrie 2019. Suprafața totală a locuințelor date în exploatare în ianuarie-septembrie 2020 a constituit 397,0 mii m² sau cu 20,6% mai puțin față de perioada similară a anului 2019

Sursa: bani.md

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

VIDEO An record: 89 de absolvenți din Moldova au obținut nota maximă la examenele BAC-2025

Anul acesta, 89 de elevi moldoveni au obținut media generală maximă de 10 la examenele de bacalaureat — un record comparativ cu anul trecut, când numărul celor cu note maxime a fost de 57. Pe 4 iulie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a înmânat premii celor mai buni absolvenți, subliniind importanța reformelor în educație și perseverența tinerilor. Ministrul Educației, Dan Perciun, a îndemnat tinerii să-și continue studiile în universitățile din Moldova, în care au fost investite fonduri semnificative în ultimii ani. Absolvenții au povestit despre pregătirile pentru examene și și-au împărtășit planurile de viitor — de la studii în străinătate până la revenirea acasă și implicarea în dezvoltarea țării.

Precizăm că, la sesiunea de Bacalaureat, au fost admiși în total 17.971 de candidați. În urma examinării contestațiilor, rata totală de promovare a crescut cu 0,32 puncte procentuale, ajungând la 72,68 la sută. Aceasta este mai mare decât cea înregistrată anul trecut în aceeași etapă – 69,68%. Amintim că, în perioada 14–21 iulie, va avea loc sesiunea suplimentară a examenului național de Bacalaureat.

NewsMaker

La Chișinău are loc conferința PAS, cu acces pe bază de bilete. Ce se discută (FOTO/VIDEO)

Pe 5 iulie are loc Conferința Politică Anuală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), organizată cu acces pe bază de bilete, al căror preț a variat între 250 și 2000 de lei. Evenimentul va continua și pe 6 iulie. Duminică, conferința va începe cu declarațiile șefei statului, Maia Sandu. Corespondenta NM, Ecaterina Dubasova, se află la evenimentul din 5 iulie. Menționăm că presa are acces fără bilet, însă doar până la ora 13:00.

În cadrul evenimentului din 5 iulie, PAS a prezentat cinci angajamente ale partidului:

  1. Semnarea tratatului de aderare la UE până în 2028, înainte de finalul celui de-al doilea mandat al președintei Maia Sandu;
  2. Dublarea veniturilor populației active (salariați în mediul privat, profesori, medici, polițiști, liber-profesioniști, etc);
  3. De 2 ori mai mari vânzările de mărfuri și servicii autohtone din Republica Moldova în toată lumea;
  4. Până la 3000 km de drum în plus reparați până în 2028;
  5. Crearea unui program de promovare a culturii și tradițiilor noastre naționale, prin care vor fi finanțate evenimente din țară și din diasporă.

La conferința PAS va ține un discurs și președinta Maia Sandu, însă pe 6 iulie.

Amintim că, în mai 2025, presa a aflat că PAS a început să vândă bilete pentru „Conferința Politică Anuală”, desfășurată în zilele de 5 și 6 iulie, la Capitoles Park din Chișinău. Serviciul de presă al formațiunii menționa că evenimentul nu este destinat publicului larg, ci exclusiv membrilor de partid și susținătorilor, adăugând că persoanele terțe pot primi invitație doar de la un membru al partidului. Formațiunea a pus în vânzare patru tipuri de bilete, cu prețuri cuprinse între 250 și 2000 de lei.

Președinta Maia Sandu declara că evenimentul PAS, organizat cu acces pe bază de bilet, reprezintă o practică normală, inspirată din statele UE, și constituie o metodă legală și „transparentă” de finanțare a formațiunii. Șefa statului a menționat că va participa la eveniment doar dacă va fi invitată și că nu își va cumpăra bilet.

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Максим Андреев, NewsMaker

Cum va fi vremea în acest weekend în Moldova: ploi și temperaturi de până la +35°C

În acest weekend, Republica Moldova se va confrunta cu caniculă și instabilitate atmosferică localizată. Sâmbătă, sudul țării va înregistra temperaturi de până la +31°C, iar în nord sunt așteptate averse cu descărcări electrice. Duminică, temperaturile vor crește până la +35°C.

În centrul țării, pe 5 iulie, se vor înregistra temperaturi de până la +29°C ziua și +17°C noaptea. Cerul va fi noros. Pe 6 iulie, temperaturile vor urca până la +33°C ziua, iar noaptea vor coborî până la +19°C.

În nordul țării, sâmbătă, se vor înregistra temperaturi de până la +26°C ziua și +14°C noaptea. Sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice. Duminică, temperaturile vor urca până la +33°C ziua, iar noaptea vor coborî până la +16°C.

În sudul țării, sâmbătă, se vor înregistra temperaturi de până la +31°C ziua și +19°C noaptea, iar cerul va fi noros. Duminică, maximele vor atinge +35°C, iar minimele nocturne vor coborî până la +21°C.

Menționăm că, pentru ziua de 6 iulie, este în vigoare un cod galben de caniculă, valabil pe întreg teritoriul țării.

x.com / Maia Sandu

NM Espresso: Summit european la Chișinău, un nou partid pro-rus, semnalele Tiraspolului către Moscova

Summitul european la Chișinău

Principalul eveniment al săptămânii trecute a fost primul summit bilateral Moldova—UE. La Chișinău au venit președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European Antonio Costa. Aceștia au fost întâmpinați de Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu.

Un asemenea summit bilateral a fost organizat pentru prima dată de când Moldova a devenit stat candidat la aderarea la UE. Așa cum era de așteptat, nu au fost anunțate decizii radicale în urma acestuia. Liderii europeni au confirmat sprijinul deplin pentru parcursul european al Moldovei, iar Sandu a reamintit că aderarea țării la UE «are deja loc», și nu este un viitor de neatins.


Totuși, liderii europeni au anunțat câteva vești bune pentru Moldova:

— În scurt timp, Moldova va primi prima tranșă de 270 de milioane de euro din Planul de creștere economică în valoare de 1,9 miliarde de euro; potrivit Ursulei von der Leyen, Moldova «a demonstrat rezultate în reforme», motiv pentru care va primi aceste investiții.

— Începând cu ianuarie 2026, UE va elimina taxa de roaming pentru Moldova: se va putea folosi telefonia mobilă în UE fără costuri suplimentare, la fel ca acasă.

Întâlnirea dintre liderii europeni și cei moldoveni a durat doar o oră. Dar chiar și în acest interval scurt, la Chișinău s-a încercat organizarea unui mic protest cu pancarte «Stop UE!». Poliția nu le-a permis protestatarilor să se apropie de locul unde se desfășura summitul. Potrivit declarațiilor făcute de poliție pentru NM, polițiștii «știau din timp că pe parcursul zilei pot apărea provocatori». Acest miting a fost atribuit preliminar lui Ilan Șor și susținătorilor săi.


Se înmulțesc partidele pro-ruse

Între timp, fostul jurnalist pro-rus Gabriel Călin a preluat conducerea unui partid politic — «Uniunea Creștin-Socială a Moldovei» (UCSM). Pe 4 iulie, el a depus actele pentru a fi înregistrat ca lider al acestei formațiuni. Partidul există din 1999, dar în ultimii ani fusese inactiv.

Gabriel Călin a lucrat activ în perioada guvernării Partidului Democrat al lui Vladimir Plahotniuc și a participat la campanii de discreditare a oponenților acestuia. Mai târziu a devenit cunoscut ca susținător al oligarhilor și politicienilor afiliați Moscovei, precum Ilan Șor și Igor Dodon. Acum, Călin promite «un nou început» pentru Moldova.


Decret fals al Maiei Sandu

Activitatea electorală se intensifică pe toate direcțiile. Pe rețelele sociale a apărut recent un «decret» fals, potrivit căruia Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar fi autorizat poliția și armata să folosească forța fizică și armele de foc împotriva cetățenilor în cazul protestelor neautorizate. Administrația prezidențială a dezmințit imediat autenticitatea documentului și a declarat că este vorba despre un nou act de sabotaj și o tentativă de dezinformare a opiniei publice.


Gușan «s-a săturat să plătească» pentru Transnistria?

Zilele trecute, șeful Șeriff, cea mai mare companie monopolist din Transnistria, Victor Gușan, a alocat aproximativ 2 milioane de dolari din bugetul său personal pentru administrația orașului Tiraspol «pentru soluționarea problemelor administrative». Acest fapt a fost anunțat public — pe fundalul crizei tot mai adânci din regiune, care este pusă pe seama reducerii ajutorului din partea Rusiei. Înseamnă asta că pe malul stâng «lucrurile merg foarte rău»? Este un semnal pentru Moscova? Sau pentru Chișinău? Sau e vorba de filosofia personală a patronului «Republicii Șerif»? Detalii — în materialul jurnalistei NM Ecaterina Dubasova.


Cum funcționează afacerea cu microbuzele?

Șoferii de rute interurbane nu reușesc să ajungă la o înțelegere cu autoritățile și se pregătesc din nou să protesteze. Ce îi nemulțumește din nou pe transportatori? Cât câștigă proprietarii de microbuze și despre ce cazuri de corupție se vorbește în contextul noilor legi? La aceste întrebări și altele a răspuns președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, în noul episod al proiectului NM «Avem întrebări» cu Nicolae Paholinițchi.

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, este însă convins că protestele transportatorilor pot fi încă evitate și că «a reușit să le risipească îndoielile» în cadrul ultimelor întrevederi.


«Restructurarea» procuraturilor se amână

Votul final asupra proiectului de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO) va avea loc doar în viitorul parlament (dacă noii deputați vor dori acest lucru). Despre asta a anunțat deputatul PAS, Adrian Cheptonar. El a precizat că parlamentarii au decis să aștepte avizul Comisiei de la Veneția.

Reamintim că PACCO urma să înlocuiască Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. În cadrul acestui proces de reformă a plecat din funcție fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.


Alegeri repetate în satul cu bucluc — Boldurești

Scandalul din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, continuă. Acolo au fost anulate oficial rezultatele alegerilor pentru funcția de primar. O asemenea decizie a fost luată de Curtea de Apel Nord. Instanța a motivat decizia prin faptul că au fost constatate neconcordanțe în listele de vot. Iar candidatul câștigător — fostul primar Nicanor Ciochină — a câștigat cu un avans de doar 9 voturi.

Aceasta este latura formală a cazului. Dar mai există un aspect — Ciochină este cercetat penal și se află sub control judiciar. Potrivit anchetei, în noaptea de 20 februarie 2024, Ciochină a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani. Poliția a comunicat că primarul din Boldurești se afla la volanul automobilului de serviciu.

Deoarece nu există o sentință definitivă, Ciochină are dreptul legal de a candida. Și, cel puțin conform documentelor, a fost votat de 613 persoane. Ce urmează să se întâmple cu alegerile în comună, va decide CEC la ședința din 7 iulie.


Pe scurt

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: