VIDEO Interzis în Moldova, nu și în România. Bregovic, la festivalul din Jurilovca: Suntem aproape de cei atacați

În jur de 50 000 de oameni și-au petrecut seara de sâmbătă, 2 septembrie, în fața scenei amplasate în Noul Port Turistic din Jurilovca, cântând timp de o oră și jumătate alături de interpretul sârb Goran Bregovic și Wedding & Funeral Band. În total, de la primele ore ale dimineții și până aproape de miezul nopții, peste 75 000 de oaspeți au participat la momentele cele mai importante ale primei zile a Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca, scrie dcnews.ro.

„Să știți că acest eveniment nu se poate realiza fără a ne iubi unii pe ceilalți”, le-a spus Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, oamenilor din fața scenei, înainte de concertul lui Goran Bregovic. „Singurul lucru care mă face pe mine să merg în fiecare an mai departe cu organizarea acestui festival este prezența dumneavoastră. Și faptul că, în acest an, cred eu că, împreună cu dumneavoastră, am bătut un nou record în ceea ce înseamnă prezența dumneavoastră aici, ne spune nouă că trebuie să mergem mai departe!”, a mai adăugat edilul.

Prima zi a Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca a început oficial la ora 10.45, când s-a aprins focul sub ceaunele în care peste 50 de pescari din Jurilovca, ajutați de bloggerul culinar Gina Bradea, au gătit și vor mai găti pentru Festival peste 50.000 de porții de borș lipovenesc.

Pe scena din Noul Port Turistic au urcat ansambluri și coruri tradiționale, după care au urmat concertele de seară, participanții la Festival putându-i urmări pe Reabinușka, Juraveli, Hari Gromoșteanu, Radu Captari și Viorica și Ioniță de la Clejani. Adresându-se publicului, primarul Eugen Ion a spus: „Avem nevoie, cu toți, să arătăm că suntem uniți, pentru că doar așa putem să mergem mai departe! Știu sigur că nu sunt numai oameni din județul Tulcea aici, în această seară. Am arătat că noi, Dobrogea, așa cum știm, avem peste 17 naționalități care au trăit și trăiesc în continuare în pace și armonie. Și, da, dacă dumneavoastră nu credeați în aceste valori, cu siguranță în seara asta nu erați aici!”

Goran Bregovic, interzis în Moldova, adulat la Jurilovca

În contextul controverselor recente din jurul lui Goran Bregovic, a cărui prezență pe scena festivalului a fost stabilită încă din primele luni ale anului 2023, primarul comunei Jurilovca a ținut să sublinieze: „Și anul trecut pe scenă, și anul acesta, spun clar și răspicat: din păcate, am ajuns să trăim vremuri foarte complicate. La granița noastră este un război dur. Nu am fost și nu voi fi de acord niciodată cu războiul și suntem aproape de cei atacați, dar vreau să spun un lucru: în primul rând sunt aproape de românii mei!”.

În calitate de președinte al ACoR – filiala județeană Tulcea, primarul Eugen Ion  a fost implicat încă din prima zi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei în efortul de ajutorare a poporului ucrainean. Prin hub-ul. umanitar din Tulcea, coordonat de către ACoR – filiala județeană Tulcea și Consiliul Județean Tulcea, în strânsă colaborare cu ISRAID, Adunarea Parlamentară a Mediteranei și cu organizațiile americane Save Our Allies și The Romulus T. Weatherman Foundation, au tranzitat peste 700 de camioane de mare tonaj cu ajutoare pentru populația Ucrainei, mii de tone de alimente, medicamente și echipamente de imediată necesitate.

Prima zi a Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca s-a încheiat cu un concert de excepție al lui Goran Bregovic și Wedding & Funeral Band. Înainte de tradiționalul foc de artificii, 50 000 de oameni au cântat, împreună cu muzicienii sârbi, Kalashnikov, melodia despre care Goran Bregovic a ținut din nou să sublinieze că este o satiră îndreptată exact împotriva celor care promovează războiul și cărora le place să se joace cu armele.

A doua zi a Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca se va încheia cu recitalul lui Theo Rose și al Loredanei.

În context, aminctim că, pe 20 august, organizatorii festivalului Gustar, care a avut loc la Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, au anunțat că trupa Goran Bregović nu va fi prezentă la eveniment, dat fiind faptul că „nu le-a fost permisă intrarea în Republica Moldova”. Organizatorii festivalului au publicat o reacție a muzicianului. El și-a cerut scuze că nu a putut cânta pe 20 august la festival și a spus că se va asigura ca spectacolele lui din Moldova „data viitoare să nu întâmpine niciun obstacol”. 

Poliția de Frontieră a declarat că Goran Bregović are interdicție de a intra în Moldova, începând cu 2022. Instituția a adăugat că organizatorii evenimentului de la Orheiul Vechi au fost informați din timp despre interdicția aplicată artistului. Informațiile Poliției de Frontieră au fost, ulterior, reiterate și de ministrul de Interne Adrian Efros, însă negate de organizatorii Gustar.

***

Precizăm că Meduza a scris că în 2015, toate concertele din Ucraina ale lui Goran Bregović au fost anulate pe motiv că a evoluat în Crimeea, peninsulă din Ucraina anexată ilegal de Federația Rusă în 2014. La evenimentul din Crimea, el a spus că nu este îngrijorat de posibilitatea de a-i fi anulate concertele din cauza vizitei sale în peninsulă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ex-judecătoarea Victoria Sanduța se vrea deputată: va concura independent la alegerile parlamentare

Fosta judecătoare Victoria Sanduța, cunoscută pentru pozițiile sale critice față de sistemul judecătoresc, a anunțat luni, 21 iulie, că va concura la alegerile parlamentare din septembrie în calitate de candidat independent. Într-o postare publicată pe rețelele sociale, Sanduța a informat că a depus cererea oficială de înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC).

„Eu cred că acum e momentul pentru a scrie istorie. Totul e posibil! Cu sprijinul vostru.
Cu oameni care s-au săturat să fie furați, umiliți, mințiți. Tot ce avem nevoie este curaj. Și îl avem.
Eu nu am partid. Nu am interese obscure. Nu am televiziuni cumpărate.
Dar am ceva mai puternic: încrederea voastră. Această candidatură nu e doar despre mine. E despre fiecare om care a fost dat la o parte. Care a fost făcut să tacă. Care a spus: «Ajunge! E timpul să vorbesc. Și voi fi auzit! E timpul ca fiecare om să fie pus la locul lui.» Eu vă susțin pe voi. Iar dacă și voi credeți în mine — hai să scriem istorie împreună”, a scris Sanduța în postarea sa.

Cine este Victoria Sanduța

Fosta judecătoare Victoria Sanduța este cunoscută pentru pozițiile sale critice față de sistemul judecătoresc. Anterior a activat în cadrul Judecătoriei Chișinău. Aceasta este fondatoarea Asociaței Judecătorilor „Vocea Justiției“. Sanduța a mai avut o tentativă de a se lansa în politică, aderând în 2024 la Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Amintim că, în iunie 2022 a devenit cunoscut faptul că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Printre aceștia se număra și cea a magistratei Victoria Sanduța, cea care a criticat sistemul judecătoresc, menționând într-o emisiune televizată că în interiorul acestuia ar fi „haos”. Sanduța a calificat drept „eronat și neîntemeiat” refuzul președintei țării și s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii cu solicitarea de a i se propune repetat președintei Republicii Moldova Maia Sandu candidatura sa pentru numirea în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă. Detalii AICI.

Mai târziu, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat de ce a refuzat numirea celor 13 magistrați până la atingerea plafonului de vârstă. Potrivit Maiei Sandu, unii dintre ei „nu merită să fie judecători”, din cauza deciziilor pe care le-au luat anterior, dar și pentru că au anumite „semne de întrebare” în ceea ce privește raportul dintre cheltuielile și veniturile prezentate. Detalii AICI.

Ulterior, în iulie 2024, CSM a refuzat numirea în funcție a judecătoarei Victoria Sanduța și a încă trei judecători până la atingerea plafonului de vârstă (65 de ani). Membrii CSM i-au adresat mai bine de o oră întrebări Victoriei Sanduța despre publicațiile și comentariile ei de pe Facebook. Și, până la urmă, i-au recomandat președintelui Republicii Moldova să o destituie din funcție. NewsMaker a scris ce i-a înfuriat și nemulțumit pe membrii CSM și de ce nu toți membrii au fost de acord cu decizia de a o demite pe Sanduța. Detalii AICI.

În septembrie 2024, șase judecători au fost eliberați din funcție, conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu și publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Printre aceștia și Victoria Sanduța. Detalii AICI.

Pe 15 decembrie 2024, ex-judecătoarea Victoria Sanduța și-a anunțat aderarea la Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), condus de Igor Munteanu. Atunci, ea menționa că face „un pas important” și că se alătură partidului CUB „pentru a aduce în politică exact ceea ce ne lipsește de prea mult timp – corectitudinea, curaj și adevăr”. Detalii AICI.

Pe 23 ianuarie, Sanduța și-a anunțat plecarea din partidul CUB. „Această hotărâre este rezultatul unor divergențe fundamentale de viziuni cu privire la modul de organizare și dezvoltare a partidului pe viitor”, a scris Victoria Sanduța.

Declarația de avere

Potrivit declarației de avedere pentru anul 2024, perioadă în care activa ca magistrată la Judecătoria Chișinău, Sanduța a încasat 238 679 de lei din salariul de bază. Alte surse de venit au inclus activități de instruire la Institutul Național al Justiției (2 400 de lei) și remunerare pentru un studiu analitic de la Asociația Baroului American (ABA ROLI), în valoare de 23 000 de lei. Fosta judecătoare a primit și o indemnizație pentru copii minori, în valoare de 4425 de roni, din România.

Familia sa a indicat și venituri obținute din chirii în euro și dolari, în sumă totală de peste 9 000 de euro și 4 000 de dolari, precum și 30 000 de lei din vânzarea unui mijloc de transport.

În ceea ce privește proprietățile imobiliare, familia Sanduța declară două apartamente, o casă de locuit cu suprafața de 133 m², un spațiu comercial, un garaj și mai multe terenuri. Valoarea estimată a casei este de 715 278 lei, iar cea a spațiului comercial – 15 246 euro.

La capitolul bunuri mobile, familia magistratei deține un automobil Honda CR-V fabricat în 2020, evaluat la 550 000 de lei, o motocicletă Honda, precum și un Mercedes E200.

Victoria Sanduța figurează și cu un credit în valoare de 100 000 de lei, contractat în 2023 de la o bancă din Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: