Investiții pentru dezvoltarea economică pe malurile Nistrului: 1,3 milioane de dolari pentru șase clustere

Șase clustere economice nou-create pe malurile râului Nistru vor beneficia de sprijin financiar nerambursabil în valoare totală de aproximativ 1,3 milioane de dolari, pentru a-și accelera dezvoltarea și a încuraja cooperarea economică între comunitățile de pe ambele maluri ale râului. Asistența este oferită de Suedia și Marea Britanie prin proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”.

Potrivit PNUD, fiecare dintre cele șase clustere beneficiază de sprijin financiar nerambursabil în valoare de până la 275 mii dolari sub formă de echipamente, servicii și bunuri. Acest suport este destinat consolidării capacităților de producție, extinderii lanțurilor valorice, îmbunătățirii calității produselor și creșterii competitivității pe piețele locale și internaționale. Sprijinul include și activități de mentorat, instruiri pentru membrii clusterelor, axate pe eficientizarea proceselor, inovație și generarea de locuri de muncă.

Clusterele sprijinite prin acest proiect au fost înființate în 2024, cu sprijinul PNUD, al Suediei și al Marii Britanii. Fiecare cluster beneficiază de o entitate de management proprie și un plan strategic de dezvoltare pe o perioadă de trei ani.

Este vorba despre:

  • Clusterul din sectorul industriei ușoare „Moldova Textile Export” include 12 fabrici și ateliere din industria ușoară din micro-regiunea Rezina, Rîbnița și Șoldănești. Cu asistența obținută în cadrul proiectului AdTrade, clusterul își propune să sprijine micii producători din industria ușoară din regiune să acceseze piețele externe prin modernizarea echipamentelor și eficientizarea colaborării pe lanțul valoric.
  • Clusterul din sectorul legumicol „Nistrul de Jos” reprezintă o inițiativă care reunește 12 agenți economici specializați tradițional în producția de legume din micro-regiunea care cuprinde localități din Ștefan Vodă, Slobozia, Tighina, Grigoriopol și Căușeni. Este axat pe îmbunătățirea calității producției și infrastructurii post-recoltare pentru producția de legume din zonă.
  • Clusterul din sectorul turistic „Riviera Nistrului” cuprinde 17 agenți economici din localitățile învecinate Lacului de Acumulare Dubăsari, cunoscut tradițional sub numele de „Marea Moldovei”, fiind cel mai mare lac din Moldova. Promovează turismul sustenabil, cu accent pe agrement, ecoturism și servicii integrate pentru vizitatori. Asistența obținută va contribui la sporirea competitivității ofertei turistice a regiunii.
  • Clusterul din sectorul agroalimentar „Fruit Export Hub” reunește 13 agenți economici din micro-regiunea Șoldănești și Camenca, cu o producție anuală de circa 10.000 de tone de fructe. Va investi în infrastructura post-recoltare, ambalare și promovare pe piețele internaționale.
  • Clusterul din sectorul struguri de masă „Gold Grapes Logistic” include 11 agenți economici din micro-regiunea Ștefan Vodă, Căușeni, Slobozia și Grigoriopol. Prevede suport pentru creșterea calității producției și crearea unei platforme logistice moderne pentru depozitarea, sortarea și ambalarea strugurilor în vederea extinderii exporturilor.
  • Clusterul din sectorul apicol „Trade Honey Group” din micro-regiunea Căușeni, Slobozia, Grigoriopol și Basarabeasca include 11 agenți economici de pe ambele maluri ale Nistrului, care gestionează în total peste 3.500 de familii de albine. Își propune să sporească valoarea adăugată a produselor apicole prin modernizarea proceselor de recoltare, procesare și certificare a mierii.

În total, 64 de agenți economici de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de acest sprijin, îmbunătățindu-și competitivitatea, productivitatea muncii și capacitățile de export.

Începând cu 2019, PNUD Moldova și partenerii săi – Uniunea Europeană, Suedia, Elveția, Marea Britanie – au susținut formarea și dezvoltarea a 17 clustere, investind 4,8 milioane de dolari americani. Printre domeniile acoperite se numără: zootehnie, horticultură, turism și industrie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: