Șase clustere economice nou-create pe malurile râului Nistru vor beneficia de sprijin financiar nerambursabil în valoare totală de aproximativ 1,3 milioane de dolari, pentru a-și accelera dezvoltarea și a încuraja cooperarea economică între comunitățile de pe ambele maluri ale râului. Asistența este oferită de Suedia și Marea Britanie prin proiectul PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului”.
Potrivit PNUD, fiecare dintre cele șase clustere beneficiază de sprijin financiar nerambursabil în valoare de până la 275 mii dolari sub formă de echipamente, servicii și bunuri. Acest suport este destinat consolidării capacităților de producție, extinderii lanțurilor valorice, îmbunătățirii calității produselor și creșterii competitivității pe piețele locale și internaționale. Sprijinul include și activități de mentorat, instruiri pentru membrii clusterelor, axate pe eficientizarea proceselor, inovație și generarea de locuri de muncă.
Clusterele sprijinite prin acest proiect au fost înființate în 2024, cu sprijinul PNUD, al Suediei și al Marii Britanii. Fiecare cluster beneficiază de o entitate de management proprie și un plan strategic de dezvoltare pe o perioadă de trei ani.
Este vorba despre:
- Clusterul din sectorul industriei ușoare „Moldova Textile Export” include 12 fabrici și ateliere din industria ușoară din micro-regiunea Rezina, Rîbnița și Șoldănești. Cu asistența obținută în cadrul proiectului AdTrade, clusterul își propune să sprijine micii producători din industria ușoară din regiune să acceseze piețele externe prin modernizarea echipamentelor și eficientizarea colaborării pe lanțul valoric.
- Clusterul din sectorul legumicol „Nistrul de Jos” reprezintă o inițiativă care reunește 12 agenți economici specializați tradițional în producția de legume din micro-regiunea care cuprinde localități din Ștefan Vodă, Slobozia, Tighina, Grigoriopol și Căușeni. Este axat pe îmbunătățirea calității producției și infrastructurii post-recoltare pentru producția de legume din zonă.
- Clusterul din sectorul turistic „Riviera Nistrului” cuprinde 17 agenți economici din localitățile învecinate Lacului de Acumulare Dubăsari, cunoscut tradițional sub numele de „Marea Moldovei”, fiind cel mai mare lac din Moldova. Promovează turismul sustenabil, cu accent pe agrement, ecoturism și servicii integrate pentru vizitatori. Asistența obținută va contribui la sporirea competitivității ofertei turistice a regiunii.
- Clusterul din sectorul agroalimentar „Fruit Export Hub” reunește 13 agenți economici din micro-regiunea Șoldănești și Camenca, cu o producție anuală de circa 10.000 de tone de fructe. Va investi în infrastructura post-recoltare, ambalare și promovare pe piețele internaționale.
- Clusterul din sectorul struguri de masă „Gold Grapes Logistic” include 11 agenți economici din micro-regiunea Ștefan Vodă, Căușeni, Slobozia și Grigoriopol. Prevede suport pentru creșterea calității producției și crearea unei platforme logistice moderne pentru depozitarea, sortarea și ambalarea strugurilor în vederea extinderii exporturilor.
- Clusterul din sectorul apicol „Trade Honey Group” din micro-regiunea Căușeni, Slobozia, Grigoriopol și Basarabeasca include 11 agenți economici de pe ambele maluri ale Nistrului, care gestionează în total peste 3.500 de familii de albine. Își propune să sporească valoarea adăugată a produselor apicole prin modernizarea proceselor de recoltare, procesare și certificare a mierii.
În total, 64 de agenți economici de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de acest sprijin, îmbunătățindu-și competitivitatea, productivitatea muncii și capacitățile de export.
Începând cu 2019, PNUD Moldova și partenerii săi – Uniunea Europeană, Suedia, Elveția, Marea Britanie – au susținut formarea și dezvoltarea a 17 clustere, investind 4,8 milioane de dolari americani. Printre domeniile acoperite se numără: zootehnie, horticultură, turism și industrie.