Ion Ceban – responsabil de „buna organizare și desfășurare” a alegerilor prezidențiale și referendumului la Chișinău
Full Article 4 minutes read

Ion Ceban – responsabil de „buna organizare și desfășurare” a alegerilor prezidențiale și referendumului la Chișinău

Edilul Ion Ceban va fi responsabil de „buna organizare și desfășurare” a alegerilor prezidențiale și referendumului republican pe teritoriul municipiului Chișinău. În aces sens a fost constituit un grup de lucru, iar președinte a fost ales primarul, vicepreședinte – viceprimarul Ilie Ceban. Printre membri ai grupului de lucru sunt pretori, șefi de direcții și de întreprinderi. 

Primarul Ion Ceban a semnat o dispoziție potrivit căreia în municipiul Chișinău a fost constituit un grup de lucru „pentru coordonarea acțiunilor autorităților administrației publice ale municipiului Chișinău privind organizarea și desfășurarea alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024”.

Președinte al grupului de lucru a fost ales Ion Ceban, vicepreședinte – viceprimarul Ilie Ceban, secretar – secretarul interimar al Consiliului Municipal Chișinău Adrian Talmaci.

În calitate de membri ai grupului de lucru au fost numite 18 persoane, printre acestea: pretorul sectorului Botanica Diana Guba, pretorul sectorului Buiucani Vasile Moroi, pretorul sectorului Centru Vadim Hîncu, pretorul sectorului Ciocana Sinigla Școlnic, pretorul sectorului Rîșcani Victor Poleacov, șeful Direcției locativ-comunale și amenajare Ion Burdiumov, șeful Direcției educație, tineret și sport Andrei Pavaloi, șeful adjunct al Direcției asistență medicală și socială Vladimir Bolocan, șeful Direcției mobilitate urbană Vitalie Mihalache, șeful adjunct al Direcției de poliție a municipiului Chișinău Tudor Borș, directorul interimar al Regiei „Autosalubritate” Igor Gîrlea, șeful Direcției situații excepționale a municipiului Chișinău Oleg Melnic.

Se menționează că grupul de lucru „va asigura buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024”.

Potrivit dispoziției semnate de Ceban, preturile de sector, primăriile orașelor, satelor din componența municipiului Chișinău vor constitui grupuri de lucru similare.

Amintim în acest context că anterior Ion Ceban a declarat că ia în calcul posibilitatea de a candida la funcția de șef al statului, însă nu a luat o decizie finală. Ulterior, pe 27 mai 2024, Ceban a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din această toamnă. Totuși, pe 25 iulie 2024, Ceban declara că își rezervă dreptul să se mai gândească la acțiunile sale din toamnă. Ultimele precizări erau făcute după ce pe 24 iulie majoritatea consilierilor municipali nu au susținut prin vot bugetul propus de conducerea Primăriei. Menționăm, pe 30 iulie, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat, în prima și a doua lectură, proiectul de buget pentru anul 2024. Ulterior, Ceban nu a revenit la subiectul candidaturii.

***

În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

Tot pe 20 octombrie în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale.

Persoanele care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial sunt:

– Maia Sandu (actuala președintă a țării);
– Tudor Ulianovschi (ex-ministru de externe în guvernul Filip);
– Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de interne);
– Vlad Filat (lider PLDM);
– Renato Usatîi (liderul formațiunii „Partidul Nostru”);
– Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);
– Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);
– Irina Vlah (ex-bașcan al Găgăuziei, lidera Platformei „Moldova”);
– Natalia Morari (jurnalistă);
– Vasile Tarlev (ex-premier);
– Victoria Furtună (ex-procuror anticorupție);
– Valeriu Pleșca (ex-ministru al Apărării);
– Alexandru Arseni (doctor în drept);
– Vasile Bolea (deputat neafiliat, candidatul Blocului „Victoria” creat de fugarul Ilan Șor);
– Ștefan Savițchi (vicepreședintele ALDE, candidat independent);
– Octavian Țîcu (istoric, ex-deputat).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: