Ion Ceban se alătură măsurilor de economie a energiei. Decizia cu privire la iluminatul din Chișinău
Full Article 4 minutes read

Ion Ceban se alătură măsurilor de economie a energiei. Decizia cu privire la iluminatul din Chișinău

În capitală au fost luate mai multe decizii pentru a economisi energia electrică. Primarul Ion Ceban spune că iluminatul stradal din Chișinău va fi conectat cu o oră mai târziu și deconectat cu o oră mai devreme. Va fi deconectat și iluminatul decorativ. „Rugăm toți locuitorii să economisească”, declară Ceban.

Pe 25 octombrie, edilul Ion Ceban spune că Primăria Chișinău așteaptă decizia Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale și recomandările care sunt obligatorii pentru toate autoritățile.

„Între timp, subdiviziunile Primăriei Chișinău pregătesc planul de eficientizare energetică, care va fi ajustat conform cerințelor impuse și prezentate de Guvern, așa ca în cazul altor crize”, a scris Ceban, pe Facebook.

Deocamdată, a menționat edilul, a fost luată decizia de conectare cu o oră mai târziu și deconectarea cu o oră mai devreme a iluminatului stradal.

La fel, s-a decis deconectarea oricăror instalații care nu sunt vitale pentru procesele tehnologice și nu afectează securitatea și sănătatea cetățenilor. Și iluminatul decorativ a fost deconectat de municipalitate, excepție fac cele care sunt direct legate de iluminatul stradal.

„Cât privește iluminatul decorativ la unii agenți economici, primăria va solicita la fel prin decizia CSE ca agenții economici să le deconecteze”, a menționat Ceban.

Cu referire la deconectările energiei electrice pe străzi, în parcuri și curți de bloc pe un termen mai lung, Ceban a menționat că se va discuta la ședinta CSE unde vor fi analizate riscurile, astfel încât să nu fie în detrimentul siguranței cetățenilor. „Rugăm toți locuitorii să economisească”, a conchis Ion Ceban.

***

Menționăm că anterior, edilul Ion Ceban a fost îndemnat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu să economisească energia electrică. Pe 13 octombrie, Spînu a publicat o fotografie cu Arcul de Triumf, împodobit cu luminițe când „pregătirile pentru Hramul Chișinăului erau în toi”. „Ei să aibă grijă de țară”, a reacționat Ceban la apelul lui Spînu – „de Ziua Vinului au chefuit pe banii noștri, tot cu aceleași luminițe”, a adăugat el.

Amintim că pe 10 octombrie, Ucraina a anunțat că oprește exportul de energie electrică, inclusiv pentru Moldova, din cauza atacurilor cu rachete care au afectat infrastructura energetică a țării. Pe 11 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că țara noastră va primi integral energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan (MGRES), începând cu 11 octombrie.

Recent, autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat că Centrala de la Cuciurgan va limita exportul de energie electrică pentru partea dreaptă a Nistrului. Astfel, în loc de 70%, Chișinăul va primi doar 27%. La scurt timp, furnizorul de energie electrică, Premier Energy a avertizat că sunt posibile deconectări ale energiei electrice, dacă Comisia Situații Excepționale va cere acest lucru.

Începând cu 24 octombrie, Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Contractele comerciale semnate de SA Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. În acest sens, pe 23 octombrie, ministrul Spînu a reiterat apelul de a economisi energia electrică.

Menționăm că recent Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a lansat site-ul controlezfactura.gov.md, care conține recomandări despre cum să economisim energia. Și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu unele recomandări pentru economia curentului electric.

Pe 25 octombrie, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că în Republica Moldova există riscul unor deconectări „masive” de energie electrică. Totodată, oficialul a precizat că, din cauza deficitului înregistrat, Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică din România, la un preț între 190 și 348 EUR/MW, comparativ cu circa 70 USD/MWh – prețul mediu ponderat pentru luna octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: