Ambasadorul Israelului în Republica Moldova și-a exprimat îngrijorarea față de deconectările de energie electrică, provocate de bombardamentele Rusiei în Ucraina. Acesta este de părere că, dacă situația va continua, aceasta ar putea duce la o criză umanitară în Moldova.
„Sunt profund îngrijorat de întreruperile de curent care s-au produs în Moldova drept rezultat al atacurilor lansate de Rusia asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Dacă continuă, acestea ar putea provoca o criză umanitară în Moldova. Sper că se va ivi o soluție pașnică, care va pune capăt în curând acestei situații deplorabile”, a scris ambasadorul Joel Lion pe Twitter.
Deeply concerned about the blackouts which occurred in Moldova?? as a result of Russia’s?? attacks on Ukraine’s?? energy infrastructure. If it continues, this could lead to an humanitarian crisis in Moldova. I hope that a peaceful solution will soon end this deplorable situation
— Joel Lion (@ambassadorlion) November 24, 2022
Amintim că, pe 23 noiembrie, în Republica Moldova s-au produs deconectări în masă a energiei electrice. Mii de consumatori au rămas în beznă, iar unii au fost reconectați abia a doua zi. Incidentul s-a repetat după ce, pentru prima oară, s-a produs pe 15 noiembrie.Odată cu deconectările de energie electrică, transportul electric a ramas blocat, iar în orașe s-au produs ambuteiaje din cauza nefuncționării semafoarelor. Mai mult, serviciile operatorilor de telefonie Moldcell, Orange și Moldtelecom au fost parțial sau total indisponibile.
Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu l-a convocat pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov pentru a discuta despre situația creată. Diplomatul rus a declarat după întrevedere că s-a discutat despre relațiile bilaterale ruso-moldovenești, dar și despre „evenimentele din țara vecină Ucraina”.
Pe rețelele de socializare a fost lansat un flashmob cu hashtagul #безвас (fără voi) în semn de protest față de agresiunea Rusiei.
Pe 24 noiembrie, la Președinție, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al țării, convocată de președinta țării Maia Sandu. Consiliul a recomandat Guvernului:
(1) să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice referitor la aprovizionarea cu energie electrică și termică
(2) să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice
(3) să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic
(4) să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.