РБК-Украина

Israel, profund îngrijorat după deconectările provocate de Rusia: „Ar putea duce la o criză umanitară în Moldova”

Ambasadorul Israelului în Republica Moldova și-a exprimat îngrijorarea față de deconectările de energie electrică, provocate de bombardamentele Rusiei în Ucraina. Acesta este de părere că, dacă situația va continua, aceasta ar putea duce la o criză umanitară în Moldova. 

„Sunt profund îngrijorat de întreruperile de curent care s-au produs în Moldova drept rezultat al atacurilor lansate de Rusia asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Dacă continuă, acestea ar putea provoca o criză umanitară în Moldova. Sper că se va ivi o soluție pașnică, care va pune capăt în curând acestei situații deplorabile”, a scris ambasadorul Joel Lion pe Twitter.

Amintim că, pe 23 noiembrie, în Republica Moldova s-au produs deconectări în masă a energiei electrice. Mii de consumatori au rămas în beznă, iar unii au fost reconectați abia a doua zi.  Incidentul s-a repetat după ce, pentru prima oară, s-a produs pe 15 noiembrie.Odată cu deconectările de energie electrică, transportul electric a ramas blocat, iar în orașe s-au produs ambuteiaje din cauza nefuncționării semafoarelor. Mai mult, serviciile operatorilor de telefonie Moldcell, Orange și Moldtelecom au fost parțial sau total indisponibile.

Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu l-a convocat pe ambasadorul rus Oleg Vasnețov pentru a discuta despre situația creată. Diplomatul rus a declarat după întrevedere că s-a discutat despre relațiile bilaterale ruso-moldovenești, dar și despre „evenimentele din țara vecină Ucraina”.

Pe rețelele de socializare a fost lansat un flashmob cu hashtagul  #безвас (fără voi) în semn de protest față de agresiunea Rusiei.

Pe 24 noiembrie, la Președinție, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al țării, convocată de președinta țării Maia Sandu. Consiliul a recomandat Guvernului:

(1) să actualizeze planul de reducere a vulnerabilităților tehnice referitor la aprovizionarea cu energie electrică și termică

(2) să mobilizeze toate capacitățile de generare a electricității și energiei termice

(3) să adapteze procesele de organizare a dezvoltării și implementării politicilor în domeniul energetic

(4) să asigure, în timp real, comunicarea cu operatorii de infrastructură critică din domeniul public și cel privat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Grosu, reacție la protestul opoziției în care s-ar fi plătit participanții: „Să nu ne vindem viitorul copiilor”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat protestul desfășurat sâmbătă, 26 iulie, la Chișinău, organizat de Partidul Socialiștilor, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”. Reacția acestuia vine după ce Inspectoratul General al Poliției a anunțat că mai mulți participanți ar fi primit bani pentru a lua parte la manifestație.

„Oameni buni, vă rog să nu vă lăsați prinși în scheme cu bani murdari. Oferirea și primirea de bani este ilegală. Cei care cumpără oameni pentru a-și îndeplini instrucțiunile de la Moscova vă folosesc pentru a-și umple buzunarele proprii. Ei aruncă la oameni niște bănuți, dar fac milioane pe spatele cetățenilor.

Haideți să nu ne vindem viitorul copiilor noștri. Cine e de acord azi să primească câteva sute de lei, dar pe viitor să trăiască într-o țară izolată de lumea civilizată, fără drumuri, fără spitale normale, fără școli moderne? Cine e de acord azi să ia câteva sute de lei, iar poimâine să nu mai aiba un viitor? Viitorul e mai scump decât 300 de lei – e neprețuit și de noi depinde ca toți moldovenii să aibă un viitor în pace și stabilitate, nu în insecuritate și izolare”, a scris Igor Grosu într-o postare pe rețele sociale.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva formațiunii de guvernământ PAS. Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS” „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că cetățenii prezenți la miting ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. IGP a menționat că oamenii legii au documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani. IGP a mai precizat că atât cei care au oferit bani, cât și cei care i-au acceptat vor fi documentați.

Informațiile despre remunarare au fost însoțite de un videoclip în care un bărbat, aflat printre manifestanți, pare să ofere bani.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) susține că nu are „nicio legătură” cu persoanele care ar fi oferit bani pentru participarea la mitingul pe care l-a organizat alături de alte trei formațiuni – informații comunicate anterior de poliției. PSRM a catalogat datele despre remunerarea manifestanților drept „o provocare politică”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: