Jocurile Olimpice: Va pleda Moldova împotriva participării sportivilor ruși?
Full Article 2 minutes read

Jocurile Olimpice: Va pleda Moldova împotriva participării sportivilor ruși?

Moldova urmărește poziția statelor membre al UE și se va alinia demersului de a nu accepta sportivii ruși și bieloruși la Jocurile Olimpice de la Paris de anul viitor dacă nu este clarificată definiția „neutralității”. O declarație în acest sens a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. Cel din urmă a spus că alinierea țării noastre va avea loc în contextul statutului de țară candidat pentru aderare la UE, dar și în semn de solidaritate cu Ucraina. 

Vodă a fost întrebat care este poziția Chișinăului în ceea ce privește demersul celor 34 de țări, printre care și România, cu privire la interzicerea Rusiei și Belarusului la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, dacă nu este clarificată definiția „neutralității”.

Anterior, Comitetul Olimpic Internațional a declarat că va explora o cale pentru ca sportivii ruși și bieloruși să concureze la Paris sub steaguri neutre, o mișcare care a declanșat indignarea la Kiev – și care a fost acum întâmpinată cu un demers în rândul aliaților Ucrainei.

„Înțelegerea clară este că în Republica Moldova există Comitetul Național Olimpic și Sportiv, care este în comunicare directă cu Comitetul internațional olimpic, care recepționează aceste demersuri”, a spus Vodă.

Cu referire la poziția Chișinăului la acest subiect, el a declarat: „Țara noastră în calitate de stat candidat pentru aderarea la UE urmărește îndeaproape poziția statelor membre ale UE, inclusiv a deciziilor care sunt adoptate de către comitetele naționale olimpice ale acestor state și noi ne vom alinia la această perspectivă, având în vedere statutul nostru de țară candidat și aderarea la toate acțiunile care vizează în plan internațional, și de solidaritate cu Ucraina, acest subiect”, a conchis Vodă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: