Joe Biden, discurs despre moartea lui Alexei Navalnîi: „Putin este responsabil”
Full Article 3 minutes read

Joe Biden, discurs despre moartea lui Alexei Navalnîi: „Putin este responsabil”

Președintele Statelor Unite ale Americii Joe Biden consideră că dictatorul rus Vladimir Putin este responsabil pentru moartea politicianului Alexei Navalnîi. Precizarea a fost făcută de liderul de la Washington pe 16 februarie, în timpul unui adresări speciale în legătură cu decesul opozantului rus.

Nu vă înșelați. Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Putin este responsabil. Ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi este încă o dovadă a cruzimii lui Putin”, a declarat Joe Biden

Președintele american a adăugat că Putin este „gata să ucidă nu doar cetățeni ai altor țări, ci și pe proprii cetățeni”.

Biden a declarat că a fost „atât nesurprins, cât și indignat” de vestea morții lui Navalnîi. Președintele SUA a menționat că Navalnîi a rezistat cu curaj violenței autorităților ruse, lucru pentru care a fost trimis la închisoare și otrăvit, dar nici măcar acest lucru nu l-a oprit.

Președintele american a remarcat curajul lui Navalnîi, care ar fi putut rămâne să locuiască în străinătate după ce a fost otrăvit în 2020, dar s-a întors totuși în Rusia. De asemenea, acesta a transmis condoleanțe familiei politicianului. „Curajul său nu va fi uitat”, a spus liderul de la Washington.

El a fost ceea ce Putin nu a fost. A fost curajos. Avea principii. El credea că se poate construi o Rusie în care să existe stat de drept. (…) El credea că Rusia, așa cum o cunoștea el, era o cauză pentru care merita să lupte și aparent chiar să moară”, a adăugat acesta.

Alexei Navalnîi, care era deținut într-o închisoare din Siberia, din motive politice, a fost declarat mort pe 16 februarie. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaya a venit cu o reacție în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen, Germania, acolo unde a aflat despre vestea morții soțului său. Iulia Navalnaya a declarat că nu știe dacă să creadă informațiile furnizate de autoritățile ruse. Navalnaya a adăugat că, în cazul în care soțul său într-adevăr a decedat, președintele Rusiei și anturajul său, pe care i-a învinuit că l-au omorât, vor fi trași la răspundere.

În cursul zilei de astăzi, în zeci de orașe ale lumii, inclusiv la Chișinău, au fost organizate manifestații în memoria regretatului politician. La Chișinău, oamenii s-au adunat în fața Ambasadei Rusiei, unde au adus flori, lumânări și portrete cu Alexei Navalnîi. Unele persoane au venit și cu pancarte cu mesaje precum „Putin este un criminal”. Cei intervievați de presă au repetat într-un glas – Alexei Navalnîi a fost omorât de autoritățile ruse, în frunte cu Vladimir Putin.

Moartea lui Navalnîi a fost comentată, între timp, în întreaga lume. Liderii UE și politicienii moldoveni consideră că opozantul rus a fost omorât, iar de vină ar fi regimul de la Moscova, în frunte cu Vladimir Putin. Detalii – AICI. Mesaje au fost transmise inclusiv de președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

***

Precizăm că Alexei Navalnîi avea doar 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: